Australske aviser klarer sig forbløffende godt

Mens dagbladene i både Danmark, Storbritannien og især USA er direkte truet på deres eksistens, så ser virkeligheden markant anderledes ud i Australien. "Fremtiden for vores aviser ser lys ud," erklærer chefen for Australiens største dagblad.

Mens dagbladene i både Danmark, Storbritannien og især USA er direkte truet på deres eksistens, så ser virkeligheden markant anderledes ud i Australien. "Fremtiden for vores aviser ser lys ud," erklærer chefen for Australiens største dagblad.

Det her er en af den slags solstrålehistorier, vi alle hungrer efter. Godt nok kommer den fra Down Under, og er dermed en ringe trøst for de alt for mange nødlidende aviser i resten af de vestlige lande.

Ikke desto mindre er det værd at notere sig, at det stadig godt kan betale sig at lave avis. I hvert fald når man er bladskrædder i Australien, hvor fremtiden ligefrem tegner strålende.

Det optimistiske budskab kommer fra John Hartigan, der er både formand og adm. direktør for Australiens største aviskoncern, News Limited, som ejer The Australien.

Ifølge selv samme avis, så vurderer Hartigan, at australske aviser generelt klarer sig langt bedre i forhold til tilsvarende avistitler i Storbritannien og USA. "Future of our newspapers is bright," erklærer han.

I forbindelse med tale til the National Press Club i Canberra, tilbageviste han de negative meldinger om dagbladenes død.

"I forhold til USA og Storbritannien, så er branchestrukturen helt anderledes i Australien," erklærede Hartigan og tilføjede: "Vi er langt mindre afhængige af rubrikannoncer. Derudover er der i Storbritannien simpelthen for mange aviser. Og hvad angår USA, så har dagbladene ikke formået at følge med konkurrencen fra tv-nyhederne – særligt lokale tv-nyheder."

I øvrigt, så er annonceindtægterne i Australien rent faktisk fortsat med at stige de seneste fem år. Og samtidig har der kun været tale om et beskedent oplagsfald.

Han mener dog ikke, at de australske dagblade bare kan læne sig tilbage og nyde de gode tider. Også her er der brug for professionalisering og langt større fokus på at give læserne mere relevante historier, som er skrevet af topprofessionelle og specialiserede journalister.

I den forbindelse er det John Hartigans forudsigelse, at stofområder som politik, retssager og krimi-stof vil blive mindre "annonce-egnet".

I det hele taget bør redaktører og journalister genoverveje, hvad der sælger og hvilke nyheder, der i virkeligheden er relevante for folks dagligdag og liv.

Mange aviser er "fanget" af de traditionelle nyhedskriterier, sagde han.

"Alt for ofte er emner – vi som journalister, synes er relevante – langt væk fra, hvad folk i virkeligheden ønsker. For at give et ekesemple, så er de fleste mennesker – efter min opfattelse – totalt trætte af alle historier om politisk spin og politik for politikens skyld."

Derfor bør hele pressekorpset også droppe de faste kontorer i det australske parlament.

"Vi kritiserer konstant regeringen for politisk spin, men er selv med til at forstærke oplevelsen ved at skrive om det. Og på den måde er vi selv ofrre for problemstillingen."

Kigger man lidt længere frem i tiden, er det mr. Hartigans vurdering, at dagbladene bør ansætte flere specialister.

"I gamle dage var det helt okay, hvis man blot vidste en lille smule om alt muligt. Men det gælder ikke mere. Jeg tror derfor vi kommer til at se et stigende antal ansættelser rundt på redaktionerne af højtuddannede medarbejdere med specialeviden," sagde John Hartigan i sin tale til det australske pressekorps

Læs også andre artikler fra temaet: Hvordan slipper medierne ud af krisen

0 Kommentarer