En enig flok pressefotografer sagde nej til at skrive under på særlige betingelser før en foto-session i Nordjylland.
Lørdag den 16. maj var der pressemøde med den verdensberømte, danske popgruppe Aqua i Fårup Sommerland i Vendsyssel. Inden fotograferne fik lov til at tage billeder af bandet, der plaskede rundt i Fårup Sommerlands nye vandrutchebane, krævede gruppens manager, John Aagaard, at fotograferne skrev under på en særlig »fotokontraktformular«. Kontrakten skulle sikre, at billeder af popgruppen ikke blev udnyttet kommercielt. Men fotograferne nægtede at skrive det juridiske dokument under, og der kom ingen billeder i avisen fra den begivenhed.
»Aqua ville lægge ansvaret for den ulovlige udnyttelse af billederne over i hænderne på vi fotografer. Men hvordan skal vi kunne forhindre dét – tænk på hvor nemt det for eksempel er at hente billeder fra internettet og mangfoldiggøre dem,« siger Søren Schnoor, der dækkede begivenheden for Aalborg Stiftstidene.
Ulovlig merchandising
Baggrunden for fotokontrakten er, at Aqua for nylig måtte bruge 250.000 kroner på at bremse ulovlig merchandising.
Billeder taget af en dansk fotograf var blevet brugt til at fremstille ulovlige Aqua-plakater og -t-shirts i England.
Derfor har Aqua nu besluttet at sikre sig mod gentagelser ved at få fotograferne til at skrive kontrakter under, hver gang der er foto-session med gruppen. Det er første gang, at et dansk pop-band benytter sig af denne slags kontrakter.
I Fårup Sommerland skulle fotograferne skrive under på, at de ikke ville bruge billederne kommercielt, og at popgruppen – med fotografens samtykke – ville kunne sagsøge personer, der uretmæssigt bruger billederne.
»Vores advokat har forklaret os, at vi står meget stærkere, hvis vi har fotografens accept til at sagsøge personer, der misbruger billederne,« siger manager John Aagaard.
Kontrakter er overflødige
PF-formand Hans Otto afviser forklaringen.
»Kontrakten er fuldstændig overflødig. Aqua er beskyttet af den danske lov om ophavsret, og hvis en fotograf eller andre misbruger Aqua, så kan gruppen kræve erstatning hos den pågældende,« siger Hans Otto, der er glad for at fotograferne boykottede seancen i Fårup Sommerland.
»Fotografer er ikke juridiske eksperter og skal ikke skrive under på dit og dat, når de er ude på job. Og hvis de skriver under på Aqua-kontrakten, hvilken udvikling vil det så sætte i gang? Måske står der i den næste kontrakt, at sponsorens navn skal kunne ses i baggrunden på billederne,« siger Hans Otto.
Aqua-balladen vil om kort tid dukke op på ny i forbindelse med sommerens Grøn Koncert-arrangementer.
»Vi vil fastholde vores krav om at få fotograferne til at skrive under, men jeg vil nu henvende mig til PF, så pressefotograferne selv kan være med til at formulere ordlyden i kontrakten,« siger John Aagaard.
Hans Otto afviser at gå i samarbejde med Aqua om nogen form for kontrakt.
DDF tager sagen op
Heller ikke fra Danske Dagblades Forening (DDF) kan popmusikerne forvente forståelse for deres problem. Chefen for Nordfoto, Karsten Lindhardt, har rejst sagen i DDF efter episoden i Fårup Sommerland.
»Vi vil ikke have, at andre skal blande sig i vores nyhedsdækning, og derfor kan konsekvensen blive, at vi slet ikke dækker den slags begivenheder,« siger Karsten Lindhardt.
Det eneste sted, hvor Aqua-kontrakten ikke er blevet mødt med afvisning er hos TV 2/NORD.
I Fårup Sommerland blev tv-fotograferne ikke bedt om at skrive kontrakter under, og derfor optog tv-stationen billeder til en fyldig reportage. I annonceringen af indslaget sagde studieværten endda, at TV Nord til forskel fra aviserne havde billederne af Aqua.
TV 2/NORDs chef, Bent Bjørn, mener ikke, at stationen burde have bakket op om de fire still-billed-fotografers boykot.
»Vi sætter ytringsfriheden højere end solidaritet,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.