Arbejdsløshed på læberne

 Ledigheden var det helt store tema I talerne, som kandidaterne til hovedbestyrelsen holdt, inden de gik på valg. Ekstra Bladets Thomas Szlavik blev valgets stemmesluger.

 

Ledigheden var det helt store tema I talerne, som kandidaterne til hovedbestyrelsen holdt, inden de gik på valg. Ekstra Bladets Thomas Szlavik blev valgets stemmesluger.

De ledige blev det gennemgående valgtema under delegeretmødets valgmøde. Hver anden af de ni kandidater, der ønskede en plads i hovedbestyrelsen, valgte at bruge dyrebar taletid på at fremhæve konsekvenserne af et mat og mættet mediemarked.

"Vi kan ikke vende konjunkturerne, men arbejdsløsheden stiller store krav til efteruddannelse," sagde HB-kandidat Carsten Lorenzen, der er journalist på Nordjyllands Radio.

Han mente, at Journalistforbundet bør styrke mulighederne for at hjælpe medlemmer på efteruddannelse, så de er kvalificerede til at besætte job, der opstår, når konjunkturerne vender.

Thomas Szlavik, tillidsmand på Ekstra Bladet og HB-kandidat, ville også af med den "rædselsfuldt store ledighed". HB-kandidat og formand for Kreds 5, Morten Bergholt, "ville gøre noget alvorligt ved beskæftigelsen". Mens Søren R. Thuesen, der var den eneste kandidat med en baggrund som kommunikationsmedarbejder, sagde, at ledigheden bekymrede ham.

"Men journalistik som metode er der brug for i vores samfund," lød hans vurdering.

Under valgmødet blev kandidaterne bedt om at svare ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt antallet af uddannelsespladser skal beskæres for at mindske mængden af ledige, nyuddannede.

To kandidater sagde klart nej til at skære i optaget på uddannelserne, lige så mange sagde ja. Resten svarede med runde formuleringer. Flere ville blandt andet vente på en analyse af uddannelserne og arbejdsmarkedet, som sandsynligvis er færdig til august.

HB-kandidat Uffe Gardel, fællestillidsmand i Det Berlingske Hus, var en af dem, der talte klart for at begrænse optaget:

"Jeg behøver ikke en tyk rapport for at se, at der er for mange lærlinge i forhold til svende."

 

To gange Mette
De delegerede belønnede dog ikke alle kandidater, der talte de lediges sag. Morten Bergholt og Søren R. Thuesen fik ikke stemmer nok til at sikre sig en stol i hovedbestyrelsen.
Thomas Szlavik derimod blev valgets stemmesluger. De delegerede gav ham 214 stemmer. Med den store sejr fik Thomas Szlavik, der ofte er i opposition til flertallet i hovedbestyrelsen, et skulderklap for sin rolle som Rasmus Modsat.

"Man kan godt holde til at være mindretal i hovedbestyrelsen, når man ikke er det her," sagde Thomas Szlavik efterfølgende fra talerstolen, da han takkede de delegerede for valget.

Den anden store vinder blev Mette Cramon fra JydskeVestkysten, der stillede op for første gang og strøg ind på en andenplads.

"Jeg er ikke så velbevandret udi den slags valg, så jeg havde ingen alliancer, og jeg vidste ikke, om jeg ville blive valgt. Så jeg er da overrasket over andenpladsen," sagde Mette Cramon oven på sin valgsejr.

Hun er et ud af to nyvalgte medlemmer til hovedbestyrelsen. Det andet nye ansigt er billedmedieoversætter Mette Curdt, der er næstformand i Kreds 1 og bestyrelsesmedlem i Forum for Billedmedieoversættere.

Mette Curdt besluttede aftenen inden valget, da hun gik rundt og samlede stillere for at opstille som suppleant i HB, at følge adskillige opfordringer og i stedet kandidere til en plads i hovedbestyrelsen.

Med to gange Mette i hovedbestyrelsen er fire ud af 15 hovedbestyrelsesmedlemmer kvinder.

"Jeg skal ikke vælges, fordi jeg er kvinde, men der er ingen tvivl om, at det ville være godt med flere kvinder i hovedbestyrelsen," lød det under valgmødet fra Mette Cramon, der endnu ikke var valgt.

De to afgående medlemmer af hovedbestyrelsen, der valgte ikke at genopstille, var to kvinder – Lene Sarup fra Fyens Stiftstidende og journaliststuderende Susanne Larsen.

 

De udvalgte

Hvert år på delegeretmøde er der valg til hovedbestyrelsen (HB). For at sikre kontinuitet i HBs-arbejde er halvdelen af medlemmerne plus formanden på valg det ene år, mens den anden halvdel og næstformanden er på valg det efterfølgende år. I år skulle de delegerede vælge formand og syv kandidater.

 

Læs også: Styrket formand fik smæk, Delegeretmødet vildledt, Journalistforbundets hovedbestyrelse, Valgt fra, Sløvt fremmøde, Brugsanvisning til bijobregel, Demokratiet nedlagde demokratiet, Delegeretmøde hvert år, Den store kontingentkomedie, 20 kr. mere i kontingent, DJ accepterer virkeligheden, Overfladisk og spændende, DR-ansatte efterlyser bedre pli, Når magten selv tager magten, 421.000 til Safety Fonden og Kampstjernen Mette

 

0 Kommentarer