Avis for nydanskere vil citeres i Politiken

Nydanskere skildres ofte som ofre. Men månedsavisen Opinionen vil gerne have fat i den nye generation af målrettede nydanskere. Målet er at blive citeret i de store danske dagblade, fortæller redaktør Jens Stensgaard Jakobsen til Journalisten.dk.

Nydanskere skildres ofte som ofre. Men månedsavisen Opinionen vil gerne have fat i den nye generation af målrettede nydanskere. Målet er at blive citeret i de store danske dagblade, fortæller redaktør Jens Stensgaard Jakobsen til Journalisten.dk.
I al ubemærkethed har Danmark fået en ny månedsavis. Opinionen er udkommet to gange i 10.000 eksemplarer og gratisavisen henvender sig især til ressourcestærke nydanskere.
»Der er en tendens til, at nydanskere ses som ofre, der ikke fungerer ordentligt i samfundet. Vi ser vores læsere som personer, der er værdifulde for det danske samfund. De har tryk på karriere og vil skabe sig et godt liv,« forklarer Opinionens ansvarshavende redaktør Jens Stensgaard Jakobsen.

Han siger at et af Opinionens succeskriterier er at blive et citatmedie, som de store danske aviser Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske citerer fra.
»Vi har fingeren på pulsen med, hvad der sker i nydanske miljøer, og det betyder at vi kan bringe historier som andre danske meder ikke bringer – både de positive, men også gerne om konflikterne.«
For eksempel er der uenighed i de bosniske miljøer om, hvorvidt deres kulturhus både skal være ramme om zumba-hold, moské eller café med alkohol.
»Den slags historier vil man normalt ikke kunne læse i Jyllands-Posten og Politiken.«

Det første nummer af Opinionen udkom i december og det andet nummer kom for to dage siden.

Ifølge Jens Stensgaard Jakobsen er formålet med Opinionen også at lave en avis, der klæder nydanskere bedre på til at tage del i de kulturelle og politiske debatter i Danmark. I modsætning til deres forældre, som ofte er ufaglærte, er der en ny generation af nydanskere på vej.

»Vi vil gerne tage vores læsere i hånden, inspirere dem og udfordre dem, så de har de bedst forudsætninger for at tage del i samfundsdebatten, tage en uddannelse og gøre karriere,« forklarer Jens Stensgaard Jakobsen, der selv er uddannet antropolog.
»De ønsker ikke bare at efterligne den måde etniske danskere lever deres liv på. De vil gøre det på en tværkulturel måde.«

Opinionen udgives af Zaman Aps, der i forvejen udgiver den tyrkisksprogede månedsavis Bahar og ugeavisen Zaman Skandinavien. Opinionen har modtaget 220.000 kroner i etableringsstøtte fra dagbladsnævnet. Artiklerne skrives af freelancere eller er oversættelser fra Zamans andre udgivelser.

»En del tyrkere i Danmark er ikke gode nok til tyrkisk til at læse en avis på tyrkisk. Samtidig vil de gerne læse en avis, der er mere målrettet deres liv i Danmark,« siger Jens Stensgaard Jakobsen, der understreger, at avisen henvender sig til en bred kreds af nydanskere.

Opinionen har blandt andet interviewet dansk-irakisk Hawra al-Nadawi, der har boet i Brøndby Strand og er blevet indstillet til den litterære Bookerpris i London.
»Normalt bliver det ikke anset for at være så attraktivt at komme fra Brøndby Strand. Men her var der en kvinde, der ligesom mange andre nydanskere har fået noget spændende ud af det og havde noget på hjertet.«

2 Kommentarer

Mehmet Kose
10. FEBRUAR 2012
Re: Avis for nydanskere vil citeres i Politiken

Det vil være naivt at tro, at dagbladenævnet støtter et fiaskoprojekt med over 200.000 kroner. Desuden er den tredje udgivelse på vej, fuld af gode og nyttige indhold, der særligt er relateret til uddannelsesforholdet hos nye danskere.

Opinionen er mere end velkommen med sit ambitiøse projekt og jeg mener i hvert fald, at den dækker behovet for en avis, der specielt tager hul på nye danskeres livsforhold i danmark. 

Hassan Qaidi
7. FEBRUAR 2012
Re: Avis for nydanskere vil citeres i Politiken
 Og den tredie udgivelse er endnu ikke kommet på gaden endnu da projektet på forhånd ligner en fiasko, dårlig grafik og indhold.