Anna Libak stopper som chefredaktør på Berlingske

Anna Libak stopper som chefredaktør og forlader Berlingske. ”Vi har behov for at få tilført vores organisation yderligere ledelseskraft. Derfor rekrutterer jeg en ny chefredaktør eksternt,"siger Tom Jensen. På Facebook skriver Anna Libak selv, at Berlingske mangler identitet (opdateret kl. 16.38)

Anna Libak stopper som chefredaktør på Berlingske.

"Det er korrekt, at jeg stopper," siger Anna Libak til Journalisten og tilføjer, at hun ikke vil kommentere yderligere på hvorfor.

Sammen med Jakob Weiss har hun været chefredaktør på Berlingske – med reference til ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen – siden tidligere chefredaktør Jens Grund blev konstitueret som ansvarshavende på BTMX.

Det skete i forbindelse med fusionen mellem BT og Metroxpress i november sidste år. Tidligere på ugen blev det så meldt ud, at Jens Grund bliver i rollen. 

Over for Journalisten henviser Anna Libak til Berlingskes ledelse for yderligere informationer. 

"Ledelsen står for kommunikationen i den anledning, ud over at jeg lægger et opslag ud på Facebook," siger hun.

Ser det som fravalg

På sin private facebookprofil skriver Anna Libak, at hun har besluttet at forlade Berlingske som en konsekvens af, at hun ikke længere skal være en del af chefredaktionen.

”Det kan jeg kun se som et fravalg af det, jeg har forsøgt at tilføre avisen gennem seks måneder som konstitueret chefredaktør og tre år som udlandsredaktør med holdninger til alt, hvad der rørte sig på avisen,” skriver hun.

Det afviser Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, overfor Journalisten.

”For mig at se er det et ledelsesmæssigt tilvalg, fordi vi har behov for at få tilført mere ledelseskraft. Jeg beklager dybt, at Anna Libak stopper, for det er et tab for Berlingske," siger han.

I sit facebookopslag skriver Anna Libak også, at avisens store problem efter hendes mening har været, at den har manglet identitet:

”Politiken er for de gode, Weekendavisen for de kloge, Jyllands-Posten for jyderne, og Information for de magtkritiske. Hvem er Berlingske til for? Jeg har arbejdet for, at vi skulle skrive for dem, der forstår sig selv som ægte samfundsborgere: Ikke som bedsteborgere, men som borgere, når de er bedst: Uforfærdede, fordomsfri, humoristiske, retskafne og ansvarsbevidste.”

Både Anna Libak og Jakob Weiss har siden november udover chefredaktørposten også været redaktører for hhv. udlandsredaktionen og online-redaktionen.

”Nu går vi tilbage til den struktur, vi havde før, hvor chefredaktionen er 100 procent chefredaktører. Jeg har samtidig besluttet, at vi har behov for at få tilført vores organisation yderligere ledelseskraft. Derfor går jeg ud og rekrutterer en ny chefredaktør eksternt," siger Tom Jensen.

Brug for anderledes ledelseskraft

I en intern mail til Berlingskes medarbejdere, takker Tom Jensen Jakob Weiss og Anna Libak og uddyber, hvorfor der er brug for kræfter udefra:

”De (Weiss og Libak, red.) har trukket et kæmpe læs og har en stor del af æren for, hvor vi står nu. Jeg er imidlertid overbevist om, at Berlingske har brug for at få tilført yderligere ledelseskraft, når vi skal videre. Vi har brug for mere og anderledes ledelseskraft, når vi skal udvikle de nye og spændende journalistiske formater og fortælleformer, som skal til for at tiltrække fremtidens digitale abonnenter i endnu større omfang end nu."

Den kommende chefredaktør er endnu ikke fundet, og Tom Jensen vil ikke komme med et bud på, hvornår det sker. Jakob Weiss fortsætter som konstitueret chefredaktør indtil da, og fortsætter derefter som online-redaktør på Berlingske.

Opdateret kl. 16.38: Interview med Tom Jensen og citater fra Anna Libaks facebookprofil er tilføjet.

12 Kommentarer

Marcellinus Engelbertink
2. FEBRUAR 2018
Ho. Nu høre jeg Anne L i
Ho. Nu høre jeg Anne L i radioen. Jeg kan ikke læse så jeg er lykkelig at høre hendes kloge stemme.
poul bredahl
19. SEPTEMBER 2017
I disse tider er der en
I disse tider er der en klassekamp blandt presse og kommunikations- midlerne om overherredømmet for ensretning i den vestlige verden, med vægt
på en socialistisk magtovertagelse af samfundsorden. De lever i en utopisk verden som alle, der elsker diktatur.
poul bredahl
19. SEPTEMBER 2017
Kære Kære Anna

Kære Kære Anna

Du er en sjældenhed i disse selv censureret tider. Du har det som alle efterlyser - Dine meningers mod. Historien vil frifinde dig og give dig oprejsning
Knud Christensen
7. AUGUST 2017
Efter en lang sommerferie har
Efter en lang sommerferie har jeg konstateret at Anna Lidbak ikke længere er på Berlingske som jeg har abonneret på i over 40 år. Begyndte at læse hendes artikler da hun var korrespondent i Rusland og senere hendes flotte meningsartikler. Forstår ikke Berlingske kan undvære hende - jeg kan ikke, så jeg må følge hende i andre medier.
Preben Fønss-Jørgensen
22. JULI 2017
Anna Libak rammer ganske
Anna Libak rammer ganske præcist, når hun skriver, at Berlingske har mistet identitet. Det har været kendetegnende for avisen, siden Lisbeth Knudsen måtte forlade posten som chefredaktør, og det har især præget bagsiden af Berlingske Søndag efter Claes Kastholms alt for tidelige død. Disse to personer var garantien for en avis med indsigt, viden, begavet skarphed, dygtig analyse - og ikke mindst en Berlingske, der både respekterede tradition og fornyelse.

Flere