Sniksnak og stjernestatus

Bog: Forfatter: Forlag:

De er selvstændige, stolte og stålsatte journalistkvinder. Til tider også usikre og svigtende. Alice Vestergaard, Ulla Terkelsen, Vibeke von Sperling og Mette Fugl, som Mette Vibe Utzon taler med i interviewbogen "Ikon – journalistikkens førstedamer".

Den er ikke ligefrem kedelig, men så absolut heller ikke sindsoprivende. Nærmest et stykke jævnt underholdende pligtlæsning. For vel er det vigtigt at vide, hvordan vilkårene var for enlige mødre og karrierekvinder i en mandsdomineret journaliststand i 70'erne. Og jo, det er interessant at læse om det dedikerede, ensomme og til tider farlige liv som (kvindelig) udenrigskorrespondent, ligesom det er sundt at høre om afsavn og ambitiøs kynisme, som "førstedamerne" enten fortryder eller ikke fortryder.

Men der er for meget sniksnak, for meget kaffetår og overfladisk damebladsintimitet. For flaksende fokusering på dette og hint og for hektisk forherligelse. Man under disse kvinder al hæder og ære. De er seje, skønne og sjove. Men netop derfor har de ikke behov for ustandseligt at blive hejst op i den højspændte hyldests flagstang. Det ikoniske bliver et postulat snarere end læserens egen oplevelse.

Alice Vestergaard siger i begyndelsen, at hun ikke er nogen god fortæller. Det er Mette Vibe Utzon heller ikke. Uopfindsomme forsøg på at sætte scene skæmmer teksten, der er gumpetung af unødig pædagogisk redundans. Regibemærkninger som "Vibeke tænker, og jeg griner" og "Vi glemmer den frokost, som nu står på bordet i stuen – og venter på at blive spist" virker bovlamme, fordi de er stilistisk bevidstløse ligesom bogens mange kaffekopper og "hyggelige" køkkener.

Mette Vibe Utzon er fan af sine ikoner. Fred være med det. Hvem elsker ikke Mette Fugl og Ulla Terkelsen? Men hvorfor skal vi læse denne bog? Man tænker ikke: "Ih, sådan har jeg det også – at hun tør sige det!" Eller: "Nej tænk, at man kan se sådan på det." Indimellem er der dog helhjertede holdninger, bevingede betragtninger og borgerlige ord som disse fra Ulla Terkelsen om, hvordan journalister bør være: »De må også læse nogle bøger engang imellem. Nogle romaner. De må være dannede mennesker.«

Det ville være skammeligt at fraråde nogen at læse en bog med så sympatiske personagers samtaler. Lad derfor dette være en forventningsafdæmpning. Der er uendeligt langt til Nils Thorsenske højder, men "Ikon" kan såmænd være en udmærket mandelgave.

Rosa Middelboe er journalist.

"Ikon – journalistikkens førstedamer"
Mette Vibe Utzon
Forlaget Verve
256 sider, 249 kroner

0 Kommentarer