Avisen.dk i fræk offensiv med politisk gimmick

I et usædvanligt forsøg på at råbe politikerne op udgiver Avisen.dk på torsdag en trykt særudgave i størrelse iPhone. Der er tale om en gimmick, og målet er at få ændret den nuværende mediestøtte, som favoriserer trykte medier. Se avisen her.

I et usædvanligt forsøg på at råbe politikerne op udgiver Avisen.dk på torsdag en trykt særudgave i størrelse iPhone. Der er tale om en gimmick, og målet er at få ændret den nuværende mediestøtte, som favoriserer trykte medier. Se avisen her.

Anledningen er en debat nu på torsdag i Folketinget om mediestøtten, hvor Avisen.dk håber at kunne påvirke diskussionen og få regeringen til at indse, at den nuværende støtteordning er forældet.

Oppositionen fremsætter her et forslag om, at der også skal gives støtte til fritstående internetmedier samt digital distribution og kritisk undersøgende journalistik. En tanke, som Avisen.dk står 100 procent bag.

»Det er grotesk, at den nuværende mediestøtte afhænger af form frem for indhold,« siger chefredaktør på Avisen.dk Rasmus Emborg til Journalisten.dk.

Og for at skære det ud i pap – eller helt bogstaveligt i papir – har Rasmus Emborg fået trykt en særudgave af Avisen.dk på størrelse med en iPhone. En "papir-app", om man vil.

»Vi sætter det selvfølgelig på spidsen ved at spørge, om det virkelig er det her, der skal til, for at sådan nogen som os kan få mediestøtte? Pointen er selvfølgelig ikke, at vi ønsker at udkomme på print. Tværtimod. Avisen.dk er jo skabt i en erkendelse af, at print ikke er fremtidens nyhedsmedie,« siger Rasmus Emborg.

Han finder det grotesk, at såfremt Avisen.dk valgte at bruge masser af papir og penge på at lave en printudgave, så ville man være mere kvalificeret til at modtage støtte i oplysningens og demokratiets interesse.

»Skal det virkelig være nødvendigt at smide penge efter fortiden for at ruste sig til fremtiden?« spørger han.

Rasmus Emborg er godt klar over, at han ikke umiddelbart får ændret loven, men håber at sætte fokus på en urimelig problemstilling, som han mener skaber unfair vilkår i mediebranchen.

»Det hindrer også en nødvendig udvikling af kvalitetsindhold til digitale platforme. Så jeg håber, det her kan skubbe til en helt nødvendig udvikling, som vi synes går alt for langsomt.«

I øjeblikket afventer mediebranchen det såkaldte Dyremose-udvalg – også kaldet 'Udvalget om den fremtidige offentlige mediestøtte' – som skal kigge på en ny og fremtidssikret måde at sammensætte den danske mediestøtte.

Alt er i spil, har regeringen på forhånd meldt ud. Og for nylig lod Henning Dyremose forstå, at han er åben for at pille ved avisernes støtte til distribution. Og det er præcis, hvad Avisen.dk håber på.

Rasmus Emborg afventer dog ikke passivt, at der kommer til at ske noget. Og derfor udgiver man ikke blot den trykte version af Avisen.dk på torsdag. Ved siden af har man tillige søgt Dagbladsnævnet om at få penge til at etablere Avisen.dk på nye mobile platforme som iPad og smartphones.

»Der har vi søgt om 660.000 kroner, fordi vi mener, vi leverer alt det indhold, der skal til, for at få støtte. Vi ved godt, vi falder uden for reglerne, men både ansøgningen og den her printudgave i iPhone-format laver vi naturligvis med henblik på at sætte fokus på hele problemstillingen.«

Nævnet har oplyst, at det vil behandle ansøgningen i næste måned.

Torsdagens iPhone-version af Avisen.dk er også produceret som en "papir-applikation". Den kan ses her.

2 Kommentarer

søren Jespersen
8. FEBRUAR 2011
Re: Avisen.dk i fræk offensiv med politisk gimmick
Hvad vedkommer det egentlig skatteyderne, at fagbevægelsen gerne vil servere gammelkendte budskaber på nye platforme?
Mads Nyvold
8. FEBRUAR 2011
Re: Avisen.dk i fræk offensiv med politisk gimmick
Fin gimmick, der tilmed på elegant vis udstiller, hvorfor den nuværende mediestøtte er dybt forældet ;-D