Vi siger også tak

Bog: Forfatter: Forlag:

 

»Man siger tak – En bog om en pige og hendes far«
af Eva Bendix
Gyldendal
328 sider
275 kroner

For længe siden spurgte Danmarks Radio nationens kongestofmedarbejdere, hvad i alverden der fik dem til at beskæftige sig med dette fuldkommen idiotiske stofområde inden for journalistikken. Det var, mens personligheder som Lise Nørgaard og Paul Hammerich dyrkede netop dette stof i et højere skoleridt.

Man spurgte også Eva Bendix, og hun svarede: Jeg kan så godt lide, når togene går til tiden.

En af de bemærkninger, man må elske hende for. De er genetisk bestemte, og både hendes replik og den nye erindringsbog »Man siger tak« ligner faderen, bladtegneren Hans Bendix. I bogen husker Eva tilbage fra den tidlige barndom over klostertilværelsen, mens den øvrige familie var flygtninge i USA, og gennem krigen frem til det første journalistjob på Vestsjællands Social-Demokrat i Slagelse. Her bliver Schweizerpladsen centrum for hendes specielle hade-figur, den tykke materialist Linnemann, der 5.maj bliver afhentet af fire unge frihedskæmpere. Denne nazist fik 12 års ubetinget fængsel. I samme hus boede min svigerfar som ung læge og aktiv i frihedskampen. Med en fin humor sagde han, at han følte sig så tryg ved Linnemanns nærvær – for det beskyttede formodentlig huset i forhold til tyskerne. Han måtte dog gå under jorden.

Et sted citerer Eva Bendix den svenske journalist Marianne Höök for at have sagt: »At skrive er et forfærdeligt erhverv, fordi man altid har brug for større begavelse og flere kundskaber og mere tid, end man besidder. Det er forfærdeligt fordi det aldrig bliver lettere med årene og alderen. Kun sværere. Det burde være omvendt.«

Hertil siger Eva Bendix ja. Og det gør jeg også, idet jeg tilføjer: Pragtfuldt, at Eva som den gode journalist har trodset alle besværligheder. For det er endt med en vidunderlig bog, en af de dejligste og naturligste erindringsbøger, jeg har læst. Den virker let med stor fylde.

* Henrik Sten Møller er arkitekturmedarbejder på Politiken

0 Kommentarer