Aviserne boomer på nettet, lød det under konflikten, hvor både de, der udkom og ikke udkom kunne rapportere om eksplosivt stigende besøg på avisernes Internet-udgaver. Og der er ingen tvivl om, at læserne hurtigt fandt ud af, at nyhedsstrømmen ikke var stoppet, selvom den daglige avis ikke dumpede ind af brevsprækken.
»Politikens Netavis var den mest besøgte Internet-avis under konflikten,« skrev avisen i store annoncer, da den igen var på gaden. Avisen var på dagen for regeringsindgrebet oppe og kysse de 200.000 ‘pageviews'.
»Vi ligger nummer et på søgemaskinen Jubiis hitliste,« jublede redaktør Carsten Steno fra Berlingske Tiden-
de, som rundede de 120.000 ‘pageviews' samme dag. Lige som Ekstra Bladet sprang avisen ud som fuldgyldig netavis under konflikten, mens B.T. aldrig kom på net-vognen.
Men præcis hvor mange personer, der klikkede sig ind, og om de overhovedet læste aviserne – det er der ingen, der med sikkerhed kan sige. Hver gang de besøgende klikker – altså bladrer i avisen – registreres det som et nyt ‘pageview'.
Derfor diskuterer web-redaktørerne om de tal, aviserne kommer med, skal divideres med 4, 5 eller 7 for at finde frem til antallet af læsere.
»Det eneste, man kan måle, er den mekaniske belastning af vores server. Men det kan ikke specificeres, om folk læser eller bare klikker på ‘den grafiske pynt' på siderne – medmindre man vil overvåge folk med en ‘cookie', som registrerer folks præcise bevægelser. Og den slags registrering er at gå for vidt,« siger Dines Boertmann, redaktionschef på Aktuelt, som også oplevede en langt større belastning af avisens server i konflikt-perioden.
Både de aviser, der udkom og ikke udkom under konflikten oplevede indimellem besvær med at klare belastningen på nettet, men alle er enige om, at efter konflikten vil interessen igen falde, dog til et højere niveau end før.
»Det oplevede vi også un-der kommunalvalget og regeringsdannelsen. Folk opdager, det er et hurtigt medie, og når der sker noget vigtigt, vil der være stor trafik,« siger redaktøren af Politikens elektroniske medier, Johs Johansen.
Han afviser dog totalt tanker om, at dagbladene skulle have ‘skudt sig selv i foden' ved at styrke netaviserne. Tanker, som MediaCentralens direktør Claus Clausen, luftede i Børsen.
»Vrøvl,« siger Johs Johansen. »Det svarer til, at man forudsagde avisernes død, da radio og tv begyndte at sende nyheder. Dette er et supplerende medie, som nu er vokset fra at være ‘lidt specielt' til en del af den almindelige dagligdag.«
Interesserede kan se de enkelte mediers besøgstal på adressen: http://www.fakdis.dk/– gå ind under ‘målinger'.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.