Skriv et læserbrev og håb på at få det trykt i avisen. Sådan var proceduren før i tiden, hvis man som læser ville blande sig i den offentlige debat. Men så kom internettet – og det har ændret journalistikkens rolle fundamentalt.
Sådan lyder det fra Nikolai Thyssen, redaktionschef for Informations debatredaktion og information.dk – og den seneste modtager af Fyens Stiftstidendes Fellowship på SDU.
»Særligt avisernes rolle er forandret – vi har mistet et monopol i den offentlige debat, og enhver kan komme til orde uden at spørge om lov. Internettet privilegerer ikke en stor avis på bekostning af en blogger,« siger Nikolai Thyssen, der de næste seks måneder skal undersøge netop dét som fellow på SDU.
Journalistikkens autoritetsfald
Ifølge Nikolaj Thyssen har internettet ført til et autoritetsfald, som han både mener opleves i journalistikken og andre steder i samfundet.
»Jeg tror, mange journalister oplever, at det hele bliver værre og værre. At journalistikken bliver hurtigere og mere overfladisk. At internettet gør os dummere og journalistikken følgagtig. Men det er ikke min oplevelse. Der er åbenlyst store økonomiske udfordringer, og avisernes forretningsmodeller er udfordret. Men jeg oplever ikke, at journalistikken som sådan bliver dårligere, og jeg synes ikke nødvendigvis, avisernes krise er journalistikkens krise,« siger Nikolai Thyssen.
Han fremhæver dækningen af det sidste folketingsvalg eller det seneste præsidentvalg i USA som stærke eksempler på omfangsrig og dybdegående journalistik.
»Så jeg kan nogle gange ærgre mig over, at vi så entydigt har besluttet os for en fortælling om, at den demokratiske samtale bliver stadig mere overfladisk og pressen stadig dummere,« forklarer han.
»Vi bliver klogere af at zoome ud«
Derfor ønsker Nikolai Thyssen i sit forskningsprojekt ikke kun at fokusere på journalistikken.
»Jeg skal ikke afdække, hvordan journalistikken er forandret, men hvordan den offentlighed, som journalistikken indgår i, er forandret,« siger Nikolai Thyssen.
Han mener nemlig, at vi kan blive klogere på journalistikken ved at se på det, der sker i resten af samfundet.
»Det er ofte sådan, når politikere, redaktører og forskere taler om journalistikken, så bliver den beskrevet som en ø. Vi ser isoleret på de træk ved journalistikken, der er forandret, men ikke på den forandrede offentlighed, som journalistikken er en del af. Jeg tror, vi bliver klogere af at zoome ud og se, at det ikke kun handler om journalister, der skriver journalistik.«
Læger oplever også autoritetstab
Ifølge Nikolai Thyssen er journalister nemlig ikke de eneste, der oplever et autoritetstab efter internettets fremtogt. Han peger blandt andet på lægerne, som i dag har patienter, der livligt researcher, deler erfaringer og diskuterer på hjemmesider som netdoktor.dk.
»Vi synes, det er spændende at høre lægens vurdering, men oplever det som helt naturligt at opsøge en second opinion. Så oplevelsen af et autoritetstab er langtfra journalistens alene. Det er et skift i hele samfundet, som tager form i og med den digitale revolution,« siger Nikolai Thyssen.
Han vil derfor beskrive det autoritetsfald, som mange oplever, men samtidig beskrive, hvordan nye autoriteter tager form. Det vil han gøre ved at interviewe en række personer fra forskellige professioner, som oplever nye autoritetsforhold.
»Jeg har tænkt mig at koncentrere min research om forskellige professioners forandrede autoritetsforhold. Blandt andre lægen, socialrådgiveren, journalisten og politikeren. Jeg skal ud og snakke med en masse mennesker, og så må vi se, hvor det fører hen.«
Udkommer med bog
Resultatet af de seks måneders forskning skal gerne være en bog, som Nikolai Thyssen håber vil gøre både ham selv og andre klogere på den nye offentlighed og journalistikkens rolle i den.
»Jeg har ingen ambitioner om, at jeg kan lære journalister, hvad de skal gøre. Jeg tror, at journalistik er et fag, som bedst udvikles i praksis, og jeg kommer ikke til at formulere 10 dogmer for digital journalistik eller fem gode råd til journalister på Facebook,« forklarer han.
I stedet håber han at blive klogere på, hvordan autoriteter opstår i en digital tidsalder.
»Forhåbentlig kan jeg bidrage til, at vi ikke kun øjner det, der går under, men også har blik for de nye autoriteter, der træder til. Hvem lytter vi til, når vi er syge? Hvem taler med autoritet på netdoktor.dk? Hvem skriver med autoritet på Wikipedia? Det skal jeg undersøge.«
Med udnævnelsen følger et halvt års ophold på SDU samt en halv million kroner, som blandt andet skal bruges til frikøb fra den nuværende arbejdsplads, udgifter til transport mv. Prisen er sponsoreret af Den Fynske Bladfond, og prismodtageren bliver udvalgt af Styrelsen ved journalistuddannelserne på SDU.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Dejligt at nogen vælger at se bredere på det journalistiske fag og ikke lader som om, at vi er noget så specielle og hverken kan lære af eller sammenlignes med andre fag. Held og lykke med projektet!