Slut med at jagte fejl

Bog: Forfatter: Forlag:

Jeg er virkelig god til at give feedback. Hvordan kan det så være, at jeg aldrig kan se, at det giver nogen resultater hos mine kolleger?

Det spørgsmål stillede journalist Anders Stahlschmidt sig selv, og da han gik på jagt efter svaret, opdagede han, at han havde overvurderet sine evner. For godt nok var han ekspert i at sætte fingeren på alt det, der var galt med andres indsats og produkter, men at pege på folks problemer er ikke nødvendigvis en god motivationsfaktor. Tværtimod kan journalisters fejlfindingskultur let være gift for feedbackmiljøet på redaktionerne, fordi al kritik bliver opfattet som et angreb.

Men klapjagten på andres fejltagelser bør snart være et overstået kapitel, hvis det står til Anders Stahlschmidt, der har samlet sine erfaringer med feedback i en velskrevet og frem for alt motiverende bog. Når Stahlschmidt forklarer om goderne ved at evaluere ud fra et mål om at hjælpe modtageren med at udvikle sig, er det svært ikke at få lyst til straks at gå i gang.

"Førstehjælp til feedback" henvender sig primært til ledere, men også for menige journalister og kommunikationsfolk er der brugbare råd at hente.
Især bogens første halvdel giver en stribe konkrete anvisninger til, hvordan feedback bliver effektiv: Hold dig til ét budskab – især hvis du vil servere en pædagogsandwich. Spørg, hvad der gik godt, og hvordan det kan gøres endnu bedre. Fokusér på fakta frem for motivfortolkninger. Vær varsom med at give negativ kritik på skrift.

Den slags ved vi måske godt i forvejen, men "Førstehjælp til feedback" er en glimrende genvej til at få støvet den tavse viden af og gjort den brugbar – ikke mindst fordi kapitlerne med håndgribelige råd sagtens kan læses for sig selv, eksempelvis lige inden en efterkritik.

For chefer og for folk med lederambitioner eller med en helt almindelig sund interesse for bedre kommunikation og samarbejde med kollegerne er bogen en fin indføring i, hvad konstruktiv, fremadrettet feedback kan – og hvorfor det virker.

Mikkel Arre er redaktionssekretær på fagbladet Journalisten.

"Førstehjælp til feedback"
Anders Stahlschmidt
Gyldendal Business
177 sider, 225 kroner

0 Kommentarer