Avislæserne rasler fra, viser de seneste kvartalstal fra Index Danmark/Gallup. Sådan er trenden på alle brede medier, lyder det fra mediebureauet Carat.
Der er ingen solstrålehistorier i de ny læsertal for årets andet og tredje kvartal. Samtlige dagblade kan konstatere fald i forhold til sidste år, og for nogles vedkommende er der nærmest tale om et styrtdyk.
Især tabloidaviserne B.T. og Ekstra Bladet bløder. Deres hverdagsudgaver har begge mistet 100.000 læsere, hvilket svarer til en fjerdedel for Ekstra Bladet og endnu mere for B.T. JP Søndag går fra 632.000 til 511.000 på et år. De andre store dagblade og gratisaviserne lider i lige grad. Også snævrere dagblade som Børsen, Information og Kristeligt Dagblad taber læsere.
Og der er desværre ingen opmuntring at hente hos Gitta Steffensen, der er printchef i mediebureauet Carat. Hun ser det som en udvikling, der er kommet for at blive.
»Avisen er blevet et perifært medie for mange, og så er der nogle få, for hvem det stadig er det foretrukne medie, som de aldrig vil undvære. Men den gruppe bliver mindre og mindre, og det er især 40+-gruppen, vi har med at gøre. Der, hvor det virkelig går galt, er omkring rekrutteringen af nye læsere, der ikke er vænnet til dagbladsverdenen,« siger hun.
Hun er ikke overrasket over, at tabloidaviserne har måttet holde særligt hårdt for.
»De, der holder fast i deres dagblad, er dem med længere uddannelse og så de ældre. Derfor går udviklingen især ud over B.T. og Ekstra Bladet, hvis læsere har fundet ud af, at de kan få stoffet på andre måder. For eksempel har de to aviser haft særlig godt fat i sportsområdet, men det kan du i dag få gratis på alle mulige andre platforme,« siger Gitta Steffensen.
En del af læserne bliver imidlertid hentet tilbage på avisernes websites, men her er problemet så at omsætte trafikken til omsætning – noget, som kun EB.dk og til dels JP.dk har været gode til, ifølge Gitta Steffensen.
»Det er en benhård branche, og der er desværre mange ting, der går imod,« siger hun og konstaterer, at der på den baggrund er god fornuft for bladhusene i at tænke sin indholdsproduktion ind i forhold til andre medier, som for eksempel radio.
2