B.T.s journalister trætte af Lund

 

 

De redaktionelle medarbejdere på B.T. har mistet troen på chefredaktør Kristian Lund. Den seneste fyringsrunde bød på for mange fodfejl og en stærkt provokerende leder. Kristian Lund, der har gennemført sin tredje fyringsrunde, mener, det meste bygger på misforståelser.

Hvis en avis har en rigtig god nyhed på vej, så ved journalisterne det som regel. Men den 1. april bragte B.T. en artikel, som var en gedigen overraskelse for de redaktionelle medarbejdere.

"B.T. tordner frem," hed historien, som var skrevet af avisens chefredaktør, Kristian Lund. Artiklen blev kaldt en leder og fyldte et helt opslag. Her et par klip:

Oplaget stiger og stiger – men kun for B.T. Danske aviser har ondt i oplaget.

Og:

Dagspressen er blevet uhyggeligt klemt på annonceområdet. Men på B.T. har vi i nu mere end et år troligt præsteret vækst.

Lederen var alt i alt en seksspaltet selvros af avisen. Både forretningen B.T. og avisen B.T.

For B.T.s medarbejdere var det nærmest en chokerende nyhed. Sidste gang de havde hørt fra Lund, havde han sagt, at der skulle spares 42 stillinger på avisen på grund af et meget dårligt januar og februar-regnskab. Det havde Lund dog også skrevet i sin leder. I præcis to sætninger. Men det kunne på ingen måde rokke ved budskabet: Det går ufattelig godt.

"Det er stærkt provokerende og mangel på fingerspidsfornemmelse," siger en journalist.

Lederen er blot en af flere årsager til, at samtlige redaktionelle medarbejdere den 2. april offentliggjorde en særdeles skarp mistillidserklæring.

På baggrund af chefredaktør Kristian Lunds håndtering af forhandlingerne kan B.T.s journali-stiske medarbejdere ikke længere have tillid til Kristian Lund, hed det blandt andet.

Fra at være en populær chef med en skarp journalistisk profil, var han pludselig blevet manden, ingen stolede på.

"Jeg vil sige, at der er kommet en udpræget angst for, at han ikke magter opgaven," siger en medarbejder, som samtidig erklærer, at han altid har været begejstret for Kristian Lund.

 

Champagne og korpsånd
Kristian Lund tiltrådte som chefredaktør på B.T. i sensommeren 1999. Efter få dage indledte han en større sparerunde, som endte med, at 19 medarbejdere gik frivilligt. Herefter fortsatte B.T.s nedtur, og i foråret 2001 omlagde Kristian Lund avisen til morgenavis. De mange gratis abonnementer gav bonus på oplaget. Men ikke i pengekassen, og i oktober sidste år udførte Lund sin anden sparerunde, som endte med fem fyringer. Men på trods af to sparerunder var tilliden til Kristian Lund forholdsvis intakt. Flere fortæller tilmed om en uhørt korpsånd, da B.T. rystede landet med Brixtofte-sagen og Prins Henrik-historien. På samme uge.

Men ved den seneste fyringsrunde gik det galt for Lund.

"Du skal tænke på, at der ikke alene er tale om historisk store besparelser. De blev også præsenteret kun tre måneder efter den sidste fyringsrunde," siger Erik Holstein, der er ansat på B.T.s Christiansborg-redaktion.

"På trods af alt det valgte vi at gå konstruktivt ind i forhandlin-gerne med ledelsen – uden at nedlægge arbejdet," siger Erik Holstein, der mener, at medarbejderne har været enestående tålmodige.

Forhandlingerne om den seneste fyringsrunde startede kort før påsken. Lund og journalisterne blev hurtigt enige om en rammeaftale, der slog fast, at der skulle spares 20 redaktionelle medarbejdere. Resten af besparelserne var hentet andre steder i huset.

Men efter påske prøvede Lund, ifølge medarbejderne, at ændre de 20 til 22. Det var i øvrigt dagen efter Lunds leder om, at "B.T. stormer frem", og da Lund, ifølge medarbejderne, også havde lavet en række andre fodfejl i forhandlingerne, blev det for meget.

Medlemmerne af B.T.s medarbejderforening udsendte mistillidserklæringen og nedlagde arbejdet samme dag.

Flere medarbejdere, heriblandt Erik Holstein, understreger, at vreden mod Kristian Lund ikke er et udslag af sparerunden i sig selv.

"Vi er udmærket klar over behovet for besparelser. At sagen gik op i en spids skyldes, hvad man som medarbejder må opfatte som en række tillidsbrud fra chefredaktørens side," siger Erik Holstein.

 

Kvajedumt
Et af de punkter, som har sat sindene i kog, er genansættelsen af en journalist på sportsredaktionen. Journalisten havde ellers i en fællesmail bekendtgjort, at han havde fået job på TV2. Men midt i forhandlingerne om fyringerne var sportsjournalisten genansat – nu som souschef.

Problemet er dog ikke så meget, at Lund genansætter journalisten. Men snarere at Kristian Lund afviser, at journalisten nogensinde har sagt op.

"Det er kvajedumt af ham. Tror han, at vi tror på det? Det kan godt være, at det ikke er en skriftlig opsigelse. And so fucking what," raser en journalist.

Over for JOURNALISTEN siger Kristian Lund, at det bygger på en misforståelse. Han fastholder, at han aldrig har fået en opsigelse fra sportsjournalisten. Hverken skriftligt eller mundtligt.

Kristian Lund er ked af mistillidserklæringen fra medarbejderne. Men han mener, at det, som medarbejderne kalder fodfejl, bygger på misforståelser.

"Jeg forstår det på den måde, at store sparerunder, der koster masser af stillinger, naturligvis fører til kolossal frustration. Sådan nogle sparerunder er enormt svære at lave, og der bliver lavet mange fejl. Jeg synes ikke, at jeg har lavet mange fejl. Medarbejderne synes, at der har været mange fejl. Jaah."

-Hvad vil du gøre for at genvinde tilliden?

"Ehm. Jeg tror såmænd ikke, at jeg vil gøre noget særligt. Jeg tror ikke, at man via en eller anden demonstration kan overbevise folk om, at nu er man fantastisk troværdig. Det er noget, der kommer."

-Medarbejderne er blandt andet sure over lederen 1. april. Kan du forstå dem?

Ja. Men vi er ude hos et meget stort publikum i den påskeavis. Og vi har faktisk mange sejre. Vi har fremgang overalt – bare ikke tilstrækkelig. Jeg valgte så at gøre det, selv om jeg godt ved, at det kunne fornærme nogen. Jeg troede, at de kunne se, at der var en ide i at markedsføre vores succeser. Men de er blevet utrolig provokerede af det.

-Er det en undskyldning?

"Nej tværtimod, jeg har sagt, at jeg står ved den."

Den 9. april blev 12 redaktionelle medarbejdere fyret. Fem har fratrådt frivilligt, og to er gået ned i tid for at spare en stilling. Endelig bliver ni medarbejdere på korttidskontrakter ikke forlænget. B.T. har fremover 138 redaktionelle medarbejdere.

Læs også:Klokken ti falder dommen

 

0 Kommentarer