For den trykte udgave kunne det ligne begyndelsen til enden.
ANMELDELSE. I 1982 ændredes vores opfattelse af, hvordan en avis kan se ud. Allerede få år efter lanceringen af USA Today, hvis kortfattede, lettilgængelige journalistik gav den øgenavnet "McPaper", var der farvestrålende fotos, nyhedsgrafik og væg-til-væg-vejrkort i dagblade verden over. Men fortidens bedrifter er der ingen, og i særdeleshed ingen nyhedsmedier, der kan leve på – og det redesign, USA Today den 14. september markerede sin 30 års fødselsdag med, må blandt andet ses som reaktionen på en stærkt faldende oplagskurve gennem det seneste tiår.
Samtidig signalerer omlægningen imidlertid en ændret strategi, hvor digitale platforme indtager hovedrollen, mens papirudgaven begynder at ligne en aldrende og besværlig patient, som udgiveren Gannett føler sig tvunget til at holde i live, så længe der er læsere og annoncører til den. Hvilket der trods alt stadigvæk er; hver nat bliver der trykt 1,7 millioner eksemplarer af USA Today. Heraf lander godt halvdelen på alverdens hotelgange.
Adskillige konsulentbureauer har været involveret i den storstilede relancering, der måske af samme årsag forekommer underligt skizofren. Visse dele, først og fremmest websitet USAToday.com og avisens ny mobil-app, fremstår funktionelle og båret af nytænkning – omend ikke så revolutionerende som for 30 år siden – hvorimod tablet-udgaven virker mere traditionel, og papirproduktet er udtryk for et decideret designmæssigt tilbageskridt. Ikke mindst hvad angår typografien. Det konsekvente og moderne skriftbillede, der har udmærket USA Today siden den seneste ansigtsløftning i 2000, er afløst af en typografi så konventionel – og behandlet med så lidt finesse – at avisen nu nærmest ligner en karikatur af en amerikansk lokalavis.
Hvorfor, må man spørge? Det eneste plausible argument, undertegnede kan komme på, er, at den trykte udgave primært skal henvende sig til traditionalister, der tænkes at foretrække, at ting ligner noget fra deres bedsteforældres tid.
I det hele taget må det have krævet veludviklede talegaver at sælge det nye USA Today-koncept til kunden. Hjernerne bag den overordnede strategi, Wolff Olins, er ikke uvant med at bringe sig selv i skudlinien; bureauet skabte for eksempel også det omdiskuterede identitetsprogram for de nyligt overståede Olympiske Lege. I tilfældet USA Today har de først og fremmest skullet stå på mål for det ny "logo", hvis man da kan kalde den farvede cirkel, der har afløst globussen, for et logo. Tanken er, at alle mulige runde former skal kunne erstatte samme cirkel, såvel på forsiden som på diverse sektionsforsider.
Ideen er præcis så tåbelig, som den lyder: Dels er cirklen en generisk figur, der kan give associationer til stribevis af andre varemærker – Blaupunkt, for blot at nævne ét – dels bliver branding-effekten udvandet, hvis logoet kan være en golfbold den ene dag og en spillemønt den næste. Efter en måned med skiftende "logoer", det ene mere dilettantisk udført end det andet, har udgiveren da også bekendtgjort, at man nu vil begrænse variationen … "for at etablere logoet".
Websitet er som nævnt det sted, hvor USA Todays omlægning forekommer mest vellykket. Her er den blå cirkel skaleret ned til en størrelse, hvor ingen kan føle sig fristet til at lege med den, og skærmpladsen er udnyttet fornuftigt, med fin balance mellem billeder og tekst. Det visuelle udtryk har en enkelhed, der ånder umiskendeligt 2012, og naturligvis er designet responsivt. Sitets vandrette scrolling virker frisk og iPad-agtig, og det kan undre, at man ikke har genbrugt ideen i tablet-app'en, der nu næsten synes overflødig. Ikke mindst i betragtning af, at begge produkter er ganske gratis.
Ole Munk er designkonsulent og grafisk formgiver, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Ekstern lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han anmelder publikationer i Journalisten med fokus på arkitektur, design og funktionalitet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.