Sytten religionseksperter arbejder omkring 16 timer om måneden for Kristeligt Dagblads hjemmeside Religion.dk mod at få telefon og internet betalt. "Fuldstændigt uacceptabelt," siger Journalistforbundets formand.
Svaret er forudsigeligt, når man spørger et barn, om det vil have is eller levertran. Ligeså forudsigeligt er det åbenbart, når man spørger fagforeninger om deres holdning til frivilligt arbejde.
"Fuldstændigt uacceptabelt," siger DJs formand, Mogens Blicher Bjerregård.
"Fuldstændigt uanstændigt," siger Magisterforeningens formand, Ingrid Stage.
Det, som er fuldstændigt-alt-muligt, er, at Kristeligt Dagblads religionsportal, religion.dk (ikke at forveksle med Kristeligt-dagblad.dk), har sytten religionseksperter ansat, som laver links til og skriver om hjemmesider, der handler om alt fra islam til Jehovas Vidner. Deres betaling er ikke rede penge, men betalt telefon, internet og et abonnement på Kristeligt Dagblad.
Ordningen og hjemmesiden har eksisteret siden 1999. Langt de fleste af de sytten skribenter, som har titel af fagredaktører, har fast arbejde eller er studerende ved siden af tjansen på Religion.dk. Et bijob, som de er glade for, fordi de brænder for at udbrede kendskabet til religion.
Det gør Karin Klemensen også. Hun er nyuddannet cand. mag. i religion og musik. Da hun så en jobannonce, som søgte folk til religion.dk, blev hun tændt, fordi hun havde alle de efterspurgte kvalifikationer. "Arbejdet består af research på – og uden for – internettet, tekstskrivning, korrekturlæsning og tilretning af tekster," står der om arbejdet i opslaget. Nederst står der, at jobbet består af fire timers arbejde om ugen, og betalingen er som nævnt telefon, internet og avisabonnement til en værdi af cirka 1.000 kroner om måneden.
"Jeg blev selvfølgelig utroligt skuffet, sagde Karin Klemensen til Magisterbladet, som bragte hendes historie i seneste nummer under rubrikken "Grov underbetaling".
I samme nummer af Magisterbladet udtaler formændene for Magisterforeningen og Dansk Journalistforbund, at det er uanstændigt, og nu skal der gøres noget ved sagen.
Det har de ikke gjort.
Fagforeningerne vidste besked
Både DJs og Magisterforeningens A-kasser vidste og accepterede, at deres medlemmer udførte det nævnte arbejde uden at få rede penge for det.
Morten Thomsen Højsgaard, ph.d. studerende i religion på Københavns Universitet, blev ansat på religion.dk tidligere i sit studie.
"Jeg har oplyst til Magisterforeningens A-kasse, at jeg lavede arbejdet, og de gjorde ingen indsigelse. Ordningen med religion.dk var genial, mens jeg studerede, fordi jeg brugte internettet meget i min forskning. Jeg er fortsat med i arbejdet, fordi jeg er interesseret i det," siger Morten Thomsen Højsgaard.
Et medlem af DJ, som ikke ønsker sit navn frem, siger, at han henvendte sig til forbundets A-kasse og fik kontrakten godkendt, da han blev ansat i 1999 på religion.dk.
Tillidsmanden på Kristeligt Dagblad Morten Mikkelsen mener ikke, at arbejdet på religion.dk er overenskomststridigt.
"Det er nærmest, hvad man kan kalde glade amatører, der finder links og skriver lidt om det," siger Morten Mikkelsen.
Formanden for Magisterforeningen, Ingrid Stage, fastholder, at Kristeligt Dagblad opfører sig uanstændigt, selv om hun ikke kender meget til sagen. Formanden har sin viden om sagen fra Karin Klemensen, der var skuffet over jobbet på religion.dk, og fra journalisterne på Magisterbladet.
"Jeg har udtalt mig om, at det er uanstændigt at Kristeligt Dagblad udnytter arbejdsløshedssituationen til at skaffe gratis arbejdskraft, og det mener jeg stadig," siger Ingrid Stage.
– Hvordan udnytter Kristeligt Dagblad arbejdsløshedssituationen?
"Det er vist forholdsvist åbenlyst. De får lavet noget arbejde, som de ikke vil betale for."
– Hvor mange af de ansatte fagredaktører på religion.dk har fast arbejde ved siden af?
"Det tør jeg ikke sige."
– Er det anstændigt at kalde andres handlinger uanstændige, uden at have undersøgt, hvordan sagen hænger sammen?
"Jeg forholder mig til, at et medlem henvender sig og har fået tilbudt urimelige vilkår fra Kristeligt Dagblad," siger Ingrid Stage.
JOURNALISTEN har talt med fem af de sytten fagredaktører. De er alle meget tilfredse med deres tilknytning til religion.dk.
Ingen af disse fagredaktører har hørt fra hverken Magisterforeningen eller Journalistforbundet.
Men det må man formode, at de gør, da begge fagforeningers formænd har lovet, at de vil tage sagen op.
Kristeligt Dagblads chefredaktør, Erik Bjerager, ser frem til en henvendelse fra fagforeningerne.
"Der foregår ikke noget overenskomststridigt på religion.dk. Derfor er det uanstændigt, at fagforeningerne påstår det. Men jeg ser frem til at høre fra Magisterforeningen og Journalistforbundet. Ellers synes jeg, de skulle tage og lukke munden," siger Erik Bjerager.
JOURNALISTEN har forsøgt at få en kommentar fra Mogens Blicher Bjerregård, men journalisternes formand var ikke at træffe, da han var i Grønland.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.