Det er i dag 70-året for ophøret af den danske samarbejdspolitik under den tyske besættelse. Det er med afsæt i dette, at de to aviser Jyllands-Posten og Berlingske på lederplan støtter et angreb på Syrien som reaktion på et gasangreb, rettet mod civile i en forstad til Damaskus.
Under overskriften "En ny 29. august" skriver Jyllands-Posten:
"Med en symbolik af nærmest realpolitisk virkelighed er statsminister Helle Thorning-Schmidt trådt i karakter på 70-års dagen for det officielle Danmarks brud med den tyske besættelsesmagt den 29. august 1943. Befriende klar i mælet har hun gjort det klart, at Danmark er rede til at deltage i en USA-ledet militær aktion mod Syrien – også uden FN-mandat, hvis det skulle blive nødvendigt."
Lederen slutter med ordene:
"Under alle omstændigheder skal det anerkendes, at statsminister Helle Thorning-Schmidt handler som en regeringschef af gavn og får fodslæbende radikale og tvivlende folkesocialister til at rette ind. Om ikke andet så uofficielt kan Helle Thorning som sin forgænger H.C. Hansen tituleres stats- og udenrigsminister."
Berlingske anvender samme symbolik:
"I dag for præcis 70 år siden tog Danmark et afgørende skridt med konsekvenser helt frem til nutidens politiske beslutninger ved at afbryde Samarbejdspolitikken med den tyske besættelsesmagt."
"Så forskellige steder på kloden som Kosovo, Irak og Afghanistan har vi måttet kæmpe for friheden. Nu er dette sørgeligt aktuelt i Syrien. Der kommer nemlig et tidspunkt, hvor der må brydes med tilbageholdenhed. Det er værd at huske på denne dag, hvor tiden kalder på handling i Syrien til gavn for civile."
Børsens redaktør, Anders Krab-Johansen, skriver i sin leder, at det er nødvendigt at bremse Assad:
"En militær indgriben over for Assad-styret er nødvendigt. Men ingen skal tro, at det løser konflikten. Efter en militærintervention er der stadig en ulykkelig situation og mangel på politisk afklaring i Syrien."
"Situationen er ulykkelig. Rollerne er givet, og vi må hjælpe USA med at tage det nødvendige ansvar for at bremse Assad. Det løser ikke krisen i Syrien. Men det redder menneskeliv."
Ekstra Bladet advarer på lederplan om, at politikerne bør tænke sig godt om inden en beslutning om dansk krigsdeltagelse.
"Disse politikere – mange af dem – har sendt danske soldater i døden i to krige inden for det seneste årti. Først vanvids-missionen i Afghanistan ved årsskiftet i 2002. Og dernæst Irak på baggrund af en løgn i 2003. Det må være slut med fortsat at agere politibetjent i hele verden som en lille, villig pendant til USA. Den rolle må andre lande overtage, hvis de ønsker det."
I lederen opfordrer Ekstra Bladet til, at kampsoldaterne bliver holdt hjemme, og at Danmark i stedet yder en humanitær indsats over for de mange mennesker, der er flygtet fra Syrien til nabolandene.
Bo Lidegaard skriver i Politiken, at "flaget vil deltage. Sådan bør det være".
"Det er helt naturligt, at regeringen nu modsat før signalerer, at den positivt vil overveje dansk deltagelse eller opbakning, også selv om det ikke lykkes at sikre det ønskede FN-mandat. I første omgang gælder det dog FN-sporet, som må forsøges inden den alternative mulighed, som er den bredest mulige koalition."
Information skriver på lederplads, at et angreb på Syrien er "nødvendigt":
"Gasning af civile er utåleligt. Så vi må modstræbende tilslutte os en beslutning om at stoppe det syriske regime. Uanset om ordren til gasangrebet er kommet fra præsidentpaladset, fra en lokal kommandant (hvad noget tyder på) eller fra oprørere, der har villet fremprovokere et vestligt angreb ved at bombe civile i såkaldt 'befriede områder' (hvilket ikke er så utænkeligt, som det lyder), er der tale om et overgreb, der ikke kan forblive ustraffet. Hvordan det end vendes og drejes, har det fremdeles FN-anerkendte regime ansvaret for de kemiske våben."
BT støttede onsdag i en leder en dansk indsats i et angreb på Syrien:
"Dermed er vejen banet for de lande, som ikke kan acceptere at stå på sidelinjen og se den civile befolkning blive udsat for overgreb, mens man venter på, at FNs Sikkerhedsråd skal blive enige med sig selv. I den koalition skal Danmark naturligvis spille en rolle."
Billedet viser AV8-B Harrier fly, der lander på hangarskibet USS Kearsarge. Hangarskibet befinder sig nu i Middelhavet, tæt på Syrien. (Foto: Sarah E Ard/US Navy.)
Opdateret 11:54 med citat fra leder i BT 28. august 2013.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.