Weekendavisens Lars Bukdahl er – igen – blevet midtpunkt i et litterært stormvejr. Forfattere raser over det, de anser som personforfølgelse fra kritikerens side.
"Hvad er det mon, de anmeldere og litteraturjournalister har sådan brug for at komme af med? Hvorfor denne trang til ustandselig at overskride grænsen mellem kritik af værkerne og latterliggørelse, miskreditering eller lodret nedrakning af personerne bag?"
Sådan lyder en af de harmdirrende passager, der i dag står at læse i et stort Politiken-indlæg af forfatteren Jens Christian Grøndahl.
Ganske vist breder Grøndahl kritikken ud mod den samlede anmelderstand, men kritiker-kritikken er først og fremmest rettet mod Weekendavisens litteraturanmelder Lars Bukdahl, hvis anmeldelser han anklager for at være usaglige og underlagt personlige præferencer.
Indlægget er reaktion på en disputs, der i nogle uger har kørt mellem Bukdahl og forfatteren Ib Michael omkring de samme temaer – Ib Michael føler sig personligt forfulgt af Bukdahl.
Forfatternes anklager bakkes i Politiken op af andre litterater, herunder Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis.
»Jeg er fuldstændig enig med både Jens Christian Grøndahl og Ib Michael m.fl. i, at kritikken indimellem bliver alt for grov og for personfikseret (…), ligesom der findes kritikere, der hellere dyrker sig selv og deres idiosynkrasier end forsøger at holde dem i ave,« siger Riis i Politiken.
Men kritikken går også den anden vej. I et tidligere indlæg i Politiken kalder Berlingskes litteraturanmelder Mai Misfeldt Ib Michaels kritik for pinagtig.
"Forfattere må åbenbart gerne, uden noget som helst belæg, slynge om sig med kritiske påstande, det er kun kritikeren, der ingen ret har til at vælge og vurdere. Eller er det mon sådan, at kritikerne kun er gode nok, når Ib Michael er enig med dem? (…) Lars Bukdahl mener noget om litteratur, hvilket er tydeligt i hans kritik. Man kan være uenig eller enig, kritikeren ligger ikke inde med verdenssandheden, men tilbyder et kvalificeret bud på en vurdering og/eller tolkning. Kritikeren har aldrig skullet holde salgstaler for litteraturen," skriver hun.
Bukdahl erkender imidlertid selv, at han også skriver om personerne bag, når han skriver om bøgerne.
»Sådan som forfatterne markedsføres i dag, er de jo en del af pakken. Det er sådan, forfatterne vælger at stå frem, og man kan sikkert i mine tekster finde stikpiller til disse selvfremstillinger, men alt andet lige er det, jeg forholder mig til, altså teksterne,« siger Bukdahl til Politiken.
Det er langtfra første gang, Lars Bukdahl er i stormvejr for sin anmelderstil. Blandt andet har forfatteren Jan Sonnergaard været ude med voldsom kritik af Bukdahl for inhabilitet.
Læs debatten mellem Bukdahl, Ib Michael m.fl. på Ib Michaels blog på Gyldendal.dk.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.