Aviser skriver skidt om betalingsring

To ud af tre overskrifter om betalingsringen er negativt vinklet. Lektor Mark Blach Ørsten fra RUC mener, at det er et problem for den balancerede dækning.

To ud af tre overskrifter om betalingsringen er negativt vinklet. Lektor Mark Blach Ørsten fra RUC mener, at det er et problem for den balancerede dækning.


De danske aviser har været hårde ved den omstridte betalingsring. 67 procent af overskrifterne er negativt vinklet, og kun 13 procent er positive. Det viser en gennemgang, som Mandag Morgen har lavet ifølge politiken.dk.

Mandag Morgen har gennemgået samtlige artikler om betalingsringen i Jyllands-Posten, Berlingske, Politiken, B.T. og Ekstra Bladet, siden valget blev udskrevet i august 2011.

Selv om langt størstedelen af overskrifterne er negative, viser optællingen, at balancen mellem positive og negative eksperter har været lige.

B.T. har været det mest negative dagblad og Politiken det mindst negative, men alle aviserne har haft en negativ tendens.

»Normalt finder man en fin balance i mediernes dækning, men her sætter aviserne næsten den samme dagsorden. Det er et stort problem, og det strider mod mediernes egne etiske retningslinjer. Debatten bliver snævret ind og kommer til at mangle de nuancer, der er nødvendige for at kunne tage stilling som borger,« siger Mark Blach-Ørsten, lektor ved journalistuddannelsen på RUC, til Mandag Morgen ifølge politiken.dk.

Ekstra Bladet ser intet problematisk i overvægten af negative historier.

»Vi lader os ikke styre af medieforskere eller en folkestemning. Vi har en journalistisk tilgang, og vi laver de kritiske historier. Den væsentligste historie vil altid være den kritiske for os,« siger Poul Madsen til Mandag Morgen.