Anonymiserede retslister bliver åbnet for journalister

I fremtiden kan journalister få lov til at søge elektronisk på retslister for at se, hvem der er indblandet, og hvad sagen præcist drejer sig om. Et enormt fremskridt, lyder det fra retsreporterne.

I fremtiden kan journalister få lov til at søge elektronisk på retslister for at se, hvem der er indblandet, og hvad sagen præcist drejer sig om. Et enormt fremskridt, lyder det fra retsreporterne.

Journalister på de danske medier behøver ikke længere vandre den lange vej ned til retssalen for at se, hvilke personer der er indblandet i en sag. En ny aftale mellem Domstolsstyrelsen og Danske Mediers Forum betyder, at journalister kan få adgang til udvidede retslister på nettet, der ellers er lukkede for offentligheden. Det fortæller jurist og seniorkonsulent Christina Moshøj i Danske Dagblades Forening til Journalisten.dk.

»I øjeblikket kan du læse de anonymiserede retslister på nettet, men her kan man ikke se alt det interessante. Det kan man til gengæld på de lister, der hænger i retssalene, men journalister kan hurtigt ende med at køre langt til de forskellige retssale for at se disse lister. Derfor har vi længe haft et ønske om, at vores medlemmer kunne få elektronisk adgang til de detaljerede oplysninger om forskellige retssager,« siger Christina Moshøj.

Ordningen kommer formentlig til at fungere sådan, at en chefredaktør ansøger om, at en af mediets journalister kan få adgang til retslisterne. Journalisten kan så logge ind med sit Nem-ID og få lov til at se detaljer om retssagen, fx hvem der er indblandet, hvilke anklager der foreligger, og om der er nedlagt navneforbud. Det vil være muligt at søge på personer i retslisterne, men journalisterne kan også søge på specifikke forbrydelser som for eksempel mord.

»Det er et enormt fremskridt for os, at vi kan se retslister med navne. Det har været længe undervejs, men vi glæder os meget til det. Det gør en verden til forskel, om en sag omhandler “vold i København”, eller om det er begået af Jørn “Jønke” Nielsen. Det gør det lettere at prioritere mellem de tusindvis af retssager, at vi kan se, hvem det involverer,« siger journalist Thomas Christensen fra Ritzau, der er formand for Foreningen af politi- og retsreportere, til Journalisten.dk.

De detaljerede retslister må kun bruges til journalistisk research. Listerne må hverken gemmes, printes eller sendes videre. Hvis man misbruger adgange til retslisterne, kan man blive smidt helt af systemet, fortæller jurist Christina Moshøj. Domstolsstyrelsen har villet sikre, at listerne ikke blev misbrugt eller videredistribueret på nettet. Derfor har man valgt en ordning, hvor journalisterne skal bruge deres Nem-ID, og det har forsinket projektet. Men Christina Moshøj håber, at systemet kan være oppe at køre i starten af efteråret.