BBC's popularitet på nettet fremgår af placeringerne i de årlige Webby Awards. Vi skal tilbage til 2001 for at finde et år, hvor BBC News ikke står som vinder af enten People's Voice eller akademiets pris – eller begge dele.I år vandt briterne "the Double" for fjerde gang.
BBC News er imidlertid kun en lille, omend vigtig, del af BBC's webportal, der desuden rummer afdelinger med mad, sundhed, historie, videnskab, BBC World Service, iPlayer, radio, tv … "and a whole lot more", som man selv udtrykker det i popup-boksen "Explore the BBC", der erstatter en traditionel navigationsbjælke – formentlig som en konsekvens af, at en sådan ville antage et aldeles overvældende omfang på så stort og mangefacetteret et site som BBC's. Over to millioner sider i 2007, ifølge Wikipedia. Og netværket, som Wiki benævner det, er næppe skrumpet siden da.
Det nuværende design har halvandet år på bagen. Før overtagelsen af den prominente adresse (www.bbc.co.uk) i februar 2008 blev den ny opbygning afprøvet i to måneder, åben for kommentarer og forslag. Karakteristisk for et site, hvor brugervenligheden har højeste prioritet.
Med inspiration fra Facebook og ikke mindst iGoogle er startsiden bygget op af "widgets" med stofområder og servicefunktioner, som brugeren kan redigere, flytte, tilføje og slette. Jeg kan eksempelvis åbne boksen med sport og bestille flere fodboldnyheder i min standardopsætning – og min kone kan vælge at fjerne al sport fra sin.
Farveskala, skrifttyper og -størrelser med videre kan brugeren ligeledes styre. Betjeningen sker intuitivt og problemfrit, og det hele ser "lækkert" ud, med fin pladsudnyttelse og netop den mængde kontrast, der skal til for at gøre siderne indbydende. Medmindre man da vælger "low graphics" eller en af de "display options", der i øjeblikket kører i betaversion, rettet mod svagtseende og andre, for hvem den elegante grafik måske bliver for finkornet.
Designet på de mange under-sites er kun til en vis grad harmoniseret, hvilket giver god mening. Dels fordi her er tale om en levende og enormt kompleks organisme, der hele tiden udvikler og forandrer sig; dels fordi de forskellige typer indhold naturligt lægger op til forskelle i design (for eksempel småbørns-sitet "Cbeebies"). Selv i de særeste og mest nørdede afkroge af BBC Online mødes man imidlertid af en imponerende professionalisme og et tårnhøjt grafisk niveau.
Hele sitet signalerer overskud – men vidner også om, at BBC afsætter ressourcer til sin webvirksomhed, som stort set alle andre medier må nøjes med at drømme våde drømme om.
www.bbc.co.uk er besøgt i perioden 18.5.-6.6.2009 med Firefox/Mac OSX samt Internet Explorer/Windows Vista.
Ole Munk er designkonsulent, grafisk formgiver og illustrator, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Han anmelder websites for Journalisten med fokus på arkitektur, design og funktionalitet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.