Ritzaus medarbejdere har nedlagt arbejdet indtil tirsdag morgen klokken 7. Konflikten er udløst af utilfredshed med lavere lønninger til nyuddannede. »Vi overholder overenskomsten,« siger den adm. direktør, Lars Vesterløkke, og henviser i øvrigt til, at bureauets økonomi er presset. (Opdateret)
Mandag fik medarbejderne på Ritzaus Bureau en orientering om ledelsens planer for bureauet. En del af orienteringen gik ud på, at ledelsen vil ændre på lønsystemet. En plan, som de ansatte ikke bryder sig om, og som har fået dem til at nedlægge arbejdet indtil klokken 7 tirsdag morgen.
»Vi har hidtil haft et meget solidarisk lønsystem med ganske små lønforskelle, fordi vi har en speciel kultur på Ritzau, hvor vi skal kunne arbejde sammen og give historier videre. Nu begynder ledelsen at ansætte nyuddannede til markant lavere løn end før, og den politik er medarbejderne meget utilfredse med,« siger tillidsrepræsentant Anders Svendsen til Journalisten.dk.
Meldingen fra medarbejderne er, at den nye lønpolitik er dråben, der har fået bægeret til at flyde over, fortæller Anders Svendsen.
»Medarbejderne føler, at de længe har været pressede og har haft et anstrengt samarbejdsklima i forhold til ledelsen,« siger tillidsrepræsentanten.
Han forklarer, at medarbejderne eksempelvis selv har skullet betale efteruddannelsesdage. De ansatte har også været utilfredse med, at funktionstillæg blev fjernet, selv om funktionen kun skiftede navn, men ikke indhold. Og endelig har de ansatte været kritiske over for, at nattevagterne skal til at arbejde fire uger mere om året.
»Det er en række forskellige sager, der har samlet sig sammen. Og det her samarbejdsklima kommer ikke bag på ledelsen, for vores to seneste generalforsamlinger har mundet ud i udtalelser, der har været kritiske over for både informationsniveauet og samarbejdsklimaet,« siger Anders Svendsen til Journalisten.dk.
Over for Journalisten.dk ønsker Ritzaus adm. direktør, Lars Vesterløkke, ikke at kommentere ændringerne af lønpolitikken.
»Jeg har fortalt medarbejderne, hvad vores planer er. Vi overholder overenskomsten og ansætter på de vilkår, den udstikker. Når vi ansætter folk, laver vi en vurdering af, hvad markedet betaler – ligesom alle andre medier gør,« siger Lars Vesterløkke.
Vesterløkke vil ikke uddybe, hvorfor ledelsens beslutning kommer netop nu.
»Jeg har tilbudt medarbejderne, at vi drøfter, hvordan vi skal gøre det her fremover. Det vil jeg gerne diskutere med tillidsrepræsentanterne, men at være i diskussion gennem pressen synes jeg ikke er det rigtige at gøre.«
På spørgsmålet om, hvad Ritzau-ledelsen vil gøre for at forbedre samarbejdsklimaet på bureauet, svarer den adm. direktør, at ledelsen gerne vil diskutere med de ansatte.
»Som vi har forsøgt det hidtil, vil vi gerne opnå en dialog med medarbejderne om det. Men vi kan ikke ændre på vores vilkår. Vores økonomi er stram, og vi har været nødt til at tage nogle ubehagelige beslutninger,« siger Lars Vesterløkke til Journalisten.dk.
Der er ikke planlagt øvrige faglige møder, og Anders Svendsen regner med, at hans kolleger er tilbage på arbejdet fra tirsdag morgen kl. 7.
(Opdateret 16.08)
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.