Arresteret dansk journalist var advaret før rejse til Iran

Den tidligere journalistpraktikant på Berlingske Tidende, Niels Krogsgård, som blev arresteret onsdag i Teheran, var advaret, skriver Pol.dk. Ifølge Jp.dk sidder han i Irans værste fængsel. (opdateret). 

Den tidligere journalistpraktikant på Berlingske Tidende, Niels Krogsgård, som blev arresteret onsdag i Teheran, var advaret, skriver Pol.dk. Ifølge Jp.dk sidder han i Irans værste fængsel. (opdateret). 

Den fængslede journaliststuderende talte med adskillige journalister og Iran-eksperter før sin afrejse, skriver Pol.dk.

Ifølge websitet var Niels Krogsgård og makkeren Henrik Fallesen blandt andet i kontakt med Politikens journalist, Vibeke Sperling, som advarede dem mod at deltage i demonstrationer.

"Efter juni måneds demonstrationer er der blevet indført et generelt forbud for alle – både iranere og udlændinge – mod at nærme sig eller deltage i demonstrationer. Derfor har iranerne lovhjemmel til at pågribe eller fængsle alle, der gør det," siger hun til Pol.dk.

Berlingske.dk kan i øvrigt fortælle, at selv i Iran får Niels Krogsgård nu stor medieopmærksomhed. 

Mens flere hundrede medier over hele verden har bragt artikler om hans anholdelse i onsdags, skriver eksempelvis websitet Iranglobal nu om Niels Krogsgård. Sitet, der angiveligt drives af kristne, fordømmer anholdelsen med følgende statement:

"We condemn the arrest of Niels, and other journalists in Iran, and expect of the iranian authorities to release him immediately."

Ifølge Jp.dk formoder professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Mehdi Mozaffari, at den journaliststuderende sidder i det berygtede iranske fængsel Evin, som anses for Irans værste.

Mehdi Mozaffari flygtede i 1978 fra Iran og har familiemedlemmer og venner, der selv har siddet i Evin-fængslet.

"Evin er det mest horrible fængsel i Iran, og det vil typisk være dér, at efterretningstjenesten tager udlændinge med hen, for det er i Evin, at man har forhørseksperterne. Det er et kæmpestort fængsel, hvor man også har foretaget tortur og henrettet fanger ved hængning," siger han til Jp.dk.

Niels Krogsgaards skæbne bliver også omtalt i en række tweets.

Læs desuden: Massiv fokus på den fængslede Niels Krogsgård.

(opdateret)

0 Kommentarer