I er klynkende og forkælede. Det skriver chefredaktør Arne Mariager til medarbejderne på Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad. Et skoleeksempel på ringe kommunikation fra en patriarkalsk og svag leder, som bestyrelsen bør overveje at skifte ud, siger ekspert i ledelse.
SKIDEBALLE. "Lav smertetærskel", "logik for dværghøns med hornbriller", "høj forkælelsesgrad" og "klynkeri". Medarbejderne fik klar besked, da de modtog en mail fra chefredaktør Arne Mariager den 17. september. Han gav los for sin utilfredshed over, at nogle medarbejdere forsøgte at forhandle individuelle lønforhøjelser, inden årets kollektive lønforhandlinger endnu er afsluttede.
"I direktionen er vi af den opfattelse, at situationen for de betalte aviser er temmelig alvorlig. Vi kan ikke helt finde redaktionens forståelse for det standpunkt – selv om alle medarbejdere på vore datterselskaber (der finansierer gildet) og kolleger hos HK her i huset har accepteret branchens problemer," skriver Arne Mariager.
Mailen har skabt røre blandt medarbejderne, som især har sagt fra over for tre af Arne Mariagers afsnit i mailen.
1. "Men når vi IKKE er færdige (med årets kollektive løndrøftelser, red.), bør det være logik for dværghøns med hornbriller, at I ikke kan komme løbende for at snakke individuelle lønforhøjelser med mig."
2. "… Og så er jeg inderlig træt af jeres mangel på virkelighedsopfattelse. Se på lønstatistikkerne fra journalistiske arbejdspladser i provinsen – og hold så op med klynkeriet. Og endelig: Hver eneste en af jer har ret til at søge et arbejde et andet sted og stige i løn. Stavnsbåndet er ophævet."
3. "Jeg ved, den her skrivelse i et hus med høj forkælelsesgrad og lav smertetærskel vil udløse bitterhed. Og alle vil sige, det er dumt at sende en sådan skrivelse ud, når vi står midt i en turbulent tid. Men et eller andet sted i en verden, hvor så mange mennesker har hørt om management og ledelse, men aldrig gidet sætte sig ind i, hvad det er, er der en eller anden, der bare MÅ tale i klart sprog."
Lektor på CBS med speciale i ledelse Bent Meier Sørensen forstår ikke Arne Mariagers ledelsesstrategi. Han er uenig i, at Arne Mariager formulerer sig i et klart sprog:
»Den her form for kommunikation er fra stavnsbåndets tid og et eksempel til lærebøgerne på, hvordan ledere ikke skal kommunikere.«
Bent Meier Sørensen peger på, at en voksen til voksen-kommunikation løser problemer på en arbejdsplads, mens en voksen til barn-kommunikation skaber problemer.
»Hans ellers udmærkede pointer angående virksomhedens og branchens situation bliver pakket ind i en skinger retorik, som fremstiller medarbejderne som utaknemmelige børn, der er ansat i en virksomhed, som ligger langt over deres niveau,« siger Bent Meier Sørensen.
Medarbejderne på Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad var heller ikke tilfredse med Arne Mariagers sprogbrug. Mailen medførte et ekstraordinært bestyrelsesmøde i medarbejderforeningen, hvor medlemmerne sendte et modsvar til Arne Mariager, via tillidsrepræsentanten Jesper Sørensen.
"Tillykke Arne. Endnu en gang har du formået at demotivere dine medarbejdere. Det er ubegribeligt og pisseirriterende at få sådan en mail midt i en travl hverdag. Medarbejderforeningen," lød modsvarets ordlyd.
Medarbejderne modtog mailen fra Arne Mariager i en tid, hvor de står over for store omrokeringer. Alle medarbejdere er blevet 'opsagt' og skal genansættes på ny. Antallet af jobopslag svarer til antallet af ansatte, men medarbejdernes gamle stillinger er på ingen måder sikret.
Arne Mariager siger til Journalisten, at han står ved hele brevets indhold. Han mener stadig, at medarbejderne er forkælede og har en lav smertetærskel.
»Jeg synes ikke, jeg bruger stærke vendinger. Jeg er fuldstændig ærlig og bruger et helt klart og tydeligt dansk sprog. Når det så er sagt, kommer det overhovedet ikke bag på mig, at medarbejderne er utilfredse. Journalister mener, at ytringsfriheden gælder for alle andre end chefredaktører. Men vi har altså ytringsfrihed,« siger Arne Mariager.
Selv mener han, at brevet byder på flere humoristiske vendinger som for eksempel "logik for dværghøns med hornbriller".
Lektor Bent Meier Sørensen er dog af en helt anden opfattelse.
»Hvis dette er et forsøg på satire, falder det pladask på gulvet,« siger han.
Medarbejderne skriver i brevet til Arne Mariager, at det ikke er første gang, de bliver demotiverede af hans retorik. Ifølge Bent Meier Sørensen er det en alvorlig sag.
»Hvis denne mail ikke er en enlig svale, er chefredaktøren en sag for bestyrelsen. Han slår mig som en patriarkalsk, men svag leder, som Vejle Amts Folkeblad ikke har brug for i en presset tid,« siger Bent Meier Sørensen.
Chefredaktør Arne Mariager vil ikke forholde sig til Bent Meier Sørensens vurderinger.
»Der er kun én ting, jeg er mere træt af end eksperter fra de forskellige business schools, og det er det norske køkken. Andet har jeg ikke at sige.«
Vil du kommentere citaterne, hvis jeg læser dem højt for dig?
»Nej, det vil jeg ikke.«
Jeg vil ellers gerne give dig muligheden for at komme med et modsvar til en ekspert, som kalder dig svag.
»Det har han sikkert ret i. Jeg har intet imod at være et dumt svin i journalisternes fagblad. Men jeg vil have noget imod, hvis Vejle Amts Folkeblad ikke kan klare sig, fordi ingen fortæller journalisterne sandheden,« siger Arne Mariager. /
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Tja, ad pkt. kan AM vel have ret i, at det er usolidarisk at forsøge at sikre sig lidt af fløden, inden jordbærrene (trods god smag mest vand og ingen langvarig mæthed) kommer på bordet. Men har medarbejdere forsøgt det, eller er det blot en plump måde at forsøge at sætte lus i skindpelsen?
AMs udfald minder mig om en udtalelse, som en af mine tidligere chefer kom med: Ingen medarbejder er bedre en chefen. Efter AMs udfald er jeg dog i tvivl, for hvis det passer, har Mariager temmelig ret i, at det ser skidt ud for min gamle arbejdsplads.
Hvad er det Arne Mariager siger som er så frygtligt?
Punkt 1 er udenfor diskussion. Det kan man bare ikke.
I punkt 2 understreger han, at man kan søge andet arbejde, hvis man vil have mere i løn end han er parat til at betale. Det er vel rigtigt nok.
Punkt 3 understreger, at man taler rent ud af posen på avisen.
Jeg er ikke helt med i bestyrtelsen - men overskriften "Arne gi'r den gas" antyder vel også. at skribenten er klar over at der er to sider i sagen. Og at finde en lektor som vil sige et eller andet er rigtigt eller forkert er vist ikke det sværeste.
Hilsen
Jeppe