Kampene i januar på Gazastriben skabte et af årets stærkeste fotos. Men der kom også billeder fra den blodige konflikt, som Information valgte ikke at trykke. 2009 var også året, hvor billige stockbilleder for alvor gjorde deres indtog.
Søren Lorenzen, billedchef, Berlingske Media
"Det billede, der har gjort stærkest indtryk på mig, er tilfældigvis taget af en af vores egne fotografer, nemlig Christian Als. Det er taget under konflikten i Palæstina i januar 2009. Det forestiller en dreng, som kommer hjem og genser sin families sønderskudte hus. Da jeg så billedet første gang, tænkte jeg "hold da kæft". Jeg blev berørt af stemningen i billedet, og jeg synes, billedet er af høj international standard. Det viser den barske virkelighed, men på en meget rolig måde.
Fotografiet er taget, så det rammer selv et hærdet billedmenneske som mig.
Jeg synes, at den lidt kejtede måde, drengen står i rummet på, gør ham ekstra sårbar og billedet stærkere. Familien dyrker jordbær, og på gulvet ligger en jordbærkasse."
Foto: Stringer / Getty Images
Sigrid Nygaard, billedredaktør, Information
"Fotografiet er taget under uroligheder på Gazastriben og var et af mange brutale billeder, som billedbureauerne sendte ud fra den konflikt.
Billedet gjorde et stærkt indtryk på mig. Ikke fordi der er noget fotografisk flot ved det, men fordi det virkelig er en stærk form for dokumentation. På avisen diskuterede vi i lang tid, om vi skulle bringe billedet eller ej. Det viser jo krigens realiteter. Omvendt tror jeg, at det er vigtigt at være varsom med brugen af den slags billeder. Det kan hurtigt have den helt modsatte effekt på læseren. Vi besluttede, at det var for hårdt, og bragte i stedet et andet billede, hvor en far løber med sit sårede barn. Det var et stærkt billede, men knap så brutalt som det her."
Foto: Bettina Brinkmann / Colourbox
Søren Pagter, leder af fotouddannelsen på Journalisthøjskolen
"Udviklingen mod brugen af ikke-journalistiske fotografer til journalistiske artikler er for mig det mest skræmmende billede fra 2009.
Det stigende behov for fotografier til blandt andet webartikler har sat medierne over for en visuel udfordring. Der er ikke tid og råd til unikke fotografier til alle webartiklerne. Derfor bruges flere og flere billige illustrationer eller mærkværdige arkivbilleder. Fotografier, som har minimal sammenhæng med teksten og ingen journalistisk relevans. Medierne underminerer derved deres egenproducerede billedhistorier.
Som eksempel på den tendens har jeg valgt en Colourbox-illustration fra Fyens Stiftstidende (men det kunne lige så godt have været fra en landsdækkende avis!). Fyens Stiftstidende bringer en nyhedshistorie illustreret med et stockfoto af dreng i en skolegård"
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.