Årets bommert

Siemens er en af TV2 News' 'eksklusive partnere'. For fem millioner kroner får det tyske firma eneret inden for sin branche til at reklamere på den statsejede kanal.Engang var Siemens et af tysk erhvervslivs flagskibe. Men en stor korruptionssag har ramt koncernen hårdt på både pengepung og omdømme. 12 er sigtet i sagen. Nu har skandaleramte Siemens så købt sig ind på TV2 News.

Siemens er en af TV2 News' 'eksklusive partnere'. For fem millioner kroner får det tyske firma eneret inden for sin branche til at reklamere på den statsejede kanal.

Engang var Siemens et af tysk erhvervslivs flagskibe. Men en stor korruptionssag har ramt koncernen hårdt på både pengepung og omdømme. 12 er sigtet i sagen. Nu har skandaleramte Siemens så købt sig ind på TV2 News.

Ifølge salgspapirerne får Siemens 'mulighed for at benytte TV2 News i egen markedsføring'. Siemens får 'medejerskab af nyhedsunivers'. Siemens får 'synlighed og deltagelse ved pressemøde'. Siemens kan 'benytte værter og studiefaciliteter til interne såvel som eksterne arrangementer'. Siemens bliver en 'del af stærkt nyhedsbrand – seriøs og troværdig'. Siemens får mulighed for at levere egne nyheder til sitet – 'i det særlige 'fra vores partnere' felt'. Siemens får 'grafisk reklame, der kombinerer partners logo med TV2 News logo'.

TV2 News og elektronikgigantens brands bliver altså sovset godt og grundigt ind i hinanden.

Ideen om partnerskab er ikke fostret til en julefrokost i marketingsafdelingen. Det er officiel firmapolitik godkendt af direktør Per Mikael Jensen og kanalchef Mikkel Hertz. De eneste, der ikke er taget med på råd, er de medarbejdere, hvis troværdighed ledelsen sætter på spil.

Aftalen åbner for en hel 24-timers sendeflade af spørgsmål. Dækker TV2 News korruptionsskandalen i Siemens? Hvis nej, er det så for at holde hånden over partneren? Hvis ja, dækker de den så blot for ikke at blive skudt i skoene, at de holder hånden over tyskerne?

Når man spørger Per Mikael Jensen, om ikke det er uheldigt at bruge TV2 News' brand til at markedsføre fem store virksomheder, skubber han sine værter foran sig. Tror du, at en Mette Vibe Utzon ville sælge ud, lyder det retoriske modspørgsmål.

Nej, men det er ualmindelig dumt at sætte dem til salg. En tv-direktørs fornemste pligt er at skabe vandtætte skotter mellem annoncører og redaktion – og ikke at søge skjul bag de ansatte.

På baggrund af en artikel i forrige nummer af Journalisten har medieordfører Mogens Jensen (S) spurgt kulturministeren, om modellen er lovlig, set i lyset af at radio og tv-loven forbyder sponsorater af nyheds- og aktualitetsprogrammer.

Ministeren har derfor indhentet et svar fra TV2 Danmark. I svaret padler TV 2 hurtigt baglæns. Nu vil studieværter og studiefaciliteter måske ikke længere blive stillet til rådighed for partnerne. Og så kommer der en interessant tilføjelse: »Det er TV2 Danmarks generelle synspunkt, at lovligheden bør bedømmes i relation til den konkrete implementering af samarbejdet og ikke på basis af salgsmaterialet som sådan.«

Samtidig forklarer Per Mikael Jensen, at partnerskabet ikke betyder så meget i praksis. Men hvorfor så give alle løfterne i salgsmaterialet? Enten fører TV2 News partnerne bag lyset, eller også fører de offentligheden og egne ansatte bag lyset.

På baggrund af oplysningerne fra TV 2 svarer kulturministeren, at modellen 'ikke umiddelbart' er ulovlig. Logikken er, at man ikke må sponsorere enkelte nyheds- og aktualitetsprogrammer, men gerne en hel kanal, der ikke sender andet end nyheds- og aktualitetsprogrammer. Et juridisk smuthul? Ja, mon ikke!

Men det ligger fint i tråd med kulturministerens hidtidige politik om, at det statslige DR stort set ikke må noget som helst, mens det ligeledes statsejede TV 2 må alt – inklusiv at lede efter smarte smuthuller i loven og siden få ministeriel velsignelse til at udnytte dem.

Per Mikael Jensens bevidste undergravning af den redaktionelle integritet må kåres som årets bommert. Et medie skal brande sig på uafhængig og fri journalistik. Ikke på partnerskaber med virksomheder – uanset om de er skandaleramte eller ej.

0 Kommentarer