»Endelig et fanbrev« lyder den håndskrevne kommentar, som en af nyhedsjournalisterne har kradset ned på det vrede læserbrev i Århus Stiftstidende. Brevet hænger på opslagstavlen i redaktionslokalet på The Voice i Århus, og forfatteren skælder ud over, at radiostationen lægger musik under sine nyheder. Det er en nedvurdering af lytterne, mener den pågældende. Men en enkelt utilfreds lytters udgydelser kan kun vække afdæmpet ironi på en radiostation, der har Gallups tal for, at det går ufatteligt godt. Tre kommercielle lokalradioer i Århus droppede 1. februar i år deres egenart og indgik i fællesskab en samarbejdsaftale med Nordisk Radio Reklame, der ejer varemærket The Voice. Lokalradioerne i Århus har lov til at bruge navnet og den strømlinede program-profil, som allerede kendes i København og Odense.
Navne- og stilskiftet har givet pote Stationen har fordoblet antallet af daglige lyttere fra 42.000 til 84.000, men også i konkurrencen med P3 kan The Voice efter blot få måneder notere succes. I sidste halvår af 1998 førte P3 klart i kampen om de unge lyttere i Århus Kommune. DR-kanalen blev hver uge hørt af 87 procent af de unge mellem 18 og 29 år, mens kun 55 procent lyttede til de kommercielle lokalradioer. Så blev Voice-konceptet indført, og i første halvår af 1999 lagde 71,5 procent af de unge vejen forbi P3, mens The Voice overhalede med 72,7 procent.
Tidligt op Man skal stå tidligt op for at følge med i The Voice-tempo. Stationens nyhedschef Cathrine Reinert møder hver morgen klokken fem for at forberede de lokale nyheder, som stationen prioriterer højt. Hver time fra klokken 6.30 til 16.30 sender The Voice i Århus lokale nyheder i æteren, mens stationen hver hele time fra 7 til 17 sender landsnyheder, som kollegerne i København producerer. »Vi laver nyheder om alt, som berører unge i vores målgruppe fra 18 til 35 år. Vi prioriterer ikke nyheder, som »hvordan går det med budgetforhandlinger i byrådet«. Derimod er det en god historie for os, når byrådet bevilger penge til en mobil skøjtebane eller et storstadion,« siger Cathrine Reinert. Bankrøverier, overfald og andet politistof prioriterer hun også højt, og når popgruppen Boyzone kommer til Århus, dækker nyhederne begivenheden. Boligmangel og advarsler mod ecstasy-stoffet GHB er andre eksempler på emner, som Cathrine Reinert vurderer vil interessere unge. »Vores prioritering bygger ikke på analyser, men på vores egen opfattelse af, hvad målgruppen interesserer sig for,« siger den 24-årige nyhedschef. Hun er selv den yngste i nyhedsredaktionen, men hendes kolleger – en fastansat og to freelancere – er alle under 30.
En glad station Ud over at være en ung radiostation er fundamentet i The Voice godt humør. »Jeg er meget bevidst om, at nyhederne er en del af en flade, og da The Voice er en glad radiostation, nytter det ikke, at det hele er død og ødelæggelse. Derfor kan vi godt lide at slutte nyhederne af med en solstrålehistorie, for eksempel at en hund har været væk i 100 dage, men nu er kommet hjem igen,« siger Cathrine Reinert. Også på andre måder skal nyhederne passe ind i programfladen, der består af quizer, satire, hitlister og musikprogrammer. Nyhederne bliver læst op i »up-time« tempo. Det betyder hurtigt – i forhold til DR-tempo kan man ligefrem tale om, at Voice-nyhederne bliver »revet af«. Udsendelserne varer nøjagtig to minutter, og det levner lige plads til tre nyheder plus vejret. Et båndet interview må maksimalt vare 20 sekunder. Under det hele ligger en »bed« – det rytmiske musikunderlag, som fik læserbrevsskribentens ører til at blafre.
Ingen ludderinterview Trods den glatte overflade, der får nyheders form til at ligne reklame, understreger Cathrine Reinert, at lytterne ikke må være i tvivl om nyhedsredaktionens uafhængighed af radiostationens annoncører. »Vi laver ingen ludder-interview, og selv om nogle annoncører tror, de kan købe sig til omtale, så er det ikke tilfældet,« siger Cathrine Reinert. Undtagelsen er dog vejrudsigten, som VVS-firmaet Vand & Form er sponsor for. »Jeg ville helst have været helt fri for sponsorer, men jeg kan leve med, at der er én for vejret,« siger Cathrine Reinert, der har lært sig journalistik gennem job på lokalradioer rundt omkring i landet. Selv om Voice-konceptet er udtryk for en meget bevidst planlægning i retning af at gøre radiomediet til et varemærke, har danskerne ikke set det sidste i denne udvikling. I øjeblikket er TV3 og franske NRJ ved at etablere nye kommercielle radiokanaler i Danmark, og flere står på spring.
|
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.