Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
08:08 12.10.2023 Kerstin Bruun-Hansen

Antallet af stavefejl i aviserne er styrtdykket på 20 år

Antallet af stavefejl i aviserne er styrtdykket på 20 år

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danske aviser laver markant færre stavefejl i dag, end de gjorde i 1999. Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion på et nyt studie fra Dansk Sprognævn.

I studiet har sprognævnet sammenlignet mængden af stavefejl i syv danske aviser fra 2019 med aviser fra 1999, altså 20 år tidligere.

I alt fandt forskerne bag studiet 794 stavefejl i to to aviskorpusser. Men hvor der i 1999-teksterne var 556 fejl, var der kun 238 fejl i 2019-teksterne.

”Der er altså betragteligt færre stavefejl i aviserne i 2019 end i aviserne fra 1999 – mindre end halvt så mange – og forskellen er i høj grad statistisk signifikant. Resultatet er altså stik imod, hvad mange ville forvente,” konkluderer forskerne.

Undersøgelsen kan ikke sige noget om, hvorfor antallet af stavefejl i de danske aviser er mere end halveret på 20 år. Men ifølge forskerne bag kan det blandt andet skyldes en øget brug af stavekontroller, og at stavekontrollerne sandsynligvis er blevet mere træfsikre.

De syv dagblade, der er indgået i undersøgelsen, er B.T., Berlingske, Ekstra Bladet, Information, Jyllands-Posten, Politiken og Weekendavisen, og der er udelukkende fokuseret på trykte avistekster.

 

SENESTE NYT

Flere nyheder