Uhyggelig relevant bog om data og etik

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Dataetik – den nye konkurrencefordel
Forfatter: Gry Hasselbalch og Pernille Tranberg
Forlag: Selvudgivelse Publishare/Libris (197 sider, 149 kr., E-pub 99 kr.)

Anmelder: Ulla Bechsgaard, journalist, ledelsesskribent og -konsulent

 

Den tidligere fellow på SDU og udviklingschef i Berlingske Media Pernille Tranberg har netop sammen med Gry Hasselbalch udgivet en for mediebranchen særdeles relevant bog om brug og salg af data. Virksomheder, organisationer og myndigheder er bogens målgruppe, men jeg vil opfordre enhver journalist, der arbejder med samfundsforhold, til at interessere sig for emnet. Denne bog er et godt sted at starte.

’Dataetik’ er en væsentlig rapport om de nye forretningsmuligheder, data giver, og de dilemmaer, organisationer er nødt til at forholde sig til jo. Bogen er en selvudgivelse, og den kunne godt have brugt en redaktør, der havde krævet en skrappere prioritering; bogen mangler også luft på siderne samt en guideline til, hvordan organisationer bedst arbejder med data på en samfundsansvarlig måde.

Forbrugerne er ved at vågne op og indse, at gratistjenester som Facebook og Google faktisk ikke er gratis. Brugerne betaler med personlige data, som internetgiganterne tjener milliardbeløb på. I begyndelsen var internettet et decentralt, åbent og demokratiserende netværk, hvor mennesker var anonyme. I dag er det også en kommerciel digital infrastruktur, der bygger på indsamling og behandling af persondata.

Udfordringen for det enkelte individ bliver at sikre respekt for privatliv, ’Privacy’, og individets ret til at kontrollere egne data. Forfatterne beretter, at hacking og overvågningsskandaler har kickstartet en international bevægelse, der arbejder for individets ret til at kontrollere egne data. Bevægelsen er så ny, at der ikke er et fælles begreb for den. Den kaldes alt fra Personal data stores (PDS) til MyData, SelfData med flere. De mest visionære virksomheder knytter allerede an til denne bevægelse med fokus på bæredygtig brug af data.

Bogen indeholder 50 konkrete eksempler på virksomheder, der arbejder med dataetik i forskellig grad blandt andet danske Lego, som har valgt ikke at koble sine Lego-universer op på Facebook, og som opfordrer børn til at bruge pseudonymer som en ekstra beskyttelse af deres identiteter.

Dataetik handler ikke kun om at overholde databeskyttelseslovgivningen; men også om at have gennemsigtighed i datahåndteringen, at udvikle privacy-bevidste produkter og at behandle andres data, som man ønsker ens egne eller ens børns data bliver behandlet.

Pernille Tranberg og Gry Hasselbalch har været med til at stifte den europæiske DataEthics.eu. Find praktiske værktøjer om emnet på dataethics.eu/vaerktoejer.

 

0 Kommentarer