Etik

Anna Lin kalder Berlingskes forsøg på forelæggelse ”super boomer-agtig”

DR-vært blev forsøgt forelagt kritik på en platform, hun ikke bruger, og uden at Berlingskes journalist præsenterede for hende, hvad historien om hende faktisk handlede om

Da Berlingske mandag aften klokken 21.08 udgav en artikel om DR-vært Anna Lin med en passage om, at hun ikke var vendt tilbage på Berlingskes henvendelse, kom det noget bag på hende at læse artiklen.

Anna Lin havde godt nok tidligere på dagen modtaget en besked på Facebook fra journalisten bag historien, der gjorde opmærksom på, at han gerne ville tale med hende om hendes tilslutning til en demonstration til støtte for Palæstina, der blev afholdt søndag. En demonstration, som Anna Lin har opfordret sine følgere til at deltage i.

Først og fremmest var det et rent tilfælde, at Anna Lin opdagede beskeden. For som hun skriver på sin Facebook-profil, bruger hun stort set ikke Facebook. Beskeden modtog hun klokken 12.27.

”Kære Anna Lin – jeg er journalist på Berlingske og vil gerne interviewe dig om din tilslutning til demonstrationen søndag. Har du mulighed for at skrive eller ringe til mig,” står der i beskeden, hvor Berlingske-journalisten har angivet sine kontaktoplysninger.

Anna Lin vurderede ud fra beskedens ordlyd ikke, at det var noget, hun behøvede at bruge tid på, fordi beskeden var så løst formuleret. DR-værten modtog ikke flere henvendelser fra journalisten, og der var ikke angivet en deadline for, hvornår han gerne ville høre fra hende.

Det er super boomer-agtigt at række ud på Facebook. Jeg har ikke en aktiv Facebook-profil længere, og der står ”Jeg bruger ikke Facebook” i min bio.
Anna Lin, tv-vært hos DR

Spørgsmål om habilitet

Men mandag aften kunne Anna Lin så læse, at Berlingskes artikel faktisk var en kritik af hende. Under rubrikken ’Kendt tv-vært opfordrer til et frit Palæstina’ opsummerer Berlingske, hvilke retningslinjer DR har for studieværters politiske tilkendegivelser.

I artiklen får læserne at vide, at det er ”tunge navne fra dansk kultur, der går på gaden for Palæstina”, hvorefter tre kendte navne bliver remset op, inden artiklen fortsætter:

”Men hvor der her er tale om tre mennesker, som alle blot repræsenterer sig selv, ser sagen helt anderledes ud, når der er tale om en studievært fra Danmarks Radio. Det er danskernes skattekroner, som betaler den store tv-station. Og derfor har DR stramme retningslinjer for studieværternes politiske tilkendegivelser.”

Berlingske opremser DR’s retningslinjer for studieværters habilitet.

”For centralt placerede medarbejdere, her defineret som værter, korrespondenter og ledende medarbejdere, gælder det, at deres offentlige personlige ytringer og tilknytningsforhold vanskeligt kan holdes adskilt fra den centrale DR-funktion, de indtager,” lyder det blandt andet i retningslinjerne.

Artiklen er også udstyret med en udtalelse fra debattør, jordemoder og bestyrelsesmedlem i Liberal Alliance København, Karen West. Hun kalder det en ”uklog handling” af Anna Lin at komme med den slags opfordringer.

”Helt principielt: Hvis en studievært optræder som tydelig part i en sag, vil jeg naturligvis være meget skeptisk, hvis vedkommende i et program skulle behandle emner med berøring til samme sag,” siger Karen West til Berlingske.

Kommentar fra DR kom først senere

Men kritikpunkterne blev ikke præsenteret for Anna Lin, da Berlingske henvendte sig til hende på Facebook.

”Fordi han skriver på Facebook og ikke skriver, hvad det er, tænker jeg ikke, at det er alvorligt. Jeg tænkte, han ville snakke med alle de kendte, der havde snakket om demonstrationen,” siger Anna Lin, der valgte ikke at besvare beskeden.

I første omgang udkom artiklen uden egentlige citater fra DR – og altså også uden nogen kommentarer fra hovedpersonen. Tirsdag blev den så opdateret med et skriftligt svar fra Malene Birkebæk, ledende redaktionschef i DR Ung.

Vi har haft alle intentioner om at interviewe hende og bringe hendes synspunkt til torvs.
Birgitte Borup, kulturredaktør hos Berlingske

Her understreger DR, at Anna Lin ikke har nogen opgaver i DR, der beskæftiger sig med konflikten mellem Israel og Hamas. Anna Lin er tidligere vært på ’Ultra Nyt’, livsstilsprogrammet ’Kender du Typen’ og er i dag tilknyttet DR som freelancer, hvor hun er vært på et program om parforhold og et om at rejse alene.

”Hendes seneste freelance-tilknytning til os som vært er på et program, der sætter fokus på parforholdsrelationer, hvilket ligger meget langt fra emnet. Det er derfor vores vurdering, at den nævnte aktivitet er i overensstemmelse med DR’s retningslinjer om habilitet for studieværter,” siger Malene Birkebæk i svaret til Berlingske.

Tilbage står Anna Lin, der i den grad undrer sig over, hvordan Berlingske har forsøgt at forelægge kritikken for hende på en platform, hvor der står, at hun ikke er aktiv.

”Det er super boomer-agtigt at række ud på Facebook. Jeg har ikke en aktiv Facebook-profil længere, og der står ”Jeg bruger ikke Facebook” i min bio. Jeg synes, det er utroligt uprofessionelt ikke engang at undersøge, hvad min mail er. Han kunne også have spurgt DR, hvad mine kontaktoplysninger er – eller bare bruge e-mail-knappen på min Instagram,” siger hun og tilføjer:

”Det gør, at jeg mister respekt for journalistikken, hvis man ikke engang formår at få fat i sin kilde. Eller gør sig umage med at prøve på det. Så har jeg heller ikke så meget respekt for indholdet.”

Skulle have gjort mere

Hos Berlingske forklarer kulturredaktør Birgitte Borup, at Berlingskes journalist fandt Anna Lin direkte på Messenger og derfor ikke så på hendes Facebook-profil, at det er en platform, hun ikke bruger.

”Det, der står tilbage, når jeg ser på forløbet, og som vores journalist også selv erkender, er, at man også skulle have forsøgt at få fat i hende på Instagram,” siger Birgitte Borup, der fremhæver, at Berlingske allerede inden kontaktforsøget til Anna Lin havde kontaktet DR’s presseafdeling.

”Når jeg samlet set kigger på processen, synes jeg, at hendes egen arbejdsgiver har et ansvar for dels at sørge for at have taget kontakt til hende, dels at vende tilbage til os rettidigt,” siger hun.

I beskeden til Anna Lin står der, at han gerne vil interviewe hende om tilslutningen til demonstrationen søndag. Er det nok bare at skrive sådan, når det handler om forelæggelse?

”Jeg synes igen, at det her skal ses i en større sammenhæng, hvor vi også har fat i DR og arbejder med dem hele dagen for at få en kommentar, og det er meget langsommeligt. Vi begynder at arbejde på artiklen om formiddagen, og vi kontakter DR igen for at gøre opmærksom på, at den udkommer. Jeg kan i hvert fald sige, at forelæggelse er noget, vi arbejder meget med og tager meget seriøst.”

”I det her tilfælde synes jeg helt afgjort, at vi skulle have kontaktet hende på andre platforme også og have gjort en større indsats for at få fat i hende hen over dagen.”

Birgitte Borup fastholder, at der er en helt grundlæggende og vigtig principiel debat om, hvor grænsen går for, hvad værter i DR kan ytre sig om.

”Det er det, fordi det er en public service-virksomhed. Det er også interessant, fordi Anna Lin tilhører en ny generation af studieværter, som har et andet syn på, hvad objektivitet er, og hvad man skal præge uden for skærmen. Den historie synes jeg er virkelig spændende, og den historie vil vi gerne have udfoldet,” siger hun.

Hvorfor så ikke have lidt større tålmodighed og iver i forhold til at få fat i begge parter, før I udgiver historien?

”Det er et godt spørgsmål. Når vi taler om det nu, synes jeg også, at det er superærgerligt, fordi jeg er sikker på, at historien var blevet bedre af det. Historien handler både om Anna Lin og om DR’s retningslinjer. Derfor er det i orden at bringe den med DR’s kommentar. Men historien var blevet bedre med Annas medvirken, ingen tvivl om det.”

”Vi har haft alle intentioner om at interviewe hende og bringe hendes synspunkt til torvs. Det er jeg naturligvis ked af, at hun ikke har oplevet.”

Ser ikke problem

Birgitte Borup tilføjer, at Berlingske – efter at være blevet opmærksom på, at Anna Lin følte sig dårligt behandlet – har tilbudt hende at stille op til et særskilt interview for at folde sine synspunkter ud. Det har hun ikke ønsket.

Anna Lin forklarer til Journalisten, at hun mener, hun repræsenterer en generation af yngre journalister og værter, der bringer sig selv i spil. Og hun ser det ikke som et problem at opfordre til at gå på gaden for Palæstina.

”For mig er det ikke politisk at kæmpe for menneskerettigheder. Over 23.000 børn og civile har allerede mistet livet, og jeg synes, det er vigtigt at gå på gaden for at vise, at vi er mange, der ønsker fred for palæstinenserne.”

Anna Lin tilføjer, at hun er klar over, at hendes ytringer kan have betydning for hendes karrieremuligheder fremadrettet.

”Der er utroligt mange ting, jeg har en holdning til, og dem deler jeg gerne på mine egne platforme. Det er utroligt, at det her er første gang, der er en, som får min aktivisme galt i halsen. Det må være, fordi netop den her situation er så betændt. Men lige præcis derfor er det også vigtigt, at jeg tør,” siger hun.

1 Kommentar

Anja Dybris
12. JANUAR 2024
Efter jeg har hørt vedkommende Berlingske-journalist i Tabloid i dag om henvendelsen til Anna Lin på Messenger/Facebook, undrer jeg mig endnu mere over, hvorfor ingen - heller ikke Marie Louise Toksvig - har spurgt journalisten om, hvorfor han ikke søgte efter Anna Lins tlf./mobil-nummer eller hendes mailadresse for at få den (mere direkte) kontakt, han gerne ville have for en kommentar. De fleste ved - selv en 71-årig som jeg - at folk ikke (længere) tjekker FB hver time. Man kan eventuelt tjekke, hvornår sidste opslag fra personen er for at få en fornemmelse. Desuden er der mennesker, der ikke ønsker at åbne beskeder fra ukendte personer. Mvh.