Bog: Fokus giver frihed – gode råd om arbejdsmetoder i en verden fuld af forstyrrelser
Forfatter: Pernille Garde Abildgaard
Forlag: Frydenlund (206 sider, 269 kroner)
Anmelder: Lotte Kirkeby Hansen, freelancejournalist og forfatter
Fokus, frihed og større livskvalitet. Det kom til Pernille Garde Abildgaard, selvstændig kommunikationsrådgiver og freelance pressechef i PGA kommunikation, da hun gik sine arbejdsmetoder efter i sømmene. Hun udviklede nogle nye af slagsen, og dem deler hun nu gavmildt ud af i sin bog ’Fokus giver frihed – gode råd om arbejdsmetoder i en verden fuld af forstyrrelser’.
Hun lover, at læserens liv aldrig bliver det samme igen, og det er måske lidt af en overdrivelse, da det hverken er raketvidenskab eller rasende meget nyt, man får serveret. Men når man selv er en manisk mailtjekkende størrelse med stor kærlighed til sociale medier (og som i den tid, det har taget at skrive denne anmeldelse, har zappet væk et hemmeligt antal gange), sker der ikke det fjerneste ved at høre det igen: Der kommer ikke – og vi gentager: ikke – noget som helst godt ud af at afbryde sin arbejdsrytme for at læse ligegyldigheder eller beskeder, der uden problemer ville kunne vente en time eller to eller tre.
Og det er i virkeligheden bogens dårligste nyhed: Vi kan ikke multitaske. Og selv efter et par årtier med elektroniske medier har vi stadig ikke lært at styre dem, de styrer os, og de er helt urimeligt gode til at stjæle vores opmærksomhed.
Den gode nyhed er så heldigvis, at vi sagtens kan blive herre i eget digitale hus, hvis vi vel at mærke arbejder målrettet på at styre vores fokus.
Det er altid sjovt at høre, hvordan andre bærer sig ad med at få arbejdsdagen til at hænge fornuftigt sammen, og det er der rig mulighed for her. Bogen består nemlig dels af forfatterens egne metoder, af fagfolks gode råd med cases og opgaver samt af 15 interviews med det, som forfatteren kalder forbilledlige danskere, heriblandt forfatter Ib Michael, chefredaktør Christian Jensen, CEO Merete Eldrup og filminstruktør Anders Morgenthaler. De fortæller, hvordan de balancerer mellem forstyrrelse og fokus, og vi lærer, at der er nogle, der bekender sig til sport for at holde sig skarp, andre til skønlitteratur, nogle til absolut ingen planlægning, andre til lange to-do-lister og maksimal kontrol.
Det korte af det lange må således være, at der ikke findes nogen endegyldige svar eller smutveje til succes, men at der derimod er mange mennesker, der gerne vil give gode råd. Således også forfatteren selv, der beretter, hvordan hun i en travl hverdag fik tid til at skrive denne bog ved hjælp af det, hun betegner som 3-3-6-3-metoden. Den går i al sin enkelhed ud på, at hun reserverede 3 formiddagstimer 3 dage om ugen i 6 måneder. Som minimum. Og dertil overholdt hun 3 regler: Ingen telefon. Ingen mail. Ingen undtagelser. Et voilà.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.