Arbejdsgivere bekræfter stressproblem i tv-branchen

Priserne skal op, eller lønningerne skal ned – ellers kan tv-branchens stressproblem ikke løses, siger arbejdsgiverne i Producentforeningen. "Jeg bliver både ked af det og ubehageligt overrasket over de historier," siger direktør, efter Journalisten har beskrevet besvimelser, opkast og hukommelsestab

I sidste uge beskrev Journalisten en tv-branche under massivt pres med hårde arbejdsforhold og et stigende stressniveau.

"Vi møder medlemmer, der falder sammen og besvimer under optagelser eller kaster op, mens de sidder og redigerer. Folk, der bliver kørt hjem eller kørt på hospitalet i en ambulance. Nogle skal helt derud, hvor der er en læge, der siger: "Det der kan du dø af, og der skal ske et eller andet,” sagde Dansk Journalistforbunds arbejdsmiljøkonsulent Eva Jakobsen i går til Journalisten.

Hos Producentforeningen, som organiserer arbejdsgivere i tv-branchen, kan Klaus Hansen godt genkende problemet. Men han er alligevel overrasket over de voldsomme eksempler, der beskrives i artiklen.

”Vi har i lang tid talt om, at branchen er rigtig presset. Men der er stor forskel på at tale om en branche under pres og så høre de konkrete eksempler. Jeg bliver både ked af det og ubehageligt overrasket over de historier. Det er jo producenternes ansvar, at der er et ordentligt arbejdsmiljø,” siger han.

Eva Jakobsen fra DJ fortalte til Journalisten, at hun i gennemsnit har haft mellem 100 og 150 samtaler med medlemmer om året, men at hun i år kommer over 300. Dertil kommer akutte samtaler, og at DJ har været nødt til at lægge 30 trivselssamtaler hos en ekstern konsulent, fordi DJ's egne folk ikke har tid.

Problemet blev bekræftet af Johannes Pico, der er freelance-instruktør, klipper og formand for Film- & TV-Gruppen i Dansk Journalistforbund.

Højere priser eller lavere løn

Klaus Hansen mener, problemet grundlæggende handler om, at producenterne i dag har færre penge mellem hænderne, og derfor har de været nødt til at skære bemandingen på produktionerne.

”TV-stationerne presser priserne mere og mere ned, og lønningerne stiger på visse områder mere og mere. Det er blevet sværere at få tingene til at løbe rundt,” siger Klaus Hansen.

”Det, der skal til for at afhjælpe dette stressproblem, er en bedre bemanding. Men når omkostningerne stiger, og priserne er under pres, så er det svært at gøre noget ved det,” fortsætter han.

Derfor er løsningen også enten at hæve priserne eller sænke lønningerne, mener Producentforeningen. Klaus Hansen har to forslag til løsninger: En kortsigtet og en langsigtet.

Vil have lovgivning om priserne

Den kortsigtede er, at politikerne i det kommende medieforlig tvinger de danske public service-stationer til at betale mere for den tv-produktion, de køber ude i byen. Han henviser til den engelske tv-branche.

”Vi vil gerne have standardiserede samhandelsbetingelser ind i medieforliget, så der bliver et mere lige forhandlingsgrundlag mellem producenter og tv-stationer. Vi er nødt til at få en regulering, ligesom man har set det i England. Der har man lovgivning både for det aftalemæssige og for prisniveau. Det har været et effektivt redskab til at få ordnede forhold i den engelske branche og samtidig tiltrække eksterne investeringer til branchen,” siger Klaus Hansen.

Han understreger, at han ikke er ude på at kritisere tv-stationerne.

”Det er jo købers marked. Jeg vil ikke anklage tv-stationerne for noget, for sådan er tingene.”

Har ikke haft andre muligheder

På den lange bane håber Klaus Hansen, at lønningerne kan gå ned ved at øge arbejdsudbuddet. Han henviser til, at der i visse funktioner er relativt få kvalificerede folk, som til gengæld tager sig godt betalt. Som arbejdsgiverrepræsentant vil Klaus Hansen gerne have, at flere bliver uddannet inden for disse områder, så udbud og efterspørgsel passer bedre sammen – og så producenterne i sidste ende kan betale mindre i løn.

”Vi og branchen har ikke været gode nok til at tage initiativer, som sikrer, at flere bliver uddannet inden for de funktioner, hvor der ikke er nok arbejdskraft i dag. Det må vi gøre bedre meget snart.”

Som arbejdsgivere er det jo jeres ansvar, at arbejdsmiljøet er i orden. Har I været gode nok til at løfte det ansvar?

”På det formelle plan nej. Men på det reelle plan har producenterne ikke haft andre muligheder.”

Så hvis priserne ikke stiger, og lønnen ikke falder, kan dine medlemmer ikke overholde loven?

”Det er et svært spørgsmål. Jeg kan jo ikke stå her og sige, at producenterne ikke kan overholde loven. Derfor er vi nødt til at lave en plan for det her. Det skal løses," siger Klaus Hansen.

2 Kommentarer

Jacob Arent Jürs
21. DECEMBER 2017
TV branchen består allerede
TV branchen består allerede af lavtlønnede freelancere. Det gør den fordi der bliver uddannet for mange journalister og for mange teknikere. Mange flere end der er brug for. Derfor er det så let at presse prisen på arbejde.
Jeg tror nu mere på at TV stationerne skal producere mindre eller sætte ambitionerne ned for de produktioner de køber. Både DR og TV2 har mange kanaler, hvis de ikke har penge til at producere TV til alle de kanaler, så må de lukke et par af dem, og på den måde producere mindre men til gengæld betale ordentligt for produktionerne.
Det er TV stationerne og produktionsselkaberne som har skabt en freelance TV branche, da de op i gennem 90’erne fyrede de fastansatte og hyrede dem som freelancere. Derfor mener jeg at TV stationerne og produktionsselskaberne har et ansvar for at behandle freelancerne ordentligt. Så tænk jer nu om inden i beder freelancerne om at gå ned i løn.
Producer mindre, uddan færre. Det er løsningen på den lange bane.
Inger Marie Vandel Byskov
21. DECEMBER 2017
vanvittig ide; opfordre til
vanvittig ide; opfordre til at vi sættes ned i løn og så kan vi bare løbe hurtigt og få lav løn . super . en hver idiot ved godt at der ikke bliver ansat flere folk , fordi folk få lav løn . vi bliver bare snydt for vores løn på den måde .