Striptease og spin

Bog: Forfatter: Forlag:

Ikke færre end seks bøger er der hidtil udkommet om årtiers største erhvervsskandale, Stein Baggers bedrag i IT Factory.
To af bøgerne adskiller sig ved, at forfatterne har haft en personlig rolle i affæren.

Det drejer sig om it-journalisten Dorte Toft, der sammen med Henrik Tüchsen fra Berlingske Tidende har skrevet bogen "Bedrag", og kommunikationsrådgiver Erik Ove, der sammen med tidligere DR-journalist Stig Andersen har skrevet "Stein Bagger & inderkredsen".

Dorte Toft blev nærmest udråbt som helt, da svindelnummeret med ét blev blottet for en måbende forsamling af journalister, branchefolk og revisorer, der alle havde ladet sig forføre af plattenslageren Stein Bagger. Den eneste, der havde stillet sig skeptisk an over for miraklet IT Factory, var Dorte Toft, der havde skrevet kritisk om Bagger og hans virksomheds meritter på sin internetblog. Det har givet hende et ry som kvinden, der afslørede The Talented Mr. Bagger.

At den konklusion er alt for vidtgående, afdækker hun selv med sin bog, der i form af en personlig beretning fortæller, hvordan hun allerede i 2007 i en anonym e-mail fik serveret stærke indicier på, at noget var helt galt i Bagger-butikken.
Det kneb med at få dokumenteret teserne i e-mailen, men fra slutningen af 2007 begyndte hun at poste kritiske indlæg om IT Factory på sin blog, og derefter fik læsernes mistanker om urent trav frit løb i kommentarfeltet.

Ud over Dorte Tofts personlige fortælling indeholder bogen forhistorien om IT Factory, en gennemgang af sagen og et perspektiverende afsnit om svindlerprofiler.
Bogen er velskrevet, men har intet nyt at tilføje, og store dele af researchen har tydeligvis bestået i at pløje artikelarkiver igennem. Når den alligevel er interessant set fra et journalistisk synsvinkel, skyldes det historien om, hvad der foregik på Dorte Tofts blog i året op til, at skandalen brød løs. Set med den viden, vi har i dag, ligner de spørgsmål, som ikke mindst bloggens læsere rejste, i mange tilfælde den detonator, der ville få det hele til at eksplodere.

Dorte Toft kalder selv forløbet for "striptease i mørke", fordi ingen opdagede eller interesserede sig for debatten på bloggen. Man kan også kalde det research for åben mikrofon. Mange af mistankerne blev nemlig luftet uden nogen form for dokumentation, og det er bestemt en diskussion værd, om bloggen på den måde skal have friere rammer end de traditionelle nyhedsmedier.
Bogen er tankevækkende læsning for os, der indtil for nylig endnu ikke havde opdaget, at der er grund til at tage blogs alvorligt, men derudover er den i vidt omfang ret ligegyldig.

Det kan man til gengæld ikke sige om Erik Oves og Stig Andersens bog, "Stein Bagger & Inderkredsen", der indeholder flere scoops.
Duoen har fået de interviews, som både medier og forfatterkollegerne har sukket efter: Baggers hustru Anette Uttenthal, ekskonen Martina Bagger og direktionen i den virksomhed, hvis omsætning for 99 procents vedkommende var baseret på det rene fup.

Hvordan kunne nogen overhovedet undgå at opdage, hvad der foregik? Forklaringen – læseren må selv afgøre, om den er god eller ej – giver de i bogen, der i sin detaljerigdom vidner om et grundigt forarbejde, og der er næppe tvivl om, at dette er en af de bedste bøger på markedet om IT Factory-skandalen netop nu.

Bogen fortæller desuden detaljeret om Baggers fortid, og om hvad der sker i de dramatiske dage i november, da it-direktøren forsvinder i Dubai, og det hjemme i Danmark åbenbares for bestyrelse, ledelse og rådgivere, at Bagger har opbygget et ufatteligt luftkastel. Der er gjort masser af forsøg på at fortælle de historier tidligere, men gennemgangen i denne bog er langt stærkere med nye detaljer og nuancer, netop fordi helt nye interviewpersoner kommer på banen.

Når det er sagt, kommer man ikke udenom, at den har et væsentligt problem, der også gør bogudgivelsen særdeles kontroversiel. Den ene af forfatterne, Erik Ove, er fløjtende inhabil. Inden svindlen blev afsløret, blev han betalt af IT Factory og Stein Bagger for blandt andet at bekæmpe Dorte Tofts kritiske spørgsmål. Da Bagger viste sig som en svindler, var han kommunikationsrådgiver for IT Factorys bestyrelsesformand, Asger Jensby, der bestyrtet fralagde sig et ethvert ansvar og stemplede sin "søn" – Stein Bagger – som psykopat.

Nu har Erik Ove så sammen med Stig Andersen skrevet en bog, der foregiver at være en journalistisk og objektiv fremstilling af tingene. Det skal ikke afvises, at det vitterligt er tilfældet, men Oves egen rolle i sagen gør alligevel, at man i perioder sidder med en nagende tvivl: Får nogen særbehandling? Dertil kommer, at det bliver en anelse kunstigt, når Erik Ove i bogen omtales i tredjeperson eller måske ligefrem udtaler sig i citatform.
Omvendt er det netop Erik Oves dobbeltrolle, der har givet forfatterne adgang til de nøglepersoner, hvis forklaringer hidtil har manglet, og bogen er indholdsmæssigt så stærk, at det langt overskygger habilitetsspørgsmålet.

Jesper Høberg er journalist på Morgenavisen Jyllands-Postens indsigtsredaktion og har dækket Stein Bagger-sagen for avisen.

"Bedrag"
Af Dorte Toft og Henrik Tüchsen
Gyldendal Business
348 sider, 300 kroner

"Stein Bagger & inderkredsen"
Af Stig Andersen og Erik Ove
People's Press
384 sider, 299 kroner

0 Kommentarer