Apple vil stoppe avisernes iPad-planer

Aviserne må ikke længere forære et abonnement på iPad til alle, der abonnerer på den trykte udgave. Apple siger stop fra 1. april, skriver blogger Ernst Poulsen. Det vil ramme danske aviser ekstra hårdt.

Aviserne må ikke længere forære et abonnement på iPad til alle, der abonnerer på den trykte udgave. Apple siger stop fra 1. april, skriver blogger Ernst Poulsen. Det vil ramme danske aviser ekstra hårdt.

Det skriver Ernst Poulsen, der er freelance-webjournalist og medstifter af foreningen for danske webjournalister, DONA, på sin blog.

Ernst Poulsen beretter, at Apple vil gribe ind over for aviser, der tilbyder et gratis abonnement på avisen til iPad, hvis læserne i forvejen har et abonnement på den trykte avis. Det er blandt andet den løsning, Børsen planlægger at følge.

»Ifølge flere hollandske aviser skærper Apple nu håndhævelse af deres regler for iPad-programmer fra avis-husene, for at få andel i deres abonnements-indtægter. Fra 1. april vil det ikke længere være tilladt for aviserne at give deres abonnenter adgang til en gratis iPad-udgave, som er en del af et betalt papirabonnement,« skriver Ernst Poulsen.

Han har talt med internetchef Ernst-Jan Pfauth fra NRC.nl, der bekræfter, at Apple har rettet henvendelse og vil stoppe de gratis iPad-abonnementer fra 1. april.

Apple har hele tiden haft et forbud mod den praksis i sit regelsæt, men det er ikke blevet håndhævet.

"Ud fra den omtale, regel-ændringen har fået indtil videre, står det ikke helt klart, om forbuddet mod gratis-apps kun gælder for de aviser, der slet ikke sælges på iPad'en, eller om de gælder enhver form for gratis ekstra-ydelse til papirabonnementet. Hvis det sidste er tilfældet, kan det ramme mange avisers forsøg på at fastholde papirabonnenterne ved at tilbyde et dobbelt-produkt til samme pris," skriver Ernst Poulsen.

Han vurderer, at ændringen kan ramme danske aviser ekstra hårdt, fordi de i forvejen ikke er momsfritaget på iPad, ligesom de er på tryk. 

Ernst Poulsen har rettet henvendelse til Apple, men han har endnu ikke fået svar.

Det er i øvrigt langtfra første gang, aviserne og Apple tørner sammen i en strid om iPad'en.

3 Kommentarer

Mickel Hedemand
1. FEBRUAR 2012
Re: Apple vil stoppe avisernes iPad-planer

Apple burde da bare være glad for, at aviserne bruger iPad i stedet for de finske skove. Det er ikke anderledes end at man kan høre musik på sin iPhone/iPod og at man betaler for at købe mp3-filerne.

Apples forsøg på at monopolisere både form og indhold er dybt usympatisk. <em>Enten</em> har man enerettighederne på afspilleren <em>eller</em> også har man det på indholdet. Begge dele dur ikke.

Alternativt synes jeg, at Berlingske Medier skal lave en gratis app til Android. Så kan vi flytte forbrugerne derover i stedet.

John Strand
17. JANUAR 2011
Re: Apple vil stoppe avisernes iPad-planer


Det er tankevækkende at så mange danske medier satser på en platform der på den ene side er lukket for at kunderne kan købe deres indhold i allternative butikker (hvis man jailbraker sin iPhone eller iPad så mister man garantien på produktet) og som samtidig udøver redaktionelt censur mod det medierne skriver (case Mediaprovider der ikke må lave et magasin om Androiiid produkter) samtidig med at de vil bestemme hvordan medierne prissætter og opkræver betaling for deres indhold.

Tilsvarende er det tankevækkende at de selv samme medier som idag satser stort på Apple´s platform stod sammen den gang der var kræfter i denne verden som gik imod Jyllands Postens Muhammed tegninger - hvor ville Apple have stået i den siutation og hvem ville Apple have støttet den gang, Jyllnads Posten, den danske ytringsfrihed eller dem der mener at det er politikernes job at censurere det lovlige indhold som medierne publicere.

 

Frans Josef Meyer
17. JANUAR 2011
Re: Apple vil stoppe avisernes iPad-planer

Helt forståeligt, at Apple ikke vi tillade, at man distribuere sit indhold via deres (Bemærk ordet: deres) apps store – og samtidig tage betaling for ydelsen uden om dem.

Det er jo det, der i praksis er setup’et som beskrevet ovenfor.
Det er noget med at blæse og have mel i munden samtidig……

/Frans Josef Meyer