Sorensens Mission

Bog: Forfatter: Forlag:

Sorensen skrev de fleste af Kennedys skelsættende taler og bliver den dag i dag anset for at være en af de bedste taleskrivere og spindoktorer nogensinde. 

ANMELDELSE. Gammel kærlighed ruster ikke. Dette mundheld kan man med rette bruge om Ted Sorensens selvbiografi "Councelor" fra 2008, som Gads Forlag i anledning af forfatterens besøg i Danmark udgiver på dansk med titlen "Præsidentens Mand".
Ted Sorensen arbejdede i 11 år som John F. Kennedys personlige rådgiver. Først som juridisk rådgiver for den nyvalgte senator, siden som Kennedys nærmeste politiske rådgiver – på lige fod med Kennedys bror og justitsminister Robert Kennedy.
Sorensen skrev de fleste af Kennedys skelsættende taler og bliver den dag i dag anset for at være en af de bedste taleskrivere og spindoktorer nogensinde. Han kom så tæt på den legendariske præsident, at mange med rette betragtede ham mere som vicepræsident end cowboyen Lyndon B. Johnson fra Texas.
Bogen er Ted Sorensens beretning om et liv, som på så mange måder blev formet af mødet med senatoren fra Massachusetts i 1953. De to udviklede et forhold, som vel bedst kan sammenlignes med et ægteskab, hvor to over årene bliver til en. Måske bedst illustreret ved beskrivelsen af, hvordan Ted Sorensen under Kennedys valgkamp i 1960 selv gik på talerstolen med blanke stykker papir for at holde den tale, som Kennedy skulle have holdt, men måtte afstå fra på grund af stemmesvigt.
Kennedy og Sorensen tænkte ens, talte ens, delte de samme holdninger og udviklede over årene et nært venskab, som gjorde det så meget sværere for Sorensen at komme videre efter attentatet i Dallas.
"Præsidentens Mand" handler om det hele. Om Ted Sorensens personlige forhold til John F. Kennedy og hans familie, om de historiske begivenheder spændende fra Cuba-krisen og kampen om borgerrettighederne til mordene på begge brødrene Kennedy og Jimmy Carters udpegning af Ted Sorensen som ny chef for CIA. En stilling, han i øvrigt valgte at takke nej til efter massivt pres fra konservative kræfter, som ikke kunne holde tanken ud om at se en militærnægter på den højeste post inden for efterretningsvæsenet. Og ikke mindst om de stærke bånd til Danmark, hvorfra hans oldeforældre emigrerede med børnene – heriblandt Teds morfar, Jens Christian – i 1880 for at slå sig ned i Nebraska.
Hvis nogen derfor håber på at læse afsløringer og detaljer om Kennedy, som rokker ved præsidentens nærmest mytiske skikkelse, bliver de fælt skuffede. I dag 50 år efter Kennedys valg til USA's 35. præsident lever og ånder Ted Sorensen stadig for sin afdøde chef, og han rejser trods et dårligt helbred efter en hjerneblødning i 2001 jorden rundt for at holde Kennedys minde i live og hans værdier i hævd.
Det bliver bogen ikke ringere af. Tværtimod.

Peter Ernstved Rasmussen er journalist på Morgenavisen Jyllands-Posten.

"Præsidentens Mand"
Ted Sorensen
Gads Forlag
588 sider, 349 kr.
Udkommer i dag

0 Kommentarer