Arbejdsgiveren bestemmer over pressekortet

Må en arbejdsgiver opstille regler for, hvordan en ansat bruger sit pressekort i fritiden?Ja og nej, lyder en ekspertvurdering.

Må en arbejdsgiver opstille regler for, hvordan en ansat bruger sit pressekort i fritiden?
Ja og nej, lyder en ekspertvurdering.

Mange journalistiske arbejdspladser opstiller regler for medarbejdernes brug af pressekortet. Men pressekortet er personligt og udstedes af Dansk Journalistforbund (og et par andre organisationer), så har arbejdsgiverne overhovedet lov til at blande sig i, hvordan deres ansatte bruger kortet?

”Ja,” lyder det umiddelbare svar fra Karen-Margrethe Schebye, advokat med speciale i arbejdsret.

”Hvis medarbejderen bruger kortet i sammenhæng med navnet på arbejdspladsen, må arbejdsgiveren gerne opstille regler for brugen – og de regler kan også række ud i journalisternes fritid. Det svarer til, at arbejdsgivere i den finansielle branche kan forbyde deres ansatte at spekulere i værdipapirer,” siger hun.

Selvom en journalist undlader at oplyse arbejdspladsens navn, når hun lister familen gratis ind i BonBon-Land, er det ikke sikkert, hun er home free.

”Kendte journalister opfattes jo altid som repræsentanter for det medie, de arbejder på,” siger Karen-Margrethe Schebye.

Arbejdsgiveren kan til gengæld ikke blande sig i, om deres ansatte benytter sig af tilbud, som Dansk Journalistforbund forhandler hjem til medlemmerne. Journalisten, der skriver om forsikringsselskaber på Berlingske Tidende, kan altså sagtens tage imod et tilbud om rabat på en Tryg-forsikring gennem DJ – uden at chefredaktør Lisbeth Knudsen kan skride ind i objektivitetens hellige navn.

”Det ville sandsynligvis være et brud på foreningsfriheden, hvis arbejdsgiveren forsøgte at opstille begrænsninger på dette område,” siger Karen-Margrethe Schebye.

Så længe DJ ikke opstiller regler, men nøjes med at have en holdning til brugen af pressekortet, er freelancere og arbejdsløse fri til at bruge kortet som adgangskort. Og det mener mere end halvdelen af stemmegiverne i Journalisten.dks afstemning om brugen af pressekortet er helt ok.

51 procent (74 stemmer) mener, at det ”altid” er ok at bruge pressekortet, mens 39 procent svarer ”kun i arbejdsøjemed,” og 7 procent svarer ”aldrig.”

Følg afstemningen eller afgiv din stemme.

0 Kommentarer