Aslak Gottlieb får fynsk forskningspris

Aslak Gottlieb modtager Fyens Stiftstidendes Fellowship i 2015. Han skal undersøge, hvordan vi laver nyheder til børn og unge. »Vi skal finde ud af, hvad de tænder på, for det ved vi ikke ret meget om. Jeg er åben for, at det for eksempel bliver nyheder i spilformat. Vi skal lade os overraske«

Forsker Aslak Gottlieb modtager Fyens Stiftstidendes Fellowship 2015. Med prisen følger 500.000 kroner, som blandt andet skal bruges til udgifter til transport, samt frikøb fra den nuværende arbejdsplads i det halve år, fellow-opholdet varer.

Aslak Gottlieb skal bruge det halve år på at finde ud af, hvordan man laver nyheder til børn og unge.

»Jeg skal udvikle nogle prototyper til børn og unge – eksempler og modeller på, hvordan en journalistisk nyhed kan skæres, så børn og unge gider læse eller se den,« siger han til Journalisten.

Aslak Gottlieb er oprindelig uddannet lærer og har i en årrække arbejdet for Avisen i Undervisningen. Han har udgivet flere rapporter og skrevet bøger om børn og medier. Han understreger, at børn og unge allerede er storforbrugere af medier – bare ikke de journalistiske.

Er målet, at de samme nyheder både skal virke for voksne og børn, eller skal de være hver for sig?

»Vi skal undersøge, hvordan vi oversætter den voksne nyhedsstrøm, men vi skal også helt ind i DNA-koden, så vi kommer til at kigge på stofområder, kilder, vinkler og sågar research,« siger han.

Aslak Gottlieb tilføjer, at forskerne skal turde lade sig overraske, når de undersøger, hvad der rent faktisk virker.

»Der ligger et undersøgelsesarbejde forude, hvor vi skal inddrage børn og unge i fokusgrupper. Vi skal finde ud af, hvad de tænder på, for det ved vi ikke ret meget om. Jeg er åben for, at det for eksempel bliver nyheder i spilformat. Vi skal lade os overraske,« siger han.

Per Westergård, chefredaktør på Fyens Stiftstidende og formand for Center for Journalistiks styrelse på SDU, udtaler i en pressemeddelelse:

"Jeg bliver ofte spurgt, hvad jeg vil gøre for at få fat i de yngre læsere. Så mumler jeg som regel noget forblommet om, at vi håber på en dag at kunne nå de unge med vores digitale platforme. Sandheden er imidlertid, at jeg og andre medie-ledere ved såre lidt om, hvilken journalistik der faktisk kan gøre de unge sultne efter nyheder. Dette skal Aslak Gottlieb hjælpe os med at forstå."

Aslak Gottlieb starter sit fellowship i august 2015 og vil i det efterfølgende halve år have sin faste gang på Journalistik på SDU, hvor han skal arbejde sammen med studerende, ledere og medarbejdere.

Tidligere legatmodtagere tæller Jens Oluf Jersild, Mette Davidsen-Nielsen, Per Knudsen, Jakob Elkjær, Jesper Tynell, Kurt Westh Nielsen, Charlotte Aagaard, Pernille Tranberg og Nikolai Thyssen.

0 Kommentarer