1. Carsten Jensen sluttede sin sidste tekst i Berlingske Tidendes 'Groft Sagt' med et 'vov' og udtalte i november til "Mennesker og Medier" på P1, at det ville blive hans sidste ord i dansk dagspresse. Har Carsten Jensen holdt sit ord, eller har kommentatoren gøet under egen signatur igen?
Spørgsmålet udgår, da redaktionen har udvist ekstremt dårlig spørgeteknik. Men Carsten Jensen har ikke helt kunnet lade være med at gø i det forgangne år. En Infomedia-søgning viser, at forfatteren har været at finde på Informations debatsider to gange i 2006.
2. Er Hans Engell stadig chefredaktør på Ekstra Bladet?
Ja.
3. Rolf Sørensen afløser Jørgen Leth som medkommentator på TV 2. Vil det samlede antal seere til årets Tour de France være faldet i forhold til 2005?
Ja. Om årsagen var doping-skandalerne eller savnet af Jørgen Leths malende beskrivelser af verdens hårdeste cykelløb, må stå hen i det uvisse. Men seerne svigtede i hvert fald årets udgave af Tour de France. Ifølge TV-Meter havde TV 2 i gennemsnit 331.000 seere til Tour de France-transmissionerne i 2005, mens tallet i år var faldet til 289.000.
4. Århus Stiftstidende fik ny chefredaktør i forrige uge. Per Westergård, der i otte år har stået i spidsen for Ingeniøren, afløste Erik Frodelund. Vil det lykkes Per Westergård at bremse 'Stiftens' voldsomme oplagsnedgang, så det kontrollerede oplagstal i første halvår 2006 er større end de 52.284, som det var i første halvår 2005?
Nej, det lykkedes ikke Per Westergård at vende den nedadgående oplagskurve. Stiftens oplag i første halvår 2006 var 48.559.
5. Er det lykkedes Dansk Journalistforbund at tegne overenskomst med POLFOTO?
Ja. Efter lange og seje forhandlinger indgik DJ og POLFOTO en aftale i slutningen af november.
6. Er TV 2 blevet solgt?
Nej.
7. Har DR lukket en eller flere af sine regionalstationer for at tilpasse sig strukturreformens 'nye danmarkskort'?
Nej. DR har stadig ni regioner. Organisatorisk er der sket det, at Kanal 94 i Vejle er kommet ind under DR Syd, men antallet af regioner er det samme.
8. I alt 75 journalister har ifølge Reporters sans frontières mistet livet i Irak siden 2003. Vil det tal næste år have passeret 100?
Ja. Desværre er antallet af journalister og mediefolk, der har mistet livet i Irak, vokset voldsomt i løbet af 2006. Ifølge Reporters sans frontières var tallet helt oppe på 135 i slutningen af november.
9. Optog Roskilde Universitetscenter studerende på journalistuddannelsen i 2006?
Ja. På trods af vedholdende rygter om, at journalistuddannelsen på RUC skal laves om til en ren kommunikationsuddannelse, optog universitet også i år nye studerende på journalistuddannelsen.
10. Er en eller flere webjournalister indstillet til årets Cavlingpris?
Ja. Ikke mindre end fire webjournalister er indstillet til årets Cavlingpris. Det drejer sig om Frede Jakobsen og journalist Michael Durham, der er indstillet for hjemmesiden tvind-alert.com, og Britt Bartenbach og Ole Hans Jensen, der er indstillet for deres utrættelige arbejde med 'Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej' på blandt andet npi-news.dk.
11. De danske aviser må – efter en afgørelse fra Konkurrencestyrelsen – fra årsskiftet maksimalt indeholde 40 procent Ritzau-stof. Konkurrencestyrelsens afgørelse har fået metroXpress' chefredaktør, Ask Rostrup, til at bebude en redaktionel styrkelse. Vil metroXpress' læsertal i 2006 for første gang overstige 800.000?
Nej. Trods massiv fremgang er det højeste læsertal metroXpress har haft i år 680.000.
12. DR Byen i Ørestaden har allerede overskredet budgettet med 300 millioner kroner. Vil der i 2006 dukke nye ekstraregninger på mere end 200 millioner kroner op?
Ja. Vi har lovet DR ikke at rippe op i såret, så vi nøjes med at konstatere, at det var tilfældet.
13. Norske Orkla Media, der ejer Det Berlingske Officin, er sat til salg. Vil et salg i 2006 betyde, at den gamle tante kommer på danske hænder igen?
Nej. Den gamle tante endte på britiske hænder, da David Montgomerys Mecom Europe købte officinet.
14. Er en eller flere landsdækkende morgenaviser i løbet af 2006 begyndt at udkomme i tabloidformat?
Ja. Berlingske Tidende blev relanceret i tabloid i september måned.
15. Vinder en dansk pressefotograf en af de ti førstepriser ved årets World Press Photo?
Ja. Jacob Aue Sobol fik en førstepris i kategorien 'Daily Life' for sin fotoserie fra Guatemala. Derudover var der hæder til Jakob Dall, Jan Grarup og David Høgsholt.
16. I skrivende stund er der 881 organisatoriske medlemmer af DJs Kommunikationsgruppe. Vil det tal være steget til over 1.000?
Nej. På trods af, at Kommunikationsgruppen er den hurtigst voksende specialgruppe under DJ, så er der i skrivende stund 'kun' 925 organisatoriske medlemmer. Derudover er der 183 interessemedlemmer.
17. For første gang i en årrække var antallet af klager til pressenævnet faldet i 2004. Vil den tendens fortsætte i årsberetningen for 2005?
Ja. Dansk presse fortsætter tilsyneladende den 'pæne' linie. Antallet af sager i pressenævnet var i år faldet til 134 mod 146 i 2005.
18. Vinder DR for sjette år i træk Årets TV-Oscar, der uddeles af BILLED-BLADET?
Ja. DR løb igen med hæderen. I år med Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm 'Lykketoft – Finale'. Ikke mindre end fire af de fem nominerede til årets TV-Oscar var DR produktioner.
19. Leverer den tidligere dokumentfalskner Rasmus Trads stadig 'dybdeborende' indslag til »Clement Direkte« på DR2?
Nej. Rasmus Trads afsluttede sin karriere på DR 2 sidste år i november. Siden har han været hos Eniro, og i dag er han hos TDC De Gule Sider, hvor han er medierådgiver.
20. Har Dansk Journalistforbund formuleret fælles retningslinjer for 'kildernes citattjek'?
Nej.
Årets quizkonge skød i tågen
»Det her er ikke skjult mikrofon, vel?« spørger Morten Bruun, da han får at vide, at han har sejret i nytårsquizzen anno 2006.
Og nej, journalisten fra Ekstra Bladet er ikke udsat for telefonfis. Tværtimod havde han på imponerende vis 18 pletskud og blot en enkelt forbier. Det var han den eneste af de 131 deltagere, der havde held til. En enkelt nåede 16 rigtige, mens årets bundskraber blot ramte to korrekte svar. Det spørgsmål, som sendte flest på vildspor, gik på, om DRs vildtvoksende budgetoverskridelse i Ørestaden ville vokse med 200 millioner ekstra. Det var netop DR Byen, der gav Morten Bruuns successtime den eneste skramme.
»Jeg turde ikke svare ja til det, fordi min kone er ansat derude. Det viser, hvor tossegod jeg er, at jeg ikke troede på, at det ville ske,« griner han og lover, at konen nok skal få glæde af det ferieophold, som fulgte med titlen som årets spåmand – en titel, som Morten Bruun skaffede sig uden de store forberedelser og uden at være i besiddelse af profetiske evner, betoner han.
»Hvis jeg havde det, ville jeg være blevet millionær på Oddset. Da jeg udfyldte quizskemaet, skulle det bare gå så hurtigt som muligt, så jeg skød på må og få.«
Måske er det også vejen frem, når det gælder Oddset?
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.