Anna og Frederik

 Billed-Bladets Anna Johannesen har Kronprins Frederik som sit stofområde. Sådan har det været i 15 år. Endnu har hun til gode at sidde helt alene med kronprinsen til et længere solo-interview. HOFREPORTER. En dag i februar, hvor Billed-Bladets journalist Anna Johannesen læste B.T., kunne hun ikke lade være med at ryste lidt på hovedet. Sådan en smule triumferende.

 

Billed-Bladets Anna Johannesen har Kronprins Frederik som sit stofområde. Sådan har det været i 15 år. Endnu har hun til gode at sidde helt alene med kronprinsen til et længere solo-interview.

 

HOFREPORTER. En dag i februar, hvor Billed-Bladets journalist Anna Johannesen læste B.T., kunne hun ikke lade være med at ryste lidt på hovedet. Sådan en smule triumferende.

Avisen havde en historie om to journalister, der researchede til en bog om kronprinsens forlovede, Mary Donaldson. Til B.T. fortæller den ene – der i 14 år har arbejdet med politisk journalistik – at det har overrasket hende, hvor svært det er at skaffe stof. På en måde synes hun faktisk, at det royale er sværere end det politiske.

Et par måneder senere kan Anna Johannesen stadig referere et citat fra artiklen – om at folk står i kø for at udtale sig om en politiker, hvorimod de klapper i, når det handler om de kongelige.

Om nogen ved Anna Johannesen, hvor svært det er at skaffe stof til royale reportager.

I de seneste 15 år har den 61-årige journalist haft kronprinsen som sit stofområde. Indtil videre er scoopet, da hun fandt Mary Donaldson i Sydney og som den første kunne præsentere hende for offentligheden.

Selv siger Anna Johannesen, at kodeordene for hendes arbejde er anstændighed og ordentlighed.

Forsker og journalist Kirsten Sparre, der har forsket i royal journalistik, føjer endnu et ord til Anna Johannesens journalistik – nemlig kreativitet. Kirsten Sparre har for Journalisten studeret mediernes bryllups-dækning et par uger i april.

Kirsten Sparre roser Billed-Bladet for at være det medie, der i perioden har den bedste hof-bryllups-journalistik, fordi den er baseret på selvstændige idéer.
Specielt roser Kirsten Sparre Billed-Bladet nummer 15, hvor der over otte sider er et tema med navnet »Marys familie-krønike.« Her får danskerne nye oplysninger om Marys familie og byen i Skotland, som forældrene udvandrede fra.

Anna Johannesens navn står ved artiklerne.

»Goddag Elisabeth«. Telefonen ringer på Anna Johannesens kontor. Dronning Margrethes kusine, Prinsesse Elisabeth, er i røret.

Prinsessen og journalisten snakker om de mange forskellige invitationer, der er sendt ud i anledning af Frederik og Marys bryllup. Tonen er jovial. De er dus.
Til spalterne får Anna Johannesen at vide, at Prinsesse Elisabeth har fået syet tre »rober« i anledning af brylluppet.

– Ringer hun dig op?

»Jeg havde ringet til hende, men hun var ikke hjemme. Hun har nummerviser, så hun kan se, at jeg har ringet. Hun ringer tilbage, fordi hun er et ordentligt menneske,« siger Anna Johannesen.

Anna Johannesen fortæller, at hun plejer sit hemmelige ensemble af kilder med høflighed, ordholdenhed og ærlighed. De kvitterer så med at hjælpe med at finde en ukendt Mary på den anden side af jorden og en kendt Frederik på en ukendt plet på kloden.

– Hvad er kildernes motiv til at give dig oplysninger?

»Det ved jeg ikke. Måske at de har set mig okse så meget rundt.«
Anna Johannesen understreger, at hun aldrig betaler for hverken tip eller interview.

»Mange tror, at vi betaler, men det gør vi slet, slet ikke,« siger hun.

Det var et tip fra kilde-ensemblet, der i sin tid fik Anna Johannesen til at boarde et fly til Australien for at finde en pige, der efter sigende var Frederiks kæreste.
Hjemmefra havde hun en aftale med nogle kilder, der havde festet med kronprinsen og pigen, han var kæreste med.

Da Anna Johannesen tog fra Danmark, kendte hun ikke Mary Donaldsons navn, bopæl eller arbejdsplads. Men sådan var det kun et døgns tid.

Anna Johannesen landede i Sydney om lørdagen, mødtes med kilderne om søndagen og stod foran Mary Donaldsons arbejdsplads om mandagen. I hånden havde Anna Johannesen et foto fra et skoleblad af en ung Mary. Nu handlede det om at finde en lidt ældre kvinde, der matchede det tågede foto. Med sig havde Anna Johannesen en australsk fotograf.

Først ved 18-tiden kom Mary Donaldson stormende ud. I rød nederdel og med armene over kors. Anna Johannesen kaldte på hende. Mary Donaldson stoppede op. Anna Johannesen løb over mod hende og var i sin iver ved at blive kørt ned, da hun krydsede vejen.

Fotografen knipsede løs, Anna Johannesen præsenterede sig, og Mary Donaldson svarede med et »no comments, please«. Hun virkede ikke specielt overrasket over at blive opsøgt.

For Anna Johannesen var historien i hus.

Tre gange har Anna Johannesen talt med Mary Donaldson. Første gang da hun blev fundet og sagde »no comments, please«.

Anden gang ringede Anna Johannesen op til Marys mobil. Hun sad på en strand med nogle veninder og sagde venligt, at hun respekterede jobbet som journalist, men at Anna Johannesen måtte forstå hendes situation: Mary Donaldson kunne intet sige.

Tredje gang de to talte sammen var i forbindelse med Marys søsters bryllup: Her udvekslede de et par bemærkninger om Mary Donaldsons danskkundskaber.
Kronprins Frederik har Anna Johannesen derimod snakket med flere gange, men selv om han har været hendes primære stofområde i 15 år, har hun aldrig siddet stille og roligt i et langt solo-interview med kronprinsen. Hun har ellers spurgt flere gange.

Derimod har Anna Johannesen halset efter kronprinsen i Paris for at høre, hvordan det var at blive onkel – Prinsesse Alexandra havde nemlig lige født. Hun har fulgt ham på rejser i fem verdensdele og været med ham på både bade- og skiferier.
En gang var prinsen vrissen. Han skulle på officielt besøg i Brasilien, og inden besøget holdt han ferie på verdens største tree-top-hotel – det vil sige et hotel, hvor gæsterne sover i trækronerne.

Kronprinsen var indlogeret i Tarzan-hytten, hotellet kunne alene nås ad vandvejen – og ferien var hemmelig.

Anna Johannesens kilde-ensemble havde dog informeret hende, så hun indlogerede sig sammen med en fotograf på tree-top-hotellet.

En morgen på en af gangbroerne mødte Kronprins Frederik Anna Johannesen. Temmelig surt sagde han: »Jeg gider sgu ikke tale med dig.«

Da morgenmaden var spist, var humøret anderledes. Kronprinsen kom og sagde: »Lad os få det overstået«. De gik på jagt efter nogle aber, som han kunne blive fotograferet sammen med.

»Jeg tror, at han tænkte 'fandens også', da han så os, men ud over at blive irriteret så tror jeg også, at han tænkte, at det var godt gået, at vi fandt ham,« siger Anna Johannesen.

Anna Johannesen vil dog altid tage et nej for et nej.

Katja Storkholm, kronprinsens daværende kæreste, og Frederik var på Mauritius for nogle år siden. Anna Johannesen tog med.

Under ferien skrev Anna Johannesen et brev til de »unge«, som hun kalder dem, og bad om et par fotos. Det kom i stand, og herefter er den uskrevne regel ifølge Anna Johannesen, at hun resten af ferien holder sig fra kronprinsen.

Da Anna Johannesen boarder sit fly, finder hun ud af, at hun skal sidde klos op ad kronprinsen med kæreste. De flyver nemlig på økonomiklassen ligesom Anna Johannesen og fotografen.

Uden at gøre videre stads ud af det, går kronprinsen og Katja Storkholm i gang med at spille backgammon.

Fotografen og journalisten diskuterer, om de skal bede om et foto.
»Det kunne blive et fantastisk billede, så det ender med, at jeg spørger, om vi ikke godt må fotografere. Kronprinsen siger, at han sagtens kan se, at det kunne blive et fint billede, men svaret er nej. De vil gerne være i fred,« fortæller Anna Johannesen.

– Ved du noget om kronprinsen, som du ikke vil skrive?

»Nej,« siger Anna Johannesen.

Efter en brøkdel af en tænkepause tilføjer hun med et smil:

»Og hvis jeg gjorde, ville jeg ikke fortælle det til dig.«

Anna Johannesen er derimod ikke bange for at fortælle om sin intuition. Den, der sagde hende allerførste gang, hun mødte Mary, at her var kronprinsens kommende kone.

»Jeg har altid troet på hende. Jeg ved godt, at det er bedstemor-agtigt at sige.«
Når hoffet inviterer til pressemøde, forlovelse eller bryllup, finder Anna Johannesen sit pæne tøj frem for at vise de kongelige kilder respekt.

»Man kan jo godt klæde sig på pænt, for man er jo gæst i deres hjem,« siger Anna Johannesen.

Ved pressemødet i anledning af Mary og Frederiks forlovelse var Anna Johannesen pæne tøj en sort bluse med V-udskæring og ankellang nederdel, der matchede hendes ravsmykker.

Hun har endnu ikke besluttet, hvad hun skal have på til brylluppet.

0 Kommentarer