Årets Pressefoto-deltager med til at udelukke billeder

Et af de bestyrelsesmedlemmer, der var med i beslutningen om at udelukke Thomas Nielsens billeder, havde selv indsendt billeder til konkurrencen. »Mærkelig procedure,« mener Thomas Nielsen. Fotoformand afviser.

Et af de bestyrelsesmedlemmer, der var med i beslutningen om at udelukke Thomas Nielsens billeder, havde selv indsendt billeder til konkurrencen. »Mærkelig procedure,« mener Thomas Nielsen. Fotoformand afviser.

Udelukkelsen af Thomas Nielsens billeder til Årets Pressefoto har skabt den største debat om dansk pressefotografi i mange år. Blandt de folk, der traf den senere så kontroversielle beslutning om udelukkelse, sad en fotograf, der selv deltog i konkurrencen.

Det fortæller formand for Pressefotografforbundet Lars Lindskov i Journalisten, der udkommer i morgen onsdag.

»Jeg kan forsikre om, at det absolut ingen indflydelse havde på beslutningen, og den pågældende person havde ikke sendt billederne ind i samme kategori,« siger Lars Lindskov, der derfor ikke vil oplyse, hvem det var, og hvilken kategori billederne var sendt ind i.

For første gang nogensinde var det bestyrelsen i PF og ikke dommerne, der traf beslutning om diskvalificering af billeder. Dommerjuryen kan ikke selv deltage i konkurrencen, men det kan bestyrelsen.

Thomas Nielsen synes ikke, at det er ligegyldigt, at en af konkurrencedeltagerne var med til at tage beslutningen om hans udelukkelse.

»Det siger sig selv, at man ikke skal kunne være med til at udelukke andre i en konkurrence, man selv deltager i. Det er en meget mærkelig procedure.«

Debatten om Thomas Nielsens udelukkelse startede, da han satte et paprør til en blitz til salg på eBay. Det var en protestaktion imod, at billederne var blevet udelukket, fordi han havde brugt en bestemt form for blitz. Senere har andre bestyrelsesmedlemmer sagt, at de blev udelukket på grund af overdreven brug af Photoshop.

Blandt de fem jurymedlemmer er forargelsen ikke særlig stor over, at en deltager var med til at træffe beslutningen om udelukkelse.

»Det kunne muligvis også være sket i Norge. Men set i bagklogskabens lys skal der selvfølgelig være helt klare retningslinjer. Specielt når sager kan blive så ømtålelige som denne,« fortæller jurymedlem Harald Henden, der arbejder for VG i Norge.

»Jeg tror, at det lyder mere uheldigt, end det egentlig har været. Jeg kan ikke forestille mig, at nogen kunne finde på at smide billeder ud, fordi de så dem som konkurrenter,« siger jurymedlem David Høgsholt.

Nils Lund mener, at problemet kunne løses ved at ændre proceduren.
»Dybest set synes jeg, at det burde være op til juryen og ikke PF-bestyrelsen at beslutte, om billeder skal hives ud af konkurrencen. Så kan bestyrelsen komme med indstillinger og information om, hvad tidligere juryer har gjort for at skabe en kontinuitet. På den måde ville man også komme uden om problemstillingen med, at deltagere i konkurrencen skal vurdere, hvem der skal trækkes ud,« siger jurymedlem Nils Lund.

Proceduren med, at bestyrelsen og ikke juryen tog stilling til, hvem der skulle diskvalificeres, har fået meget kritik i debatten. De fleste af dommerne er enige med Nils Lund i, at det burde være et job for dem.

Kun Mads Hansen fra Fyens Stiftstidende er uenig:
»Når bestyrelsen sætter nogle regler op, så er det kun godt, at de påtager sig den rolle at sortere billeder fra, der ikke lever op til reglerne. Jeg synes slet ikke, at vi skulle have set billederne,« siger han til Journalisten.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right