Anna Libak: Medierne tror, jeg er holdt op med at tænke klart

Tidligere chefredaktør hos Berlingske Anna Libak stiller op som politiker. Og hun er uforstående overfor de konsekvenser, det allerede har. ”Medierne tror, jeg er holdt op med at tænke klart. Jeg har for eksempel fået at vide, at det er slut med at deltage i ’Verden ifølge Trump’ på TV 2 News,” siger hun. TV 2 afviser kritikken. (Rettet kl. 13.44: TV 2 News' svar på Libaks kritik er tilføjet)
Fra journalist til politiker. Måske. Om knap to uger afgøres det, om tidligere chefredaktør på Berlingske – og nu forfatter, debattør og foredragsholder, Anna Libak, bliver folketingskandidat for Venstre i Hillerød-kredsen.

Men kandidaturet har allerede konsekvenser.

”Folk har en forestilling om, at jeg nu er Venstres kommandosoldat,” siger hun.

”Jeg er ked af, at folk allerede opfatter mig som politiker”

”Jeg kan mærke, at man i medierne tror, jeg er holdt op med at tænke klart. Jeg har for eksempel fået at vide, at det er slut med at deltage i ’Verden ifølge Trump’ på News,” siger Anna Libak.

"Jeg mener ellers ikke, at mine analyser af Trump og hans politik kan mistænkes for at være hentet fra Venstres partiprogram,” siger hun.

Henrik Lorentsen er redaktionschef på TV2 News og har blandt andet ansvar for 'Verden ifølge Trump'. 

Han forklarer, hvorfor Anna Libak ikke længere kan deltage i programmet:

”TV2 News har ansvaret for at udkomme med noget, der er til at forstå og som ikke forstyrres af andre budskaber. Vi skal levere en journalistik, der er så tilstræbt objektiv og uafhængig som muligt. Og man kan ikke både være politiker og uafhængig kommentator på samme tid. I hvert fald ikke på TV2 News.”

Ifølge ham drejer det sig ikke om, hvorvidt Anna Libak er i stand til at analysere Trump og hans politik eller ej.

”Det handler ikke om Anna Libaks evner. De er fænomenale. Men hun søger valg som politiker, og seerne på News vil herfra se hende som kandidat til Folketinget for et bestemt parti. Det kan vi ikke bede folk om at skulle skille fra hinanden. Det vil kunne udløse muligheder for misforståelser på modtagersiden og dermed påvirke TV 2 News' troværdighed,” siger han.

Er I stoppet med at mene, hun tænker klart?

"Nej. Det har intet med det at gøre. Og det har heller ikke været en del af den samtale, jeg har haft med hende," siger redaktionschefen.

Ikke en særlig dagsorden

Anna Libak kan derudover ikke længere gå i studiet i P1-programmet ”Søndagsfrokosten”, hvor hun ofte har været en del af debatpanelet.

”Det er virkelig trist,” siger hun, selvom hun dog var forberedt på, at hendes stol i P1-programmet ville ryge, hvis hun stillede op i politik.

Hun understreger, at hendes politikerdrøm ikke medfører en særlig dagsorden.

”Jeg siger jo, hvad jeg selv mener. Ellers ved vælgerne ikke, hvad jeg står for,” siger hun.

Men du skal vel følge en eller anden linje, hvis du bliver valgt ind?

”Ja. Det er selvfølgelig noget andet efter valget, hvis jeg bliver valgt ind. Men jeg er ked af, at folk allerede opfatter mig som en politiker. Jeg har de sidste mange år ikke langt skjul på, at jeg er borgerlig, og derfor er det, jeg mente i går, ikke forskelligt fra det, jeg mener i dag,” siger hun.

Tilstræbt objektivitet i politik

Anna Libak er forhenværende chefredaktør på Berlingske. Derudover kan Information, Weekendavisen og DR nævnes som eksempler på tidligere journalistiske arbejdspladser.

Hvad er dine tanker om at gå fra journalistfaget med en oftest tilstræbt objektivitet til politik?

”Jeg mener også, der er en tilstræbt objektivitet i politik. Partier træffer beslutninger ud fra ideologiske udgangspunkter, men de gør det jo på grundlag af, hvordan de tror, det er bedst at indrette samfundet,” siger hun.

Men grundlæggende er politik vel båret af en anden partiskhed end journalistik er?

”Det håber jeg ikke. Den er båret af, at partierne har et ideologisk udgangspunkt. Det gør, at de har nogle overordnede forestillinger om, hvad et godt samfund er. Men grundlæggende er det argumenter for og imod, der afgør forskellige beslutninger, og deri ligger den tilstræbte objektivitet,” siger Anna Libak.

Kan man vende tilbage til journalistik?

Kan der være nogle troværdighedsproblemer i, at du først har siddet på journalisternes side af bordet og holdt magthaverne i ave – og nu vil sætte dig over på den anden side af bordet?

”Nej, overhovedet ikke. Jeg har også været udenrigsanalytiker, men der kan man i hvert fald ikke beskylde mig for at have været særlig partipolitisk.”

Og hvis Anna Libak efter noget tid i politikertjansen får lyst til igen at sætte sig over på journalisternes side af bordet, bliver det ikke et problem.

”Jeg kan se, det kan lade sig gøre. Der jo flere politikere, der har forladt politik, som i dag har glimrende karrierer som meningsdannere,” siger hun og nævner Hans Engell og Uffe Ellemann som eksempler.

Tror du også, du ville kunne komme tilbage som almindelig nyhedsjournalist – og ikke meningsdanner?

”Det håber jeg. Journalistik er jo et fag. En tilgang til verden,” siger hun og understreger, at det vigtige er, at man overholder de regler, der er i faget.

”Kravet om en vinkel i nyhedsjournalistik gør, at fuldstændig objektivitet er umulig, men tilstræbt objektivitet er mulig. Og den kræver, at de bedste argumenter mod din valgte vinkel altid kommer med i artiklen,” siger hun.

Rettet kl.13.44: Redaktionschef på TV 2 News Henrik Lorentsen har – efter publicering af denne artikel – gjort Journalisten opmærksom på ikke at være blevet konfronteret  med Anna Libaks kritik. Det burde været foregået inden publicering. Henrik Lorentsens svar er nu tilføjet.

1 Kommentar

Palle Hyldgård Poulsen
21. JUNI 2018
Skal modparten/erne ikke
Skal modparten/erne ikke høres? Tror de, at hun er holdt op med at tænke klart? Nej, vil svaret nok lyde. Men kan der opstå en tvivl om hendes interesser? Ja. Og alene den tvivl er ikke sund. Desuden er det helt normalt, at folketingskandidater må stoppe som eksperter. Mads Fuglede stoppede også som ekspert på TV 2 på den konto.