Auken: »DR fører valgkamp for Morten Messerschmidt«

Morten Messerschmidt (DF) er hovedperson i tre public service-programmer samtidig, og det er for meget kun syv måneder før EU-valget, mener politiske modstandere. Det var aldrig sket, hvis det var valgår til Folketinget, mener Jens Rohde (V). DR's etikchef mener ikke, valgkampen er startet endnu, og Messerschmidt kalder det "ren misundelse"

»DR fører valgkamp for Morten Messerschmidt.« Sådan lyder det fra medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken (SF).

Hun mener, Bruxelles-kollegaen Morten Messerschmidt (DF) får alt for meget sendetid i forhold til, at der kun er cirka syv måneder til næste EU-valg.

Morten Messerschmidt er lige nu hovedperson i tre public service-udsendelser. Det faste program ”Europa i flammer” på Radio24syv og to DR-formater: Tv-serien ”Langt fra Bruxelles” på DR2 og radio-serien ”Messerschmidt i Operaen” på P2.

I både ”Europa i flammer” og ”Langt fra Bruxelles” er Messerschmidt flankeret af Dan Jørgensen, S-medlem af Europa-Parlamentet. Men kritikken retter sig ikke mod ham, idet han ikke genopstiller ved EU-valget.

Margrete Auken mener, at DR svigter sit ansvar ved at give Morten Messerschmidt så megen omtale relativt kort tid før et valg.

To andre danske kolleger i Europa-Parlamentet undrer sig også.

Ville aldrig ske i valgår til Folketinget

Jens Rohde (V) tror aldrig, DR ville give så meget sendetid til en politiker, hvis han stillede op til Folketinget og skulle vælges om blot syv måneder.

»Det er DR’s eget valg, at man vil have aktive politikere til både at lave musikradio og rejseprogrammer på tv. Men jeg kan ikke tro, man ville have gjort det samme i et valgår, hvis det havde været to folketings-politikere,« siger Jens Rohde til Journalisten.

Rohde henviser bl.a. til programmet, hvor Villy Søvndal og Lene Espersen i 2008 rejste rundt i Danmark i en rød folkevogn. Det ville aldrig være blevet sendt i et valgår til Folketinget, mener han.

»Der ville jo brede sig et ramaskrig! Det viser, at man i DR ikke helt har forstået, at der er lige så meget på spil – både personligt og politisk – i Europa-Parlamentet, som der er i Folketinget. Måske endda mere, vi har jo kun 13 pladser at kæmpe om,« mener Rohde.

I beskrivelsen af ”Langt fra Bruxelles” på DR2 lyder det: "Gennem fem lande diskuterer de, om EU er fortid eller fremtid. Med hinanden, med politikere og alle andre, de møder – langt fra skrivebordene i Bruxelles."

Men Jens Rohde mener, det er misforstået at have det som et mål i sig selv, at EU-debatten skal flyttes væk fra ”skrivebordene i Bruxelles”.

»Hvis du ser på ”Bag Borgen”, så laver Ask Rostrup det jo heller ikke langt fra Borgens skriveborde. Han kravler jo nærmest ned under bordene for at vise, hvad der egentlig foregår. Europa-Parlamentet er lige så meget et politisk værksted med ekstremt stor indflydelse på de regler, danskerne lever under. Derfor ville det nok være mere relevant, hvis man gerne vil vise EU-politik, at man ikke sender rejsebeskrivelser fra Spanien eller Grækenland, men faktisk går bag om Parlamentet dér, hvor skrivebordene står.«

Rohde: Jeg er da hamrende misundelig

Kan man ikke sige, at Morten Messerschmidt og Dan Jørgensen, når de fx besøger Grækenland, viser, hvad krisen handler om på en god måde?

»Jo, men det kan man jo også gøre med journalistik. Jeg tror faktisk ikke, ret mange er i tvivl om, hvad den græske krise handler om. Det er fint nok at sende politikere ud i Europa, men så havde det været mere relevant at sende forskellige politikere til forskellige lande.«

Jens Rohde tilføjer, at han også selv kunne være vært på et radioprogram om klassisk musik.

»Jeg er også meget klassisk interesseret, ved en masse om klassisk musik og kommer fra en dirigent-familie. Jeg kunne også godt lave et klassisk musik-program, det har jeg endda gjort før. Men ingen har spurgt mig. Hvad er kriterierne for DR?«

Er du ikke bare misundelig?

»Jo, jeg er da hamrende misundelig! Selvfølgelig. Det er især som medlem af Europa-Parlamentet ufatteligt svært at komme i medierne, så det er jo en gave,« siger Jens Rohde.

For og imod-debat er forsimplet

En tredje kollega i Europa-Parlamentet, Bendt Bendtsen (K), undrer sig også. Han understreger – ligesom Jens Rohde – at han ikke vil bestemme, hvad DR må sende.

»Men jeg har undret mig over, at DR så kort tid før et valg iværksætter sådan en udsendelsesrække,« siger han med særligt sigte på DR2-serien.

»Det er i hvert fald rigtig fint at få så massiv markedsføring af DR så kort før valget. Det må DR have gjort sig nogle grundige etiske overvejelser om,« siger han.

Bendt Bendtsen undrer sig også over, at DR har valgt at sætte en EU-tilhænger over for en EU-modstander. Det gør debatten unuanceret og gammeldags, mener han.

»Det er underligt, at man her 40 år efter, at vi blev medlemmer af EU, stadig skal have diskussionen om for eller imod. Det er for simpelt,« mener han.

Samme kritik lyder fra både Margrete Auken og Jens Rohde.

»Det skal være en EU-tilhænger og en EU-modstander. Det er for eller imod. Vi er ikke nået længere, end vi var for 40 år siden. Det er en falliterklæring, især når man har public service-kroner i ryggen,« siger Jens Rohde.

»Det er en skandale. Jeg synes, det er okay, at medlemmer af Europa-Parlamentet er med til nogle forskellige ting, men ikke på det her niveau. Det handler kun om ja eller nej til EU. Det er sørgeligt, at EU-debatten er sunket til det meget primitive stadie,« siger Margrete Auken.

Kan man ikke sige, at fx ”Langt fra Bruxelles” er med til at sætte fokus på EU på en ny måde?

»Jo, men vi er tilbage i ja-nej-debatten. Se på Europa-Parlamentet: Vi var fx revet midt over i debatten, om man må putte mad i bilerne. Nogle gange er det to stemmer, der afgør det. Det er bindende lov med nogle enorme konsekvenser, vi laver. Men det dukker ikke op i DR, og det kommer slet ikke med i de programmer, Dan og Morten har,« siger Margrete Auken.

Så du mener, DR bør prioritere noget andet i EU-dækningen end fx det program på DR2?

»Ja. Hvis DR samtidig havde fokus på, hvad der foregår af indenrigspolitik i Europa-Parlamentet og Rådet og gav det kraftigere journalistisk dækning, så var det fint. De folk, DR har hernede i Bruxelles, er dygtige nok. Men de er ikke nok, og når de kommer hjem, skal de konkurrere med udenrigsstoffet.«

DR afviser: Der er lang tid til valget

DR’s etikchef, Inger Bach, afviser kritikken. Hun mener, det afgørende er, at syv måneder er lang tid.

»Vi er i DR meget opmærksomme på, hvordan vi profilerer politikere i en valgkamp. Det har vi helt særlige regler for. Men i det aktuelle tilfælde er der syv måneder til EU-valget, og det er ikke mit indtryk, at valgkampen er startet endnu.«

Hun ønsker kun at forholde sig til de programmer, der produceres hos DR.

»Det er en vigtig opgave for danske medier generelt at have tilstrækkeligt fokus på vores politikere i EU. Jeg synes, DR2-programmet med Morten Messerschmidt og Dan Jørgensen er et godt eksempel på et alternativt EU-format,« siger Inger Bach.

”Ved informationsformidlingen skal der lægges vægt på saglighed og upartiskhed,” lyder det i Radio- og Fjernsynsloven ifølge jeres egen hjemmeside. Er det upartisk nok, når DR giver så omfattende taletid til én politiker?

»Der er syv måneder til EU-valget. Havde vi været midt i en valgkamp, var det en anden situation. Men valgkampen er ikke startet endnu.«

Hvor tæt på et valg skal vi så være – jeg tænker ikke i dage og minutter, men sådan cirka – før det er et problem?

»Med folketingsvalg er det jo let: Når det er udskrevet. I forhold til kommunalvalg og EU-valg har vi ikke nogen faste frister. Det er en vurderingssag. Men vi er som sagt meget påpasselige med at profilere politikere i en valgkamp.«

Vil du vurdere, at vi er tæt på det tidspunkt, hvor EU-valgkampen starter?

»Jeg har ikke noget belæg for at give en bestemt dato.«

Men du synes ikke, valgkampen starter i den tid, de programmer kører?

»Nej.«

Et andet led i kritikken handler om, at når man sætter en ja-siger og en nej-siger over for hinanden, kommer det til at blive en gammeldags ja-nej-debat. Er du enig i det?

»Nej, det er jeg ikke. Jeg synes, det er et velafbalanceret program. Det er min rolle at se overordnet på, om DR lever op til kravene om mangfoldighed og alsidighed, og det synes jeg til fulde, det lever op til.«

Messerschmidt: Ren og skær misundelse

Hovedpersonen selv – Morten Messerschmidt – undrer sig over kritikken.

"Kritikken er udtryk for ren og skær misundelse. DR har bedt Dan Jørgensen og mig om at lave et program og har selvfølgelig derfor afvejet det politiske setup, både i forhold til personer og til betydningen for det kommende valg," skriver han i en sms til Journalisten.

Morten Messerschmidt mener, kollegerne selv må opsøge mediernes dagsorden.

"Hvis man laver en Infomedia-søgning inden for det sidste år, er det tydeligt, at Jens Rohde får megen omtale i medierne, og det kan derfor ikke påvises, at Dan Jørgensen og jeg bliver foretrukket af medierne. Margrete Auken er generelt ikke særlig opsøgende i medierne, hvilket må tilskrives hendes egen evne til at skabe mediedagsordener," skriver han og slutter af:

"Det hele virker faktisk bare, som om rønnebærrene er sure."

 

0 Kommentarer