Politikens nyudnævnte chefredaktør, Anne Mette Svane, vil styrke den undersøgende journalistik. Nye faste sider i 1. sektion er også på vej. Læs her hendes visioner for Hørups gamle dagblad.
Hendes vej mod toppen er gået mere end almindeligt stærkt. For ti år siden var hun stadig journalistpraktikant på Dagbladet Aktuelt. Fire år efter studierne blev hun udnævnt til politisk redaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten. Og i går fik hun så titel af chefredaktør på Politiken – lige under Tøger Seidenfaden.
»Det er ret fedt,« lyder den første kommentar fra den blot 34-årige Anne Mette Svane, der betegner det som en "stor overraskelse", at hun blev forfremmet fra nyhedschef til chefredaktør.
»For mig var det,« siger hun i et interview med Journalisten.dk.
Udnævnelsen betyder dog ikke, at kollegaerne på avisen umiddelbart kommer til at opleve øjeblikkelige omvæltninger, for siden hun blev indlandsredaktør i oktober sidste år, har hun allerede sat sit præg på avisen.
Men hendes grundsyn på journalistikkens dyder og ønsket om mere kvalitet i journalistikken vil kunne mærkes.
Og et af hendes store ønsker er at styrke den undersøgende journalistik:
»Noget af det, vi kommer til at satse endnu mere på er den dybdeborende journalistik. Vi vil dedikere nogle journalister til at arbejde med den undersøgende journalistik, for vi skal have flere afsløringer,« siger hun og uddyber det:
»Det skal ikke bare være nyheder, som man spytter ud igen, men nyheder, som kan overleve længere. Og som gør ondt på magthaverne – uanset om regeringen er borgerlig eller socialdemokratisk.«
Det er ikke nyt for Politiken at satse på graverjournalistik. Avisen har prøvet mange modeller af i tidens løb, men det bliver Anne Mette Svanes opgave at finde ud af, hvilken model, som Politiken skal anvende.
»Det er noget af det, jeg sidder og arbejder med,« siger hun og antyder, at der nok går en til to måneder, før hun er klar med løsningen.
»Berlingske Tidende har jo været dygtige til at markedsføre deres gravergruppe, og nogle af de projekter, de har haft, har været rigtigt gode. Eksempelvis ville jeg have elsket at have haft deres afsløring af Udlændingeservice. Det ville have været en super god Politiken-historie,« siger hun til Journalisten.dk.
Hvorvidt Politiken opretter en gravergruppe i stil med Berlingskes er et åbent spørgsmål. I første omgang handler det om at ville det og give det plads i avisen.
»Graverjournalistik er i høj grad en arbejdsmetode, men man skal være parat til at kunne prioritere journalisternes tid. Og det er klart, hvis du sætter nogle medarbejdere af til at bruge flere uger på en sag, der ikke ender i noget, fordi dokumentationen ikke er der, så er der ikke noget at gøre ved det. Men kommer man hjem med dokumentationen på en vigtig historie, så vil det være alle bestræbelserne værd,« understreger Anne Mette Svane.
Hendes egen journalistisk baggrund er hovedsageligt præget af de mange år som politisk journalist og siden politisk redaktør.
Det er derfor også blandt de politiske journalister, at hun har sine forbilleder.
»Åhhh, jeg synes, jeg har mange,« siger hun og tilføjer:
»Min baggrund er jo i høj grad Christiansborg, hvor der jo sidder vanvittigt mange dygtige journalister. Men hvis jeg skal nævne et par forbilleder, så er det Hans Mortensen, Arne Hardis, Jens Ringberg og Lars Olsen. Sidstnævnte har jeg sidder på kontor med. Men der er rigtigt mange dygtige journalister på Borgen, som er meget ambitiøse på journalistikkens vegne. Og de har klart præget mit billede af, hvad der er god journalistik.«
I en tid, hvor webmedierne presser dagbladene, så kunne det give anledning til at nytænke aviserne.
Politiken valgte eksempelvis for tre år siden at nedtone den hårde opdeling mellem et såkaldt "nyhedsbånd" øverst på alle sider og baggrundsstof nedenunder. Samtidig forsvandt opdelingen i indlands- og erhvervsredaktionen, for i stedet at få en stor nyhedsredaktion og en indbliksredaktion.
Meldingen var den gang, at man ville dedikere en række medarbejdere fra nyhedsredaktionen til at lave "berigede nyhedshistorier til avisen", som Tøger Seidenfaden udtrykte det.
I dag siger Anne Mette Svane om presset på den daglige avis som følge af nyhedsstrømmen på nettet:
»Forhåbentligt vil vi stadig kunne overraske vores læsere i selve prioriteringen af nyheder i avisen. Men det kræver i endnu højere grad, at det sker ud fra et spørgsmål om kvalitet og væsentlighed. Avisen skal samtidig være med til at kunne sætte debatten – ikke bare i dag, men resten af ugen. Det har så at sige aldrig været vigtigere end nu, hvordan man prioriterer og vælger ud,« siger hun og tilføjer:
»Og så skal man ikke være bange for de store fælles historier – blot give dem endnu mere perspektiv, baggrund og forklare, hvorfor det er en nyhed og betydningen af dem.«
Ifølge Anne Mette Svane mestrer Politiken allerede meget af det, som avisen skal kunne.
»Vi skal holde fast i den gode udvikling, som avisen er inde i. Vi har et godt nyhedstryk. Det tror jeg, de fleste har lagt mærke til, når man hører nyhederne i radioen om morgenen. Men Politiken er meget mere end bare en klassisk nyhedsavis, fordi den har så markante profiler, som har meget klare holdninger. Vi skal naturligvis fortsat være førende som nyhedsmedie. Men det er også vigtigt, at de markante holdninger fortsat kendetegner avisen.«
Og så lige en tilføjelse, for at understrege, hvor hun lægger vægten:
»Kvalitet er omdrejningspunktet i alt hvad vi skal lave, Men vi skal også turde være frække, tage nogle chancer.«
Selv om Politikens nye chefredaktør har haft sin journalistisk opvækst i Danmark, så fremhæver hun selv, at det er vigtigt, at avisen bevarer det store blik ud i verden.
»Vi har nogle meget veluddannede læsre, som er meget internationalt orienterede. Derfor skal vi tænke stort. Også på de store historier. Og det er derfor, vi har journalister i blandt andet Afghanistan, Haiti og Pakistan.«
Nogle af første forandringer, man kommer til at se med Anne Mette Svane ved roret, bliver nogle ændringer i 1. Sektion:
»Der kommer nogle satsninger i løbet af efteråret, men de bliver integreret i 1. sektion.
Blandt andet vil vi satse yderligere på skolestoffet med et fast opslag i tirsdagsavisen, som lanceres om et par uger. Men vi kommer også med andre nye ting til efteråret.«
Anne Mette Svane indtræder den 6. september i Politikens chefredaktion. Det sker sammen med Lars Grarup, som også blev udnævnt i går.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det ville da være spændende at høre en vurdering af, er jeg enig med David i.
Et enkelt spørgsmål, som jeg savner svar på i ovennævnte interview:
Er journalistisk chefredaktør Anne Mette Svane enig med Tøger Seidenfaden i, at Helle Thorning-Schmidt sagen er 'uden indhold'?
Jeg spørger, fordi det ud fra min læsning af Politiken i de dage, hvor skattesagen var størst - hvor jeg var i København - unægteligt så ud, som om at Politiken syntes, at sagen var fuld af indhold! Hvis Svane er enig med Seidenfaden, var det så en fejl af Politiken at bringe så meget stof om sagen?
David Trads