Tv-historier sat på formel

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Lær reglerne, så du ved, hvordan du kan bryde dem ordentligt, lyder et af Dalai Lamas forskrifter. Det kunne også være mottoet for Rasmus Sylvest Larsen og Kristian Frederiksens nye lærebog: ’Skarpt skåret – Sådan fortæller du en tv-historie’.

Bogen er en grundig og meget pædagogisk gennemgang af den gode tv-histories anatomi og som sådan et velkomment bud i undervisningen, hvor det ikke ligefrem vrimler med nye danske lærebøger i journalistik. 

’Skarpt skåret’ sætter tv-historien på formel og gennemgår minutiøst de enkelte faser. Der bliver givet gode råd om alt fra antallet af sync, kilder, faserne før, under og efter optagelsen. Indimellem krydret med små beretninger fra nogle af vores allermest garvede tv-journalister som Rasmus Tantholdt og Puk Damsgaard Andersen. Beretningerne er næsten det bedste ved bogen, fordi de minder os om at holde et vågent øje med virkeligheden og ikke låse os fast i en skabelon, som bogen godt lidt kan have en tendens til at få os til at gøre. 

Forfatterne skriver, at ’Skarpt skåret’ præsenterer to nye modeller: PKP-modellen og PLOT-modellen. Det er lidt af en skarpvinkling. PKP-modellen blev introduceret af den ene af forfatterne, Kristian Frederiksen, i bogen ’Alene med et kamera’ for 10 år siden. Og tak for det. Her bliver den udbygget, men udgangspunktet er det samme.

PLOT-modellen er for så vidt heller ikke ny, her er den bare gjort mere kompliceret og svær at forstå. Og det er en skam, for ideen med at introducere det visuelle plot er glimrende – især fordi billedsiden ofte halter i tv-nyheder, men at kalde nyheder uden visuelt plot for ”handlingsløse historier” virker både misvisende og forvirrende. 

De fleste af eksemplerne er hentet fra journalisternes egen verden, TV 2-universet. De er udmærkede, men jeg kunne godt have tænkt mig eksempler fra andre nyhedskanaler – måske ovenikøbet et par digitale som Vice News – eller i hvert fald noget, der peger fremad. 

’Skarpt skåret’ er tænkt som en lærebog, men hvorfor i alverden har man gjort den så stor og tung, at den egner sig mere til at have liggende på et bord eller stående i en reol end at have med i rygsækken. Jeg tror da også, at de fleste studerende af samme grund vil vælge e-bogs-udgaven, hvis den skulle blive opgivet som pensum. Et godt råd til forlæggeren, hvis og når der skal udgives flere oplag, vil derfor være: Tænk transportvenligt og drop hardcoveret. 

Skarpt skåret – Sådan fortæller du en tv-historie

Rasmus Sylvest Larsen og Kristian Frederiksen

Forlaget Ajour

345 sider, 398 kroner

Anne Lea Landsted er journalistisk lektor på Syddansk Universitet

0 Kommentarer