ANMELDELSE. Forfatteren er til daglig selvstændig kommunikationskonsulent og kursusholder. Det mærker man tydeligt i denne lille, praktisk orienterede bog om god skriftlig kommunikation. Den indeholder ikke noget forkert, men heller ikke noget, man ikke har hørt før.
Det er på ingen måde en dårlig bog, det her. Forfatterens budskab er, at godt sprog er virksomhedens eller organisationens ansigt udadtil, og at men derfor bør kommunikere godt og ensartet ved hjælp af en sprogguide. Det sprog, organisationen bruger, bør afspejle de værdier, den vil udstråle, så i kapitel 1 forbinder forfatteren forskellige sproglige dyder med hyppigt forekommende virksomhedsværdier. At holde sine tekster relevante for modtageren udstråler for eksempel nærvær og professionalisme. Blandt andet.
Det er udmærket, ikke mindst fordi det er en konkret måde at argumentere for nytten af at arbejde med sprog i organisationer.
På det praktiske plan er der masser af konkrete råd til at skrive bedre. De må siges primært at rette sig mod nybegyndere og ikke professionelle skribenter. Husk at tænke på, hvad din modtager finder vigtigt. Gem ikke afgørelsen til side 14. Undgå indforståede fagudtryk, og skriv ’også’ i stedet for ’tillige’. Stav rigtigt. Brug de rigtige forkortelser. Og så videre.
Der er med andre ord ikke rigtig noget, man ikke har hørt før, hvis man har beskæftiget sig det mindste med sprog. Men det er stadig gode råd, som det er fint at have samlet et sted. Ikke mindst fordi bogen også indeholder nyttige afsnit med lister over korrekte forkortelser, ord, der bør undgås, og modeller for disponering af tekster.
Men epokegørende er det ikke, og jeg sidder lidt tilbage med fornemmelsen af, at bogen er en slags udvidet kursusmateriale, som forfatteren kan bruge til at positionere sin virksomhed. En slags udvidet visitkort. Og det er der selvfølgelig intet galt i, Journalistens læsere skal bare være opmærksomme på, at de nok ikke er bogens primære målgruppe.
Til sidst et lille hjertesuk: I princippet er det prisværdigt, at forfatteren vil inkludere sms og sociale medier, for guderne skal vide, at sproget har udfordringer netop der. Men når de to emner kun får to en halv side tilsammen, kan det næsten være lige meget. Her var måske en ide til en udvidelse til næste udgave af bogen – eller til en helt selvstændig bog?
Skriveguide – Værdiskabende professionel kommunikation
Tina Reichstein
Frydenlund
104 sider, 199 kroner
Fås også som e-bog
Stine Grynberg er anmelderredaktør på fagbladet Folkeskolen
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.