Årets Pressefoto med nye tendenser

Dommerne har afsluttet udvælgelsen af året pressefoto-vindere. Teit Hornbak glæder sig over nye navne og nye strømninger.

Dommerne har afsluttet udvælgelsen af året pressefoto-vindere. Teit Hornbak glæder sig over nye navne og nye strømninger.

208 fotografer med 3193 billeder. Det har været menuen for dommertrioen, der nu har afsluttet udvælgelsen af de billeder, der kommer til at vinde priser i Året Pressefoto-konkurrence.

Nyhedschef i Polfoto Teit Hornbak var for første gang med til at udvælg vinderne, og han har fået sig en på opleveren, ikke mindst fordi han har set nogle fotos, han ikke plejer at se.

»Der er nogle nye tendenser, hvoraf nogle er vellykkede, og andre ikke er det. Der er en tendens, der går imod det drømmende, indadvendte, nærmest dagbogsagtige, hvor fotografen tager udgangspunkt i sine egne oplevelser og indtryk – nærmest som snapshots. I år syntes vi ikke, de billeder kvalitetsmæssigt er gode nok. Men det er helt klart begyndelsen af en ny stil,« fortæller Teit Hornbak.

En anden ny tendens, hvor kvaliteten til gengæld er i top, er ifølge Hornbak et meget kontakt, hårdkogt billedudtryk med stor brug af direkte flash.

»Det virker, fordi det gør det nærværende. Jeg har set, det er begyndt at komme en del steder, men det er første gang jeg har se det så vellykket i Danmark,«

Journalisten har tidligere skrevet om den tendens til indavl i danske fotokredse, hvor en hård kerne af Tordenskjolds soldater sætter sig tungt på de priser, der uddeles. Ser man på årets liste af nominerede, finder man stadig Jan Grarup og flere af branchens kendte navne. Men til Teit Hornbaks egen glæde, er der også en del nye navne i spil omkring årets priser.

»Jeg forstår godt den kritik, der har været, men jeg synes vi har været gode til at bryde det i år. Der er rigtig mange af navnene jeg ikke kender, og det synes jeg er enormt positivt.«

Dommertrioen, der udover Hornbak består af fotograf Linda Henriksen fra Berlingske Tidende og billedchef Espen Rasmussen fra VG i Norge, har under udvælgelsen ikke kendt fotografernes navne.

Antallet af indsendte billeder er faldet en smule. Til gengæld er der indsendt 59 produktioner inden for tv og web, hvilket er en stigning. Det har også fået arrangørerne til at udvide web-konkurrencen til to priser, nemlig 'Audio Slideshow' og 'Multimedie'.

Juryen, der bedømmer disse indslag består af Sofus Comer, freelance fotojournalist og webdesigner, Mikkel Hertz, kanalchef TV2 News samt Troels Sørensen, Tv-fotograf, East Production.

Vinderne bliver kåret ved åbningen af Årets Pressefoto-udstilling på Den Sorte Diamant, fredag den 5. marts kl. 13.

De nominerede kan ses på Pressefotografforbundets hjemmeside.

0 Kommentarer