B.T. overtrådte reglerne på panikdagen ved at kontakte de kommende praktikanter før tid. Derfor får dagbladet karantæne på den kommende panikdag. B.T. mener, at det var forkert af Journalisten at afsløre bladet i at snyde og vil anke kendelsen. Ny ordning med halvanden time til at læse ansøgninger gøres permanent. (Opdateret 15.28.)
Det har praktikudvalget for de tre journalistuddannelser besluttet på et møde i går.
»B.T. har taget kontakt til ansøgerne forud for store matchdag, og det er klart i strid med reglerne. B.T. har bekræftet, at det fandt sted, men har samtidig forklaret, at de ikke kendte til reglen. B.T. er dog blevet grundigt skriftligt informeret om reglerne,« siger formand Christian Kierkegaard til Journalisten.dk.
Journalisten.dk beskrev umiddelbart efter den seneste panikdag, hvordan B.T. brød reglerne:
"B.T. ringede allerede i går rundt og spurgte studerende, om de ville søge B.T. som praktiksted. Det fortæller en studerende, som blev kontaktet i går aftes. Vedkommende ønsker ikke at stå frem med navn og vil ikke anmelde B.T. for overtrædelsen. Det gjorde en studerende sidste år med TV 2 Østjylland, og det førte til at praktikudvalget gav tv-stationen 6 måneders karantæne.
Nyhedschef på B.T. Casper Hjort bekræfter over for Journalisten.dk, at B.T. i går ringede til to-tre studerende.
»Når man skal bruge fire praktikanter, og det hele går så hurtigt på selve dagen, er det rart at have talt med folk på forhånd,« siger Casper Hjort, der sammenligner det med samtalerne ved Åbent Hus.
Han beklager, hvis han er kommet til at bryde reglerne.
»Jeg har jo ikke lavet aftaler med nogen, og det er gjort i bedste mening.«"
Uanset intentionerne, så valgte praktikudvalget altså at give B.T. karantæne. Nyhedschef Casper Hjort svarer igen ved at angribe Journalisten.
Han skriver i en sms: "Jeg synes, at det er meget trist, at min ærlighed over for en journalist fra de studerendes eget fagblad, der endda benyttede sig af anonyme kilder, skal betyde, at endnu flere studerende skal søge orlov eller droppe helt ud pga manglende praktikpladser. Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke kendte reglerne godt nok, hvilket er for dårligt, men hvorfor skal det ramme uskyldige. Fagbladsjournalisten, der kendte reglerne bedre end mig, vidste, at det kunne ende sådan, men valgte alligevel at køre sin afsløring i stedet for at bringe en principiel historie, at ansætters ringe kendskab til reglerne kan koste uskyldige dyrt. En bedre straf ville for eksempel være, at man først måtte ansætte i anden runde. Det ville ramme praktikstedet, men ikke praktikanterne. Slut," skriver Casper Hjort.
Et opfølgende sms-spørgsmål om, hvorvidt det er Journalisten.dk's skyld, at B.T. snyder, afventer redaktionen svar på.
Til gengæld siger B.T.'s chefredaktør Peter Brüchmann, at avisen vil anke afgørelsen til Undervisningsministeriet.
»Vi har erkendt vores brøde og må tage en straf. Sådan er det. Jeg synes blot ikke, at afstraffelsen passer til forsyndelsen i et system, hvor man hele tiden laver reglerne om. Nu rammer man også de seks praktikanter, som B.T. ville have taget næste gang og der syntes jeg, at det havde været mere passende at sende os i anden runde,« siger chefredaktøren.
Den seneste panikdag var et forsøg, hvor man ville tvinge praktikstederne til rent faktisk at læse praktikansøgningerne, før de ansætter. Praktikudvalget havde indført en regel om, at ansøgningerne måtte hentes klokken 8.00, men ansøgerne først kontaktes klokken 9.30.
Trods B.T.-sagen blev det en succes, mener praktikudvalget på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse. 75 ud af 77 medier mente, at den nye ordning var en forbedring, mens kun ét mente, at den var en forværring. Et enkelt medie sagde "tja", oplyser praktik- og karrierevejleder Pia Færing.
»På den baggrund har vi valgt at gøre ordningen permanent,« siger Pia Færing.
Samtidig har flere medier givet udtryk for, at halvanden time er lovlig lang tid til at læse ansøgningerne og vil gerne spare hotelovernatningen i Århus.
»Vores svar til dem er, at de gerne må møde efter 8.00 og så blot give sig selv lidt mindre tid til at læse inden 9.30. Derfor gør vi ikke tidsrummet kortere,« siger Pia Færing.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvorfor ikke lade praktikanter og praktiksteder finde hinanden i god ro og mag, sådan som det sker ude i den virkelige verden? Det er aldrig lykkedes nogen at forklare mig det fordelagtige i, at en af mine vigtigste beslutninger nogensinde skulle ske i en tilstand af panik kl. 7.30 om morgenen.
Tiden er løbet fra panikdagen. Hvornår viser DJ, ministeriet og de tre uddannelsesinstitutioner praktiksøgende og arbejdsgivere tillid til, at de selv kan finde ud af at matche hinanden ved at opslå stillinger og modtage ansøgninger på helt normal vis?
Hvorfor er medierne så dårlige til selv at klare pressehåndtering?
Nyhedschef på B.T., Casper Hjort, ville jo aldrig selv vælge at køre en historie "principielt", hvis der var en mulighed for at få en svindler i rubrikken. Dernæst undrer det mig meget, at han blander sig i, hvordan andre medier vælger at køre deres historie. Som nyhedschef ved han forhåbentlig, at det ikke ligefrem giver bonuspoint at prøve at fortælle andre, hvordan de skulle have dækket historien. Og hans sms røg da også heldigvis direkte i artiklen.
Men hvorfor er medierne så dårlige til at håndtere pressen? Og hvorfor har de store mediehuse ikke noget så alment som et presserum på deres hjemmesider? Det har jeg tilladt at undre mig lidt over på min slumrende blog, der nu er vækket til live igen: http://www.kommunikation.nu/?p=428
Brüchmann gør i øvrigt det helt rigtige. Indrømmer fejlen og fokuserer i stedet på strafudmålingen uden at blande sig i andre journalisters prioritering og vinkling af historie.
Hej Vinh. Elegant måde du fremsætter holdninger uden at stå inde for dem ;)
Selvfølgelig skal studerende ikke straffes, hvis de modtager et praktiktilbud før tid. Praktikstederne har en aftale med uddannelserne. Hvis de overtræder aftalen, skal de disciplineres. Det ville være fint, hvis man kunne gøre det, uden at man straffer de kommende praktikanter.
(Nogle ville måske foreslå, at man gav systemet helt frit, så det afspejlede den virkelige verden. Men det vil jeg ikke gå ind i ;))
Det er godt, at Praktikudvalget slår i bordet, selv om der ikke ligefrem er for mange praktikpladser til ansøgerne længere. Nogle medier er i årevis blevet anklaget for at snyde åbenlyst, fordi Praktikudvalget ikke kunne eller ville straffe.
Om det direkte er en metoder til at sikre sig de journaliststuderende, der er villig til at gå på komprimis med integriteten for at opnå ansættelse, vil jeg overhovedet ikke udtale mig om. Men hvis det skulle være tilfældet, får det en til at tænke over mediets og praktikantens integritet i journalistikken også.
Jeg vil ikke her advokere for at give studerende, der snyder, en form for straf - fx en offentliggørelse af snyderiet - men jeg kan da forestille mig, at ideen foreligger i nogle sind allerede.