”Sagen kommer for retten i Holbæk 19. april i Holbæk.”
Sådan lød en sætning i en kriminalhistorie med to overflødige ord skrevet af en journalist på tv2.dk tidligere i år.
En kollega på TV 2 kom til at glemme et ord i en anden artikel:
”I spanske hovedstad har man nok kigget lidt, da temperaturen faldt fra 6 grader til frysepunktet.”
Journalisters sprog- og korrekturfejl er noget af det, der typisk udløser flest klager fra brugerne. Og i foråret var der masser af muligheder for at finde korrekturfejl i artiklerne på TV 2’s site.
Fra otte til to fejl
Der var i marts 2017 i gennemsnit otte korrekturfejl per publiceret artikel på tv2.dk. I dag er tallet nede på to. Det viser en intern rapport om korrekt sprog på tv2.dk.
”Vi har flyttet os helt vildt det seneste år,” siger nyhedsdirektør Mikkel Hertz om udviklingen.
Projektet omfatter redaktionerne: Nyhederne, Vejret, Sporten og Underholdning/Livsstil. Den største fremgang har der været på TV 2 Vejret, som nu er nede på 1,8 fejl i gennemsnit.
Personlig feedback til skribenterne
Forklaringen på det faldende antal fejl er blandt andet, at en korrekturlæser løbende giver de enkelte journalister konstruktiv feedback på deres tekster. Dermed kan journalisterne se, hvad de gør godt, og hvor de skal forbedre sig.
”Fejlregistreringen har været et uvurderligt redskab til at kunne give konkret og konstruktiv feedback,” står der i rapporten.
På en skærm i newsroom på Teglholmen og Kvægtorvet kan alle desuden se det gennemsnitlige antal sprogfejl per artikel.
Mikkel Hertz skelner mellem breaking news, som skal publiceres med det samme – og tekster, som ikke har samme aktualitet.
”Der er selvfølgelig flere smuttere, når man laver breaking news. En artikel, der ikke behøver komme på med det samme, kan man godt stille større krav til,” siger han.
Ikke top of mind
Ifølge Mikkel Hertz ligger ansvaret for at skrive et korrekt og fejlfrit dansk hos den enkelte medarbejder. Han siger, at det var noget, journalister gik mere op i tidligere.
”Jeg er opdraget med at skrive avis på Jyllands-Posten, hvor vi havde én daglig deadline. Måske var der en større nidkærhed med, at man ikke måtte lave fejl dengang. I dag er det ikke lige så meget top of mind,” siger han.
En fejl kan ifølge rapporten for eksempel være overflødige ord, kommafejl – eller at journalisten roder rundt med tiderne i udsagnsord. For eksempel:
”Derudover satte det selvfølgelig nogle tanker i gang hos Søren, da han bliver valgt som andenkæmper to gange i streg.”
Og så er der kategorien af artikler med dårlige formuleringer:
”Landstræneren siger det ikke, men nøjes vel med at tænke det, hans anfører (Simon Kjær) siger det klart.”
300 klager fra brugerne
Lars Bennike, Seernes redaktør på TV 2, har i sine årsberetninger flere gange omtalt det betydelige antal klager over sprog-, stave- og grafikfejl.
I 2016 blev der registreret næsten 300 klager fra TV 2’s brugere over dårligt sprog og stavefejl.
Lars Bennike skrev i sin seneste årsberetning, at sproglige fejl risikerer at svække den generelle troværdighed i TV 2’s programvirksomhed.
Mikkel Hertz er enig i, at det handler om at passe på TV 2’s troværdighed.
”Det, vi publicerer, skal ikke bare indholdsmæssigt være så retvisende og korrekt som muligt. Vi skal så vidt muligt også undgå stavefejl og slåfejl. Det er fejl, som jeg selv bliver generet af, når jeg ser det,” siger Mikkel Hertz.
Der er i dag en enkelt korrekturlæser på TV 2’s digitale platforme. Som led i en oprustning får hun fra nytår assistance fra to studentermedhjælpere. Selv med ansættelsen af to nye medarbejdere vil det næppe være muligt at læse korrektur på alt, tv2.dk publicerer, forklarer Mikkel Hertz. For eksempel er det først i næste fase, at der sker et løft i korrekturen på de såkaldte crawler-tekster nederst på tv-skærmen.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
BT kunne med fordel gøre det samme. Generelt er der mange fejl i deres artikler. Retstavning er vigtig. Selv i disse tider, hvor danskernes manglende stavefærdigheder bliver udstillet dagligt på Facebook, kan et medie jo ikke lave en enkelt uskyldig tanketorsk i et opslag, uden det bliver påpeget. PS: Dette er ikke en klage over BT - blot en konstatering.