B-medarbejdere på Jyllands-Posten

Der er uro på JP i København på grund af avisens brug af løstansatte. I en udtalelse hedder det blandt andet, at »... menneskelighed og almindelig redelighed har trange kår under den igangværende aviskrig«. De ansatte er bange for, at avisen vil gå over til at bruge løstansatte på samme måde som DR.

Der er uro på JP i København på grund af avisens brug af løstansatte. I en udtalelse hedder det blandt andet, at »… menneskelighed og almindelig redelighed har trange kår under den igangværende aviskrig«. De ansatte er bange for, at avisen vil gå over til at bruge løstansatte på samme måde som DR.

  • Der er rumlen i Jyllands-Postens hovedkvarter i København. Medarbejderne har i en markant udtalelse taget afstand fra den personalepolitik, som ledelsen har ført over for især JP Københavns medarbejdere.

Det er brugen af de løstansatte journalister, der for alvor har fået den faglige flamme til at blafre.
I udtalelsen hedder det blandt andet:
»Vi erfarer, at de journalistiske medarbejdere på redaktionen efter ledelsens opfattelse stadig kan behandles som b-medarbejdere, der ikke kan forvente hverken tryghed i ansættelsen eller en anstændig behandling.«

Midlertidig ordning
I forbindelse med etableringen af JP-København blev en række journalister ansat på et-årskontrakter med forventning om, at de senere ville blive fastansat. Og det blev opfattet af tillidsmænd og journalister som om, praksis med at ansætte folk på korte kontrakter var en midlertidig ordning, mens forsøget med JP-København skulle begynde.
Men nu har det vist sig, at der efter halvandet år stadig bliver ansat folk på korte kontrakter. Og, at flere løstansatte ikke er blevet forlænget, mens der alligevel er ansat nye medarbejdere.
»Utilfredsheden bunder i, at det er et brud med en tradition. Ledelsen har hele tiden sagt, at det var en formssag, at journalisterne kun var ansat et år. Men nu er to folk på vej ud. Og de har endda fået beskeden meget sent,« siger Sten Arnum, der er tillidsmand på JP.
Han er i øvrigt ikke meget for at kommentere medarbejdernes udtalelse, men vil gerne gøre opmærksom på, at den klausul i overenskomsten, der tillader løstansatte vil blive taget op næste gang, der skal forhandles overenskomst.
Ifølge en medarbejder på JP-København har ledelsen flere gange brugt DR som eksempel på, at der er brug for fleksibilitet og dermed løstansatte. Og selvom der i øjeblikket kun er 8 medarbejdere på JP, der er løstansatte, er medarbejderne bekymrede over udviklingen.
»Vi føler, at der er tale om a- og b-medarbejdere, hvor b-medarbejderne er dem, der ikke kan få en fast stilling. Det, har vi ikke lyst til, skal fortsætte. Og vi vil heller ikke acceptere de forhold, de løstansatte journalister har i DR.« siger medarbejderen, der ønsker at være anonym.
I udtalelsen fra journalisterne gøres også opmærksom på, at der får lov til at svirre rygter om en lukning af JP-Københavns søndagsudgave uden, de ansatte har fået nogen melding fra ledelsen.
»Disse to eksempler er med til at cementere den opfattelse blandt de journalistiske medarbejdere i København, at ledelsen siger ét og gør noget andet, og at menneskelige hensyn og almindelig redelighed har trange kår under den igangværende aviskrig,« siger de i udtalelsen.
Ansvarshavende chefredaktør Jørgen Ejbøl har ifølge tillidsmand Sten Arnum meldt positivt tilbage på kritikken. Men Ejbøl ønsker ikke at udtale sig om sagen til JOURNALISTEN.

0 Kommentarer