Journalister på The Boston Globe må kun bruge ugedage, når de tidsbestemmer begivenheder i deres artikler. "I går" er dermed fortid på avisen. Tiltaget ligner et stunt, siger nyhedschef hos Eb.dk.
Det er slut med at bruge betegnelserne "i går", "i dag", og "i morgen" for journalisterne på The Boston Globe, når de tidsbestemmer nyhederne. Avisen har indført regler om kun at bruge ugedage, fordi mange artikler først ryger på nettet, derefter i næste dags avis – og eventuelt webben igen. Og så er betegnelser som "i går" og "i morgen" en invitation til at lave fejl, mener forsideredaktøren Charles F. Mansbach, der annoncerer tiltaget på avisens hjemmeside.
Online-ansvarlig på B.dk, Søres Aaes kan godt genkende problemet, men ville ikke selv foretrække faste regler.
»Vi bruger både "i går", "i dag" og "i aftes" for at vise, at vi er tæt op begivenheden. Men vi oplever problemet, hvis vi skal have en historie fra avisen lagt ud på nettet eller omvendt. Hvis du har skrevet en historie tirsdag aften, som kommer på nettet onsdag morgen, og der står "i går" eller "i aftes", og den først bliver publiceret i avisen dagen efter, har vi balladen,« siger han til Journalisten.dk.
»Men det kan gå ud over aktualiteten, hvis man ikke længere må skrive det. Så jeg ville ikke lave faste regler. Hvis de er meget afhængige af at køre stoffet på forskellige platforme på Boston Globe, kan det godt være et reelt problem. Men det burde det ikke være for den opmærksomme redaktionssekretær,« forklarer Søren Aaes.
Tiltaget lugter lidt af et stunt, siger Eb.dk's nyhedschef Simon Stilling.
»Vi dyrker alligevel ikke "i morgen". Det er for langt væk fra os,« siger han til Journalisten.dk.
Han siger, at med mindre det bidrager med vigtige fakta i historien, budskabet til journalisterne, at de holder sig til dage.
»Der hvor vi oplever problemet er, når vi får sendt artikler fra avisen til nettet. Her kan tidsangivelser som "i går" og "i dag" godt give smuttere en gang imellem i korrekturen.«
Men på Eb.dk har ikke nedfældede regler, og vil heller ikke få det, forklarer Simon Stilling
»Selv uden et sådant regelsæt vil indholdet på nettet ikke uden videre bearbejdning kunne løftes over i avisregi og være brugbart dagen efter. Vores yndlingstid på nettet er lige nu. Ud fra det synspunkt kan jeg godt følge redaktøren i, at det ikke giver mening at bruge i går og i morgen, da historierne i den optimale verden lever i nuet på nettet.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
»Vi dyrker alligevel ikke "i morgen". Det er for langt væk fra os.«
Kæk bemærkning. Gad vide, hvad den betyder?
En Google-søgning på "i morgen" på Eb.dk giver 653 hits.