Arrogante praktikanter

PRAKTIK. Der er ophidsende læsning i Journalisten nummer 18. I dette nummer er praktikvejleder Pia Færing citeret for "de studerende opfatter jo nærmest alt andet end København og Århus som udkantsdanmark" i artiklen: "Pia Færing: Møgbalance i praktikansøgningerne".

PRAKTIK. Der er ophidsende læsning i Journalisten nummer 18. I dette nummer er praktikvejleder Pia Færing citeret for "de studerende opfatter jo nærmest alt andet end København og Århus som udkantsdanmark" i artiklen: "Pia Færing: Møgbalance i praktikansøgningerne".

Fremtidens journalister vælger hellere et orlovsår end praktik på for eksempel Holstebro-Struer Dagblad eller Ringkøbing Amts Dagblad. Vejle Amts Folkeblad bliver ligeledes siet fra af de "kritiske" journaliststuderende.
Jamen herre Jemini. Hvad er det dog for en redelighed?

Historisk set antog københavneraviser for herrens mange år siden ikke praktikanter, men uddannede journalister fra provinsaviserne. Så var københavneraviserne nemlig sikre på at få journalister, der bestred fagets håndværksmæssige færdigheder.

Nu ser fagets kommende himmelstormende journalister anderledes negativt på journalisters arbejdsindsats i provinspressen, og da åbenbart i særdeleshed på det journalistiske arbejde, der bliver lagt for dagen i Vestjylland.

Det er et velkendt fænomen, at flere undersøgelser viser, at langt over halvdelen af unge journaliststuderende drømmer om en karriere foran tv-kameraet, og det leder hen mod den antagelse, at journalistik i dag er ved at udvikle sig til et spørgsmål om at være en kendis i stedet for at beskrive, hvad der foregår i lokalområdet og nærmiljøet.

Sagen er nemlig den, at journalistik i provinspressen rører ved fagets inderste kerneområder. En journalist i provins-pressen dækker bredt og skriver både portrættet, reportagen og referatet, ligesom journalisten afslører forhold, som hele lokalsamfundet taler om. Hvor der er mennesker, er der historier at fortælle.

Med andre ord er journalisten på en provinsavis dagordensættende. Hvad mere kan en journalist i grunden drømme om? Nå ja … det skulle tilsyneladende ifølge de unge journalistspirer være jobbet som skærmtrold.

Hertil er kun at sige. Tag nu og meld jer ind i kampen. Vis jer selv, omgivelserne og uddannelsen, at I vil være journalister. At I vil fortælle læserne den gode historie.

Men det er åbenbart et fromt håb. Vestjylland er valgt bort. Men i bund og grund ender det vel med, at Vestjylland ikke har brug for denne type arrogante journalister, som ikke har fattet, og sikkert aldrig kommer til at fatte, hvad journalistikkens hjerteblod handler om.

– Poul Erik Tarp, Nordjyske Medier/Thisted Dagblad

0 Kommentarer